Fra fattigdom til superstjerne – her er historien om Marta da Silva

0
1948
Marta da Silva på onsdagens pressemøde, hvor aftalen med Tyresö blev offentliggjort. Foto: www.slottstudion.se
Marta da Silva på pressemødet, hvor aftalen med Tyresö blev offentliggjort. Foto: www.slottstudion.se

Verdens største kvindelige fodboldsstjerne Marta da Silva kan de næste to dage opleves i Danmark, når hendes nye klub Tyresö FF spiller en træningsturnering i Brøndby. FODBOLD FOR PIGER fortæller her historien om stjernen, der er blevet kaldt den kvindelige Pelé og som har sat nye standarder for, hvor langt kvindelige fodboldspillere kan drive deres karriere

Af Steen Trolle

Der var ikke meget der tydede på, at Marta Vieira da Silva skulle blive verdens mest feterede kvindelige fodboldstjerne, da hun blev født den 19. februar 1986 i den lille by Dios Riachos i den fattige Alagoas-provins i det nordøstlige Brasilien.

Faderen, der arbejdede som frisør, forlod familien da Marta var helt lille, og moderen måtte knokle hårdt for at være i stand til at brødføde Marta og hendes tre søskende, storebrødrene José og Valdir og lillesøsteren Angela.

Men Marta havde et usædvanlig fodboldtalent, som hun i første omgang demonstrerede på gaden i Dios Riachos, hvor hun som 6-årig begyndte at spille med de andre børn. Som 10-årig kom hun med på et drengehold, der spillede futsal i en nærliggende by, og som 12-årig blev hun som eneste pige en del af holdet i Centro Sportivo Alagona, der var en af regionens store klubber.

Det var her Marta da Silva blev spottet af en kendt kvindetræner, og i år 2000 forlod det nu 14-årige stortalent sin mor og søskende og flyttede de ca. 2000 kilometer syd på til Rio de Janeiro, hvor hun blev prøvespiller i den berømte klub, Vasco da Gama. Historien fortæller, at Marta blev inviteret til prøvetræning., men at hun først måtte ud på en tre dage lang busrejse, før hun nåede frem til Rio de Janeiro.

Herfra begyndte det at gå stærkt. Vasco da Gama nedlagde ganske vist sin professionelle kvindeafdeling i 2001, men Marta da Silva var blevet udtaget til de brasilianske ungdomslandshold, og som 17-årig fik hun sit første internationale gennembrud, da hun var med til at vinde de Panamerikanske mesterskaber og deltog i senior-VM for kvinder i USA.

Rygtet om den lille målfarlige tekniker – Marta da Silva er bare 160 cm høj – var nået ud over Brasilien, og som 17-årig blev hun hvervet af den dengang førende svenske kvindeklub Umeå, hvor hun fik debut som 18-årig i 2004 og samme år var med til at vinde sølv med Brasilien ved OL i Athen.

111 mål på fire sæsoner

Turen til det kolde og mørke Umeå nord for Stockholm blev starten på en lys og lykkelig tid for Marta da Silva. Hun bankede mål ind på stribe for den svenske klub – 111 i alt i fire sæsoner – og i 2006 blev hun første gang kåret som verdens bedste kvindelige fodboldspiller, en titel hun siden fik fem gange i træk.

Marta da Silva skiftede i 2008 til den amerikanske liga. Her har hun optrådt for flere klubber, men hun har bevaret kontakten til Sverige, hvis sprog hun taler ved siden af sit brasiliansk-portugisisk. Og da den amerikanske liga måtte lukke ved årsskiftet på grund af dårlig økonomi, begyndte rygterne ret hurtigt at forbinde superstjernen med klubber i Damallsvenskan.

Flere klubber skulle have været inde i billedet, men det blev den ambitiøse Stockholmklub Tyresö FF, som kunne offentliggøre en to-årig kontrakt med Marta da Silva på et storstilet pressemøde i onsdags – tre dage efter brasilianerens 26 års fødselsdag.

I Tyresö FF er Martas mål at vinde det svenske mesterskab og at vinde næste sæsons Champions League. Samtidig håber hun at kunne vinde OL-guld med Brasilien til sommer og at genvinde titlen som verdens bedste, en titel hun atter var nomineret til i år, men som gik til de japanske verdensmestres anfører, Homare Sawa.

”De sagde hun skulle la’ vær”

Om det lykkes, vil tiden vise, men uanset hvad, er det imponerende hvad den 26-årige supertekniker har opnået, ikke mindst når man tager hendes opvækst i betragtning. Den svenske avis Expressen besøgte i 2007 Marta da Silvas fødeby i Brasilien, og her kunne moderen Dona Tereza berette, hvordan omgivelserne kaldte datteren for ”Machoflicka” og hvordan mange lagde pres på moderen for at få Marta til at stoppe med at spille fodbold:

”De kaldte hende en masse ting, men hun stod op i mod dem og lod sig ikke kue. Folk sagde til mig, at jeg skulle få hende til at lade vær, men det var nytteløst,” sagde moderen, som kunne fortælle at der ikke var råd til at købe en bold. I stedet lavede Marta da Silva en fodbold ud af gamle sokker.

”Det blev hendes skæbne, de der sokker. Jeg forsøgte mange gange at få hende til at stoppe, men hun blev ved, og til sidst lagde jeg hendes skæbne i guds hænder,” som moderen sagde til Expressen.

Ifølge Dona Tereza drømte Marta da Silva allerede dengang om at blive en berømt fodboldstjerne:

”En gang sad vi og så en fodboldkamp i TV. Marta sagde, at ’du skal se, en dag bliver jeg også en berømt fodboldspiller*. Jeg svarede at hun skulle ’slutte med at drømme, det bliver du aldrig’. Men hun kiggede på mig og sagde ’vent bare mor, du skal få at se…”.

Læs også: Marta da Silva: Jeg vil skrive et nyt kapitel med Tyresö FF

Se web-tv:  Marta da Silvas 10 bedste mål