Sådan kommer du på U16-landsholdet – interview med landstræner Danny Jung

0
3666
"Det overordnede mål er at udvikle spillere til A-landsholdet," siger Danny Jung om sit arbejde.

Hvordan udvælges spillerne til U16-landsholdet, og hvad kræves der af spillerne, når de er kommet med i truppen? FODBOLD FOR PIGER tog en snak med U16-landsholdstræner Danny Jung i DBU-hovedkvarteret i Brøndby. Her kan du læse første del af interviewet. Næste del kommer her på siden i løbet af den kommende uge

Af Steen Trolle

Du skal være vild med fodbold, du skal være teknisk og taktisk dygtig og så skal du ligne en, der kan udvikle sig til at blive A-landsholdsspiller i løbet af tre-fire år.

Sådan lyder nogle af de vigtigste egenskaber, som landstræner Danny Jung og resten af teamet omkring U16-landsholdet kigger efter, når de vælger piger til den trup, der på et tidspunkt skal udgøre U16-landsholdet.

Lige nu er 35 piger med i U16-landsholdets bruttotrup, som i løbet af de kommende uger skæres ned til 25 spillere. Siden skal yderligere syv spillere sorteres fra, og til maj er der så 18 piger tilbage i den trup, som i sommeren 2012 skal spille nogle landskampe og deltage i Nordic Cup, som er en prestigefyldt 8-nationers turnering for U16-landshold.

Efter Nordic Cup fortsætter pigerne som U17-landshold, hvorefter Danny Jung & Co. starter forfra med at sammensætte et nyt U16-landshold, som vælges ud fra de piger, som i øjeblikket er med i DBUs U15-samlinger.

”En stor del af min opgave lige nu, er at finde ud af, hvem vi ikke tror på, så vi kan lægge kræfterne og energien i de piger vi tror på. Det overordnede mål med mit arbejde er at udvikle spillere til A-landsholdet, og derfor skal vi have en ide om, hvem der vil blive til noget i løbet af de næste tre-fire år, ” forklarer Danny Jung over en sodavand i DBUs hovedkvarter i Brøndby.

Han understreger, at selv om en spiller vælges fra nu, så er det ikke ensbetydende med, at spilleren ikke kan komme tilbage i landsholdssammenhæng på et senere tidspunkt:

”Pigerne udvikler sig meget forskelligt og i forskellige tempi. De spillere, vi skal bruge kræfterne på, skal være nogen, der udvikler sig løbende i den rigtige retning. Hvis en spiller ikke har udviklet sig i et år, så skal hun hjem i klubben og arbejde hårdt dér, og så kan hun komme tilbage, når hun lavet et ryk udviklingsmæssigt. Det er set mange gange, at spillere som er valgt fra, pludselig kommer med igen,” forklarer Danny Jung.

Danny Jung på sidelinien.

Skal være teknisk og taktisk dygtig

Men hvad kræves der, for overhovedet at komme i betragtning til U16-landsholdet? Danny Jung peger på to hovedspor:

”Der er det fodboldmæssige – og så er der alt det andet. Fodboldmæssigt handler det meget om, hvor dygtig spilleren er teknisk og taktisk. Det individuelt taktisk kan handle om banale ting som hvor god man er til at bedømme en bold, der kommer hoppende – hopper den over mig, og hvor lander indlægget henne – hvornår man skal støde frem på en modstander, der kommer i fuld fart, og hvor man skal placere sig i forhold til en modstander, hvis man gerne vil have bolden,” forklarer Danny Jung.

Det fysiske spiller også en vigtig rolle:

”Hvordan responderer man på fysisk træning, og hvor hurtig er man. Det er okay, at man ikke er verdens hurtigste, men man skal i hvert fald ikke være langsom”.

Er du en vindertype?

Og så er der det mentale, som Danny Jung og de øvrige trænere omkring DBU-samlingerne prøver at spotte:

”Hvordan er man som type og fodboldspiller. Er man en ener, en vindertype, en medgangsspiller? Går man forrest til træning? Det er nogle af de ting, vi har fokus på,” siger Danny Jung, og understreger, at det tekniske er vigtigst:

”For det er meget sent at indhente, hvis der mangler en masse på det teknisk område. Det gælder også det fysiske, hvor der er nogle ting, der skal være på plads motorisk og koordinativt. Ingen er komplette på det her tidspunkt, men vi skal kunne se, at der er noget at arbejde videre med. For eksempel er det jo svært at træne sig højere, hvis man som målmand er meget lav,” konstaterer U16-landstræner, som foruden landstrænerjobbet også er talenttræner og KTU-træner. Han står derfor også for DBUs U15-samling øst for Storebælt, hvilket vil sige at han allerede nu træner en række af de piger, som efter sommerferien kommer med i den nye U16-trup.

Du skal elske fodbold

Men det er ikke fodboldspillet, som er afgørende for, om man slipper gennem nåleøjet. ”Træningsparathed” spiller også en vigtig rolle:

”Helt overordnet er det vigtigt, at pigerne kan li’ at spille fodbold, ja, de skal faktisk elske det, for det er det, der skal bære dem. Desværre er det jo stadig sådan, at pigerne ikke har udsigt til at kunne leve af at spille fodbold, så de bliver nødt til at have en flerstrenget strategi, som også omfatter skole, fritid, veninder, arbejde. I et talentudviklingsmiljø kan vi ikke tillade os at sige, at ”det er okay du ikke træner i dag, fordi du skal på arbejde”. Derfor skal de være i stand til at finde plads til det hele. Det er surt, men det er desværre sådan, at pigerne skal nå dobbelt så meget som de bedste drengespillere på samme alder. De allerbedste drenge kan jo have en rimelig fed hyre som fodboldspiller allerede som 16-årig og behøver derfor ikke at tænke på lommepenge. Det er også helt legitimt, hvis en 16-årig dreng vælger at give fodbolden en chance og dropper skolen. Det kan pigerne ikke, og derfor skal de virkelig elske det,” siger Danny Jung.

Læs næste afsnit af interviewet med Danny Jung her på siden i løbet af den kommende uge. Her kan du blandt andet læse, hvilke træningskrav der stilles til de piger, der er udvalgt til landsholdet.