”Når I har lavet finten, så tro på at den virker”

0
1451
Talenttræner Kenneth M. Brogaard ser til, mens tre U13-spillere er i gang med en øvelse.

FODBOLD FOR PIGER til specialtræning med 25 drenge og piger i Brøndby IF, som tre gange om ugen tilbyder ”Specifik” til udvalgte spillere. Det handler om at udvikle spillernes koordinative evner og tekniske færdigheder, forklarer talenttræner Kenneth M. Brogaard

Tekst & foto: Steen Trolle

”Når I har lavet finten, så tro på at den virker”.

”Husk temposkift. Hvis I ikke skifter tempo, så kommer modstanderen efter jer, når I er kommet forbi…”.

Det er torsdag eftermiddag i Brøndby. I ”Kostalden”, som er en overdækket kunstgræsbane et par målmandsudspark fra Brøndby Stadion, er 20-25 drenge og piger i alderen ni til 14 år samlet til specialtræning under Brøndbys talenttræner Kenneth M. Brogaard.

De fleste af spillerne skal mødes til holdtræning senere på eftermiddagen, men her er de samlet om en træning, der har et andet formål end holdet: Det handler om at udvikle spillernes individuelle færdigheder.

”Vi arbejder med at styrke spillernes koordinative evner og tekniske færdigheder. De lærer deres krops bevægelser bedre at kende, så de for eksempel bliver bedre til at finte,” forklarer Kenneth M. Brogaard om træningen, som Brøndby har døbt ”Specifik træning”.

Kenneth M. Brogaard

Alternativ til gadefodbold
For eksempel trænes ”Christiano-finten” og ”Van Nistelroy-finten” igen og igen denne torsdag eftermiddag. Først overfor en kegle, som spillerne på skift skal afdrible. Derefter overfor en direkte modstander, hvor spillerne på skift får spillet en bold og har få sekunder til at forsøge at komme forbi en af de andre spillere.

”Spillerne får nogle redskaber med som de kan tage med ud til holdtræningen. Man skal efter sigende træne 10.000 timer for at blive en komplet fodboldspiller, men i dag er der mange af børnene, som ikke spiller en masse timers gadefodbold, som man gjorde tidligere og hvor man styrkede sine individuelle færdigheder. Her kan specifik-træningen udgøre et alternativ til gadefodbolden,” siger Kenneth M. Brogaard, der har været ansat som talenttræner siden nytår.

Tilbud til udvalgte spillere
Specifik-træningen tilbydes tre gange om ugen til spillere, som efter trænernes vurdering hører til de mest udviklingsparate. Indtil i år var den forbeholdt drenge, men fra marts 2011 er piger fra U13 og U15-holdene også kommet med. Spillerne melder sig selv til via klubbens hjemmeside, og de skal kun komme, hvis de er indstillet på at arbejde 100 procent, understreger Kenneth M. Brogaard:

”Kulturen er meget striks og elitær. Vi træner 50 minutter, så spillerne skal være klar. Hvis de af en eller anden grund ikke har lyst, er trætte, uoplagte osv., så skal de ikke komme,” siger talenttræneren, som er opvokset i Brøndby IF, er uddannet neuropædagog og har en A licens-træneruddannelse.

Freja, Louise og Hannah.

”Specifik er fedt”
De 25, der er samlet denne torsdag eftermiddag, ser alle ud til at have lyst. Og da FODBOLD FOR PIGER bagefter taler med tre af pigerne fra U15 1-holdet, så er der også roser til specifiktræningen – iblandet lidt kritik af, at det kan være lidt ensformigt:

”Jeg synes det er fedt. Man får mulighed for at træne de ting, man ikke får trænet til den almindelige træning, fordi der her er hundrede procent fokus på én selv. Det gælder eksempel koordinering af arme og ben, når man finter,” siger Freja Sørensen Abildå fra U15-holdet.

Hannah Holgersen synes, at det kan blive lidt kedeligt, at man skal træne de samme ting igen og igen:

”Men du er blevet bedre til at finte og til din omgang med bolden,” siger hendes holdkammerat Louise Højer, der ligesom Freja synes det fedt med den individuelle træning.

Hannah er enig i, at hun har udviklet sig. Men hun har et par forslag til at udvikle træningen:

”Jeg synes man skulle træne noget mere skud og hovedstød,” siger hun.

Får lektier for
Ud over de meget intensive timer i ”Kostalden” tre gange om ugen, så får spillerne også ” lektier” for:

”Vi beder spillerne om hjemme at træne nogle af de bevægelses-mønstre, som er svære at lave, for eksempel finter og koordinative bevægelser,” forklarer Kenneth M. Brogaard, da dagens træning er overstået. En træning, der i øvrigt slutter med at spillerne skal forsøge at ramme overliggeren på et af de to store mål i Kostalden. Dem det ikke lykkes for, skal i dagens anledning hjælpe med at rydde op…

Har din klub også et spændende træningsprojekt, så lad FODBOLD FOR PIGER høre om det. Du kan skrive til: redaktion@fodboldforpiger.dk