Konflikten kostede tre point, men sikrede ny aftale

0
903
Nicoline Sørensen, her i kamp for U17-landsholdet i 2013, scorede to gange.

KOMMENTAR: Lørdag endte konflikten mellem DBU og Spillerforeningen endelig. En konflikt, der ender med en ny, og forbedret, aftale for kvinderne, men som også ender med at koste kvindelandsholdet tre point i VM-kvalifikationen.

Af Cecilie Breil Kramer, Bloggen “Ostemaden” som findes her.

UEFA idømte d.16.november DBU og det danske kvindelandshold en bøde på 20000 euro og taberdømte Danmark 3-0 i den aflyste kamp mod Sverige. En bøde der må siges at være meget mild, eftersom Danmark risikerede både at blive smidt ud af VM-kvalifikationen, samt udelukkelse fra OL. Nu kan kvinderne derimod selv være med til at afgøre VM-skæbnen og fodbolddanmark kunne ånde lettet op. (Læs om sanktionen her: UEFA Sanktion)

Den nye aftale sikrer kvinderne en økonomisk stigning i både honorar og stipendier. Værd at nævne i den forbindelse, at kvinderne nu får bonus får kvalsejr ude og hjemme, og kval uafgjort ude og hjemme – i sidste aftale fik man ingenting. Og så får kvinderne som noget nyt bonus for at spille venskabskampe, både ude og hjemme. Derudover er alle honorarer i aftalen steget.

undefined
Kilde: Spillerforeningen.

Den nye aftale indebærer også at der skal være bedre mødestruktur mellem Spillerforeningen, DBU og kvinderne, således at møder mellem Spf og kvinderne ikke lægges op til vigtige kampe eller vigtig forberedelse.

I forhold til forsikring af den enkelte spiller bliver det noget mere indviklet, selvom der i aftalen skrives ”gensidig transparens og indsigt i forsikringsforhold”. Her deles det op således at DBU tegner arbejdsskadeforsikringer og Spf tager sig af ulykkesforsikring og forsikring mod karrierestop. Derudover varetager DIF rejseforsikringen.

I det famøse spørgsmål vedrørende arbejdsgiver/lønmodtager-forhold, er man ikke kommet tættere på en afklaring, men parterne er blevet enige om at dette punkt skal hvile. Skal det senere hen forhandles, skal DIF og LO medtages i mæglingen. Her er man altså ikke nået til enighed. Du kan læse hele artiklen fra spillerforeningen her: Ny aftale til kvindelandsholdet

Alt i alt en ret god aftale for kvindelandsholdet, og flere spillere, og Spf-direktør Mads Øland, har efterfølgende meldt ud at konflikten har været det værd. To spørgsmål melder sig dog nu:

Kunne aflysningen af kampen mod Sverige have været undgået? Og var spillerforeningen klar til at ofre kvindelandsholdet, som prøve forud for herrelandsholdets forhandlinger i foråret?

Det får vi nok aldrig helt svar på, medmindre nogen af parterne lige pludselig skulle ha’ lyst til at dele, hvad der skete bag lukkede døre.