”Det gode ved at træne piger er, at selvom de læser til læge eller advokat, så stiller de stadig op til fire træninger om ugen”

0
2088

Hvorfor træner de danske ildsjæle rundt omkring i landet egentlig pige-/kvindefodbold? Og hvilke udfordringer kan der være forbundet med det? I en ny artikelserie har Fodbold For Piger spurgt forskellige bredde- og elitetrænere rundt i landet om, hvorfor de træner kvindefodbold, og hvad de får ud af det. I den første artikel har vi snakket med Martin Møller Kristensen, der til daglig træner U18 DM-pigerne i Lyseng IF.

Af Martin Vestergaard Jensen

Martin Møller Kristensen er ikke i tvivl; han kommer ikke til at træne herrefodbold, efter at have prøvet at være inde i kvindeverdenen som træner. Årsagerne er simple: piger gør, at man holder sig mere skarp som træner, de er mere dedikerede og så skal man sætte de menneskelige værdier højere, når man træner piger.

Martin Møller Kristensen er til daglig træner for U18 DM-pigerne i Lyseng IF, hvor han kom han til efter tre år som assistenttræner i 3F-Ligaen for Skovbakken. Han kom dog ind i kvindeverdenen i den lille by Aulum, hvor han efter at have trænet et drengehold kom til at træne et pige-breddehold, hvor fokus i langt højere grad var det sociale aspekt, mere end det handlede om fodbolden:

”Det var et hyggehold og langt mere social fodbold, men jeg blev bidt af det med, at når de var der, så vil de gerne blive bedre, de stillede mange spørgsmål og så trænede de ikke bare,” fortæller Martin Møller Kristensen.

Lige siden Aulum har Martin Møller Kristensen valgt at blive i kvindefodbold, hvor han føler sig rigtig godt tilpas. For ham er en af de vigtigste grunde til, hvorfor han bedre kan lide at være træner i pige-/kvindefodbold, pigernes dedikation:

”Det jeg virkelig er blevet fanget af er dedikationen, der ligger fra pigerne. Selvom du læser til læge eller advokat, så stiller du stadig op til fire træninger om ugen, samtidig med at de sætter sig glad ind i en bus i weekenden og kører til Brøndby eller Hjørring for at spille en fodboldkamp. Hvis det var et superligahold, så tjener de mange penge, men pigerne gør det på SU, og de gør det med glæde – det er jeg blevet grebet meget af, for lige nu er der groft sagt ingen fremtid i det for dem,” siger Martin Møller Kristensen.

En af de store forskelle Martin Møller Kristensen mærker, når han sammenligner at træne drenge og piger, er pigernes evne til at ville forstå alle detaljer i spillet og stille spørgsmål, så du som træner holder dig langt skarpere:

”Pigerne er gode til at stille spørgsmål, og de nøjes ikke bare med en øvelse, men de vil vide, hvorfor de laver lige præcis den øvelse, så man er som træner hele tiden nødt til at tænke over sit valg af øvelser til træning. Specielt hvis der kommer noget taktisk indover, så skal man have et klart svar, og så giver pigerne den fuld gas, når de forstår baggrunden bag øvelsen. Her fornemmer jeg på drengetrænerne, at de kan træne fire øvelser uden at spillerne stiller spørgsmålstegn – de gør det bare,” siger Martin Møller Kristensen.


Lyseng IF U18-DM holdet

De menneskelige værdier spiller en stor rolle i pige-/kvindefodbold

Når vi snakker om, hvad man får ud af at træne piger, har Martin Møller Kristensen et klart svar:

”Det giver mig nogle klare menneskelige værdier. Der er mange ting, som man skal forholde sig til som træner udover fodbolden – det kan være private ting eller skolen eller det kan være, at det ikke lige går så godt derhjemme. Man skal være meget mere menneskelige og man skal sætte de menneskelige værdier højere, når man er træner for piger end for drenge,” siger Martin Møller Kristensen, og fortsætter:

”Da jeg startede som træner i pige-/kvindefodbold, der tænkte jeg, at øvelser er det vigtigste sammen med det at vinde dine fodboldkampe på banen, og det skal man selvfølgelig også huske, men de menneskelige værdier er bare så vigtige. Kan man få pigerne til at spille for holdet eller dig som træner, så er du nået sindssygt langt. Hvis spillerne går igennem ild og vand for hinanden, for klubben og for træneren, så er du i min verden lykkedes, og så skal resultaterne nok komme,” siger Martin Møller Kristensen.

Lige nu er det svært, hvis man vil leve af fodbold som kvinde, og det er en af de vigtigste grunde til, at de menneskelige værdier er så vigtige:

”Nogle gange skal pigerne have lov til at tage til gymnasiefester, og nogle gange skal de ikke have taktisk træning om fredagen, men simpelthen bare en træning, hvor de har det sjovt. Jeg bliver hele tiden mindet på, hvordan jeg selv var, da jeg var 16-17 år, og hvis det bliver for surt for pigerne, hvor de føler, de er nødt til at nedprioritere for mange ting, jamen så stopper de til fodbold. Drengene bliver ved længere, fordi der er en superligaklub eller 1. divisionsklub, der står klar til at smide penge efter dig, men det er der ikke ved pigerne, så de stopper, hvis de føler, det går for meget udover andre ting,” siger Martin Møller Kristensen.

Det negative har været omverdenens syn på kvindefodbolden

En af udfordringerne, som Martin Møller Kristensen har mødt som træner for piger, er omverdenens syn på kvindefodbold:

”Der er flere, der har spurgt mig, om jeg ikke skal træne noget ’rigtig’ fodbold, og så siger jeg, at jeg træner noget rigtig fodbold, og jeg har ikke tænkt mig at gå i herre-/drengeverdenen – det kommer jeg ikke til. Jeg er rigtig glad for at træne piger og kvinder, men en af tingene, der har været negativt, har været, at man skal stå så meget på mål for, hvorfor man træner piger, og hvorfor man bruger sin tid på det,” siger Martin Møller Kristense, der dog oplever en positiv tendens:

”Det er heldigvis blevet mere anerkendt og respekteret indenfor de sidste par år både i ind- og udland, så vi er helt sikkert på vej i den rigtige retning,” siger Martin Møller Kristensen.

Han er ikke i tvivl om, at han ikke kommer til at træne drenge mere – han vil hellere blive i den verden, hvor han føler sig så godt tilpas i dag:

”Jeg trives rigtig godt i den her verden, og har fået mange gode bekendtskaber – jeg kan godt lide at være her, så jeg har også afklaret med mig selv, at jeg ikke skal træne drenge og piger, men bliver inden for pige-/kvindefodbolden. Den eneste grund til, at jeg skulle træne drenge skulle være, hvis jeg fik en søn, som skulle spille noget sandkassebold,” fortæller Martin Møller Kristensen.

Ser en positiv fremtid for dansk kvindefodbold

Fremtiden for kvindefodbolden er ikke til at spå om, men Martin Møller Kristensen er meget fortrøstningsfuld:

”Jeg ser en positiv fremtid i forhold til, at der er flere kvinder, der kan leve af det. Der er nogle superligaklubber, der har gjort et indtog i kvindeverdenen, hvor FC Nordsjælland, Silkeborg og på rygtebørs FCK vil smide nogle penge efter kvindefodbolden, og det tror jeg på sigt vil betyde, at klubber som Fortuna Hjørring og Brøndby er nødt til at smide flere penge efter det for at være med, og det tror jeg på sigt betyder, at flere piger kan leve af deres fodbold,” siger Martin Møller Kristensen, der også mener, at de danske kvinder i dag er langt bedre fodboldspillere end før i tiden:

”Dem der kommer op nedefra nu er meget bedre skolet – de er meget bedre fodboldspillere. Det viser, at pengene, der smides efter kvindefodbolden f.eks. i forbindelse med træneruddannelse bærer frugt og skaber bedre fodboldspillere. Jeg tror, at fremtiden for kvindefodboldspillere bliver god, og kommer vi til VM og laver et resultat der, så bliver der endnu mere hype omkring det,” siger Martin Møller Kristensen.