Corona-hi irriterer trænerne og tvinger spillerne til selvtræning

0
1904
DBU har afblæst alt fodbold indtil 29. marts for at mindske smittefaren blandt fodboldpigerne. Foto: Jack Monach

Coronavirussen har ramt det danske samfund og dansk fodbold. Mette Frederiksen og myndighederne har frarådet offentlige aktiviteter, DBU har lukket dansk fodbold ned, og en ny dagligdag er sat i gang for danske fodboldtrænere og danske fodboldspillere.

 Af Charlotte Stentebjerg

 Danmark lukker ned, og det samme gør fodboldsporten også. I hvert fald for en stund.

Weekenden skulle have budt på spændende opgør i U18DM, men alt fodbold i Danmark er lukket ned for at mindske risikoen for yderligere smitte af covid-19. Virussen har foreløbigt lukket skoler og arbejdspladser i både Danmark og resten af verden, og torsdag valgte DBU at lukke ned for dansk fodbold indtil 29. marts.

Det betyder, at der hverken afholdes kampe i weekenderne eller træning i hverdagene, og en ny dagligdag er blevet virkelighed for både trænere og spillere i fodboldmiljøet. En dagligdag der byder på selvtræning for spillerne, mens trænerne må holde tæt kontakt med deres spillere.

”Det føles meget unaturligt at skulle undvære fodbold på denne her måde.” – Kenneth Pedersen, cheftræner Vilbjerg

Spillerne får sendt træningsvideoer

Myndighedernes fraråd af offentlige aktiviteter har også betydet, at spillerne må træne selv. Derfor har flere af klubberne valgt at sende videoer ud til spillerne, så de kan få inspiration til, hvad de hver og især kan træne. Hos KoldingQ har man valgt at sende 1-2 videoer ud om ugen, som pigerne kan træne efter.

”Pigerne plejer normalt at få videoer ud, der skal fungere som selvtræning, der skal styrke den enkelte spillers præstation, så på den måde er det ikke anderledes. Men det er ærgerligt, at vi ikke kan få fællesprogrammet og fællestræningen med mere. Det gør dog bare, at der kan være mere fokus på den enkelte nu,” siger U18DM cheftræner for KoldingQ, Jesper Gejl Larsen.

Hos Vildbjerg har man lavet en form for træningsjulekalender til pigerne, der overrasker med en ny træningsøvelse hver dag og tæller ned til, at de igen må komme ud blandt veninderne på grønt græs.

”Vi besluttede os for at lave en selvtræningskalender fremfor en inspirationsmappe, fordi det ikke behøvede samme mængder af information og derfor gjorde det mere overskueligt,” siger cheftræner Kenneth Pedersen.

Bag lågerne gemmer der sig alt fra tekniske-, analyse- og konditionsøvelser til klip fra professionelle kampe og Youtube-klip med fodboldtricks.

”Så er der noget at se frem til hver dag. Samtidig giver det en struktur i hverdagen, men sørger alligevel for, at alle træningsøvelser ikke bare bliver det samme.”

Lektiehjælp fra trænerne

Udover træningsøvelser har klubben tilbudt lektiehjælp, så pigerne kan få hjælp, så de ikke sveder for længe over skolearbejde.

”Heldigvis er vi så heldige at have et trænerteam med en bred viden indenfor mange fag, nogle er selv lærere, og så kan pigerne få hjælp der. Vi håber jo også, at de udnytter alt den tid, de pludselig har fået til at være mere sammen med familien, og får gjort de ting, de normalt ikke har tid til, så de ikke bare isolerer sig inde på værelset.”

Der går længe før pigerne igen må kramme og samles på en fodboldbane. I mellemtiden må de træne selv med hjemmevideoer. Foto: KoldingQ’s facebookside

Kontrol af pigernes selvtræning

Selvtræning er også lig med selvdisciplin, og det kræver både et ansvar fra pigernes side at træne selv, men også en motivation fra trænerne. Hos KoldingQ stoler cheftræner Jesper Gejl Larsen på, at pigerne motiverer sig selv til at bruge de videoer, de får tilsendt.

”Jeg stoler på pigerne, det er jo næsten voksne mennesker vi har tale om, og hvis de ikke vælger at følge træningen, kan vi jo lynhurtigt se det på dem, når vi begynder med fællestræning igen på den anden side af det her.”

 Kenneth Pedersen fra Vildbjerg er derimod ofte i dialog med pigerne over telefon eller facetime for at tjekke ind på, hvordan tingene står til. I forhold til sin egen trænerposition siger han:

”Det føles meget unaturligt at skulle undvære fodbold på denne her måde. Selvom der kun er gået få dage, så savner jeg jo også pigerne, det at mødes, og også bare det at give hånd og kram. Vi taler meget i telefon med dem, men det er bare ikke det samme, så vi glæder os alle sammen til, at det hele er overstået.”

Jesper Gejl Larsen fra KoldingQ glæder sig også til at komme om på den anden side af corona-hien.

”Jeg har fuld forståelse for, at DBU melder ud som de gør, og vi skal jo passe på hinanden i disse tider. Men egoistisk set kan jeg vist godt tillade mig at sige, at det er en pisse irriterende situation det her. Og så er vi jo spændte på at se, hvad DBU gør ved turneringen.”

Både KoldingQ, Vildbjerg og de andre klubber i U18DM har nedlagt alt holdtræning og foreningsliv for at følge myndighederne og Mette Frederiksens restriktioner om at samle mindre end 100 mennesker på samme sted.