Træthed, mavesmerter og hovedpine: Menstruation påvirker præstation og trivsel

0
543
Arkivfoto: Jess M. Madsen

Næsten alle kvindelige spillere påvirkes af deres menstruationscyklus, og der er brug for mere fokus på menstruation og trivsel. Det fastslår forskningsrapport, som DBU har fået udarbejdet

Mavekramper, hovedpine eller træthed. Næsten alle kvindelige fodboldspillere påvirkes af deres menstruationscyklus. Det fremgår af en ny rapport fra Aarhus Universitet, som har gennemgået 52 videnskabelige artikler om emnet. Rapporten er udarbejdet for DBU som led i udviklingsplanen ’Dansk fodbold for piger og kvinder’.

“Vi kan konkludere ud fra studierne, at mellem 70 og 100 procent af udøverne fortæller, at de har fysiske eller mentale symptomer – enten nogle gange eller under hver cyklus. Symptomerne er eksempelvis mavekramper, hovedpine, træthed og humørsvinger,” siger Mette Hansen, ph.d. og lektor ved Aarhus Universitet og medforfatter af rapporten, til dbu.dk.

“mellem 70 og 100 procent af udøverne fortæller, at de har fysiske eller mentale symptomer”

Ifølge forskerne kan symptomer føre til en oplevelse af reduceret træningsevne og performance, ligesom nogle spillere oplever, at motivationen påvirkes negativt.

“Rapporten er derfor et vigtigt skridt i forhold til at skabe et fælles ståsted og vidensgrundlag, der kan øge trivslen i fodbold for piger og kvinder herhjemme,” siger Mette Hansen.

Hele rapporten kan læses her

Menstruation skal ikke være et tabu

Symptomer og oplevelser med menstruation er meget forskellige. Derfor er der brug for en individuel tilgang til træning, præstation, skadesrisiko og den mentale trivsel, skriver forskerne. De fastslår desuden, at udebleven menstruation ikke må ignoreres.

Det kræver dog, at der bliver talt om tingene, og for mange spillere er det ikke nemt. Ifølge rapporten har 83 procent ikke talt med deres træner om menstruation – og hvis de skal, så foretrækker de en kvindelig træner.

Mere fokus på menstruation

I det hele taget er der brug for mere fokus på menstruationens betydning for spillerne, også forskningsmæssigt. Emnet er stadig underbelyst, konstaterer forskerne.

”Det er afgørende, at vi tager højde for piger og kvinders menstruationscyklus, når det kommer til trivsel og præstation. Derfor handler det nu om at omsætte viden til handling, så piger og kvinder får de bedste forudsætninger for at udvikle sig og blive i fodbolden,” siger Anders Gerber, Teknisk chef hos DBU.

FAKTA OM MENSTRUATION OG FODBOLD

Kilde: GameChanger
• Flertallet af kvindelige fodboldspillere (70 til 100 procent) oplever fysiske og psykiske symptomer under cyklussen, som kan påvirke både præstation og motivation
• Fysiske symptomer kan være mavekramper, hovedpine og træthed, mens de psykiske kan være humørsvingninger, lav selvtillid og angstlignende følelser (eksempelvis bekymring for gennemblødning)
• Menstruation er fortsat et tabu i fodboldmiljøet, og især unge spillere (83 procent) taler sjældent med deres (mandlige) trænere om emnet
• Menstruationsforstyrrelser som følge af lav energitilgængelighed er udbredte og skal tages alvorligt, da de kan øge skadesrisici samt påvirke præsentationer og trivsel generelt
• Nogle studier viser en sammenhæng mellem øget risiko for korsbåndskader omkring ægløsning, men det er ikke bekræftet ved studier på fodboldspillere. Skadesforebyggende træning virker – underordnet menstruationscyklus.
• Åben dialog og tillid mellem spiller og træner er afgørende for at kunne tilpasse træning ved behov og sikre spillerens trivsel.
• Menstruationscyklus frembyder en stor intra- og interindividuel variation og generelt tilrådes en individuel tilgang.

Lyt til GameChangers podcast “Fodboldtræning og cyklus: Derfor virker individuelle hensyn”

Hele rapporten kan læses her