Tina Müller og Amalie Bremer har skrevet bogen “Kvindefodboldens stjerner og legender”. Her får du et overblik over de 50 bedste spillere lige nu, legenderne, de største klubber og de største øjeblikke i kvindefodboldens historie
Hvem er de 50 bedste kvindelige fodboldspillere i verden lige nu? Hvem er de største legender i kvindefodboldens historie?
Det er et par af de store spørgsmål, som du kan få svar på i en ny bog, skrevet af DR-journalisten Tina Müller og fodboldeksperten Amalie Bremer.
“Kvindefodboldens stjerner og legender” hedder bogen, som er læsset med spændende viden om kvindefodbold. Der er f.eks. portrætter af fem af de største klubber i verden indenfor kvindefodbold, og der er fortællinger om de største øjeblikke i kvindefodboldens historie.
I sidstnævnte kapitel finder du f.eks. historien om dengang Danmark blev verdensmestre i 1971; du kan høre om VM-finalen mellem USA og Kina i Californien i 1999, som med 90.000 tilskuere og 40 millioner tv-seere blev et afgørende øjeblik i kvindefodboldens historie – og du kan læse om VM i 2023, der blev større og vildere end nogen tidligere slutrunde.
“Kvindefodbold er en af verdens hurtigst voksende sportsgrene. Men selv i en tid, hvor data præger sport, og man kan grave de mest nichede statistikker frem med et par klik på det store internet, er det overraskende svært at danne sig det forkromede overblik over kvindefodboldens udvikling og historie,” skriver Tina Müller og Amalie Bremer i forordet.
De 50 bedste
Dét forkromede overblik har de to forfattere sat sig for at skabe, og de har virkelig gravet dybt. Ikke mindst når det gælder Top 50. Det er første gang at du på dansk finder et så grundigt og samlet overblik over de vigtigste spillere internationalt. Hver spiller har fået et 2-siders portræt i bogen, bortset fra Danmarks store stjerne Pernille Harder, som Tina Müller og Amalie Bremer har interviewet og som logisk nok får et større portræt.
Pernille Harder er nummer 27 på Top 50 (hun er den eneste dansker på listen). Om det er den rette placering kan diskuteres herfra til næste juleaften, men som det fremgår af portrættet, har Pernille Harder spillet en enormt vigtig rolle for kvindefodbolden. Hun har vundet utallige priser, hun er et forbillede for mange, og ja, så er Harder faktisk det største idol for verdens pt. bedste kvindelige fodboldspiller, spanske Aitana Bonmati.
Som bogen fortæller, så stillede Bonmati sig tålmodigt i kø og ventede, da Danmark og Spanien havde spillet en venskabskamp i 2023. Pernille Harder skrev autografer til danske fans – og imens stod Bonmati og ventede, fordi hun gerne ville bytte trøje med den danske landsholdsanfører.
Stjerne spillede med drenge
Aitana Bonmati fra Barcelona er selvfølgelig nummer 1 på Tina Müller og Amalie Bremers liste. Nummer 2 er hendes holdkammerat, norske Caroline Graham Hansen. Om hende kan du læse, at hun startede på drengeholdet i den norske klub Lyn:
“Hun blev udråbt som en af de mest talentfulde spillere i landets historie, og medspillernes forældre brokkede sig over, at hun spillede på drengeholdet, fordi hun fratog deres sønner en plads i startopstillingen,” skriver de to forfattere. En af mange funfacts i bogen.
Fodbold forbud for kvinder
Bogen slutter med fortællingen om Lily Parr, der blev udråbt som “det største fodboldvidunderbarn” i 1920ernes England. Hun scorede over 900 mål i sin karriere, blev optaget i Hall of Fame længe efter sin død 2002 og blev i 2019 hyldet med en statue.
Desværre for Lily Parr spillede hun fodbold på et tidspunkt, hvor der var massiv modstand mod kvindefodbold. Da hun var 16 år gammel i 1921 forbød det engelske fodboldforbund kvinder at spille fodbold. Det forbud blev først ophævet i 1971 – 21 år efter Lily Parrs afskedskamp som 45-årig i 1950. Da var Lily Parr blevet 66 år.
Læs hende og mange andres historie i “Kvindefodboldens stjerner og legender”, der er udkommet på forlaget Gyldendal.
Du kan købe bogen hos Saxo her (sponsoreret link):