Maja Kildemoes: Fra efterskole til A-landsholdet

0
1730

Det kan sagtens lade sig gøre at kombinere et ophold på en idrætsefterskole med store fodboldambitioner. Maja Kildemoes, der netop er blevet udtaget til A-landsholdet, er en af de spillere, der har formået at løse regnestykket fodboldambitioner + social skolegang = personlig succes. BGI Akademiet har sendt os denne artikel om Maja Kildemoes, der valgte et efterskoleophold sideløbende med en spirrende landsholdskarriere

Af Line Hilmer, BGI Akademiet

Maja Kildemoes gik på BGI Akademiet i 2012/2013, samtidig med at hun passede fodbolden i klubben Næsby og på U17-­landsholdet.

Året på efterskole blev en personlig rejse for Maja, hvor hun lærte sig selv at kende på styrker, begrænsninger, mål og behov, og hvor hun som menneske blev modnet. I et fællesskab som efterskolen eller fodboldholdet er det ikke kun vigtigt at være en del af holdet. Det er lige så vigtigt, at du er selvstændig og tager ansvar for dig selv og andre for at kompensere for hinandens styrker og svagheder.

Det var et bevidst valg at Maja valgte BGI:

“Jeg havde hørt meget godt om skolen fra min bror og en landsholdskollega, der begge har tilbragt et år på skolen. De fortalte, at lærere og trænere tog del i det at jonglere efterskoleliv og elitesport,” fortæller Maja Kildemoes.

Før, under og efter opholdet på BGI har Maja båret nationaldragten med stor personlig seriøsitet og anerkendelse fra mennesker omkring hende.

“For at vise at mit år på BGI ikke var et fravalg af fodbolden og samtidig sikre pladsen i truppen både i Næsby og på U17­landsholdet, fik jeg arrangeret træning i Vejle Boldklub og senere KoldingQ to gange ugentligt”.

FOTO: Maja Kildemoes i aktion mod Sverige ved sommerens U19 EM i Israel. Foto udlånt af sportsfile.com

Udviklet som spiller og menneske

Maja Kildemoes tog et bevidst valg om at kombinere to vigtige ting i sin hverdag. Året på BGI har udviklet hende, især som person hvor hun er blevet stærkere mentalt og socialt, siger hun. Egenskaber, der er vigtige både som fodboldspiller og som menneske.

“Rent mentalt er jeg blevet mere robust og langt mere udadvendt. Udviklingen har gjort, at jeg føler en større ro, og jeg har grundlæggende fået mere tro på mig selv.
Året skabte stærke venskaber, der stadig holder, til jævnaldrende der ikke er bidt af en gal fodbold. De giver mig input og afveksling i min hverdag, som jeg ikke får på fodboldbanen,” fortæller Maja Kildemoes.

JP Nielsen, der er leder på sportsakademiet og fodboldtræner på BGI, har kun rosende ord tilovers for Maja.

“Jeg husker tydeligt Maja Kildemoes både før, under og efter efterskoleopholdet på BGI – og regnestykket med ”fodboldambitioner + social skolegang = personlig succes” er et rigtig godt billede på Maja, og jeg kan i dag med stor glæde på Majas vegne konstatere, at hun har formået at regne det rigtigt ud, samtidigt med at hun har haft sig selv med i processen på vej mod målet. Maja har turdet være tro mod sig selv, og det er helt sikkert noget af det, der har været med til at udvikle Maja både som fodboldspiller og menneske.

Maja var gennem efterskoleopholdet kombineret med elitefodbold været tvunget til at træffe tilvalg og fravalg omkring både fodbolden, efterskolen og det sociale liv, men det klarede hun i godt samspil med hendes forældre, som meget bevidst formåede at sætte Maja i centrum i forhold til hendes valg, så elitefodbolden og efterskolen kunne gå hånd-i-hånd,” siger JP Nielsen.

EM slutrunde og sammenhold

Nu går Maja i 3.g og spiller fodbold i OB på højeste seniorniveau. Med sine bare 18 år har hun formået at håndtere både sportslige og menneskelige ambitioner så overbevisende, at det har ført til en fortjent udtagelse til A­landsholdet.

Udtagelsen kommer bl.a. på baggrund af Majas plads på U19-landsholdet, der i sommer var til EM-slutrunde i Israel. Kampene bød på fuld spilletid til midterforsvaren. Og selvom de sportslige resultater ikke gav avancement videre fra gruppespillet, var oplevelsen mindeværdig.

“Det var en overvældende oplevelse at gå på banen med sit navn på ryggen, synge nationalmelodien, mærke opbakningen fra tilskuerne og i det hele taget opleve den enormt professionelle afvikling,” siger Maja .

Det blev til én sejr og to smalle nederlag, hvoraf den ene blev tabt 1­0 til Sverige, der i sidste ende kunne fejre titlen som EM­guldvindere. Fodbold gælder om at vinde og om at udvikle sig, men der er også andre afgørende elementer. Sammenholdet i en trup er vigtig på et hold, og måske endda endnu vigtigere, når resultaterne ikke spejler ambitionerne.

“Selvom vi ikke klarede os så godt som vi havde håbet, så var det en uforglemmelig tur. Vi har et virkelig godt sammenhold på holdet og på det punkt er efterskole og fodboldhold meget ens. Der er en fællesskabsfølelse, som er svær at beskrive for dem, der ikke selv har oplevet det,” siger Maja.

Fra BGI akademiet lyder der et stort tillykke til Maja:

“Det er en beundringsværdig bedrift og vi vil gerne takke hende for at være et forbillede for andre ved at vise, at elitefodbold og efterskoleophold ikke behøver være et spørgsmål om “enten eller” men snarere “både og”,” siger JP Nielsen.