Algarve Cup: To målfarlige amerikanske profiler

0
769

Med 131 mål i 172 kampe landskampe er den amerikanske forward Abby Wambach den ubetinget største profil på det USA-hold, som onsdag eftermiddag møder det danske kvindelandshold ved Algarve Cup. Men USA har en ny farlig skarpskytte  med i truppen: 22-årige Alex Morgan

Af Frits Ahlstrøm

Danmark har deltaget i Algarve Cup i fodbold hvert år siden starten i 1994, da Norge besejrede USA 1-0 i finalen. Fem gange er det lykkedes det danske landshold at spille sig frem til slutkampen – uden at vinde den. De rød-hvide tabte 3-2 til Sverige efter forlænget spilletid i 1995, 4-1 til Norge i 1998, 3-0 til Sverige i 2001, 2-0 til USA i 2007 og 2-1 til USA i 2008.

Trods særdeles opløftende præstationer i den internationale turnering i Brasilien i december er det urealistisk at tiltro Danmark en chance for at nå til finalen for 6. gang, dels er modstanderne Japan, USA og Norge, dels har forberedelserne i sagens natur langt fra været optimale; ikke mindst i sammenligning med amerikanernes. Men for cheftræneren Kenneth-Heiner Møller og hans spillere er turneringen en værdifuld test med henblik på EM-kvalifikationskampen i Tjekkiet den 4. april.

Det amerikanske hold er imponerende stærkt, kollektivt såvel som individuelt. Den største af mange profiler er den 31-årige forward Abby Wambach, som med sine 131 mål i 172 landskampe er nummer to på alle tiders rangliste over amerikanske målscorere; kun overgået af den legendariske Mia Hamm, som lavede 158 mål i 275 landskampe.

Den 180 cm høje Abby Wambach opnåede en tredjeplads i FIFA’s afstemning om verdens bedste kvindelige spiller i 2011 – efter japaneren Homare Sawa og brasilianeren Marta.

Pia Sundhage har yderligere en skarpskytte at sætte ind: den 22-årige Alex Morgan. ”Hendes talent var oplagt, en juvel, der skulle blot slibes med omhu” var det indtryk, Pia Sundhage fik første gang, hun så Alex Morgan. ”Heldigvis havde hun den fornødne tålmodighed.”

Alex Morgan er formentligt den af Pia Sundhages 17 debutanter, som har gjort mest opmærksom på sig selv. Hun har spillet 32 landskampe, og selv om hun har startet de fleste af dem på bænken, har hun scoret 16 gange. Hun har demonstreret evnen til at score i de vigtige kampe, for eksempel i semifinalen mod Frankrig og finalen mod Japan i VM-slutrunden.

I den olympiske kvalifikationsturnering i Vancouver i januar præsterede hun fire mål og seks målgivende afleveringer. På den baggrund lod Pia Sundhage hende starte i angrebet sammen med Abby Wambach i venskabskampen mod New Zealand i Dallas for godt to uger siden. USA dominerede totalt, men var bagud 1-0 på en forsvarsfejl – indtil to minutter før tid. Så udlignede Alex Morgan, og i den tid dommeren lagde til, lavede hun sejrsmålet.

Læs også: USA til Algarve Cup i topform

Se web-tv: Abby Wambach – USAs største stjerne