Næsby-træner bakker op: Lav en landsdækkende U15 DM-turnering

2
810
Talentudviklingg kræver mange kampe på allerhøjeste niveau, mener Jesper Bendixen, Næsby.
Talentudviklingg kræver mange kampe på allerhøjeste niveau, mener Jesper Bendixen, Næsby.
Talentudvikling kræver mange kampe på allerhøjeste niveau, mener Jesper Bendixen, Næsby.

Brøndbys U16-cheftræner Christina Jensen får opbakning til sit forslag om en landsdækkende eliteturnering for de bedste U15-hold.

Christina Jensen er utilfreds med den nuværende struktur under DBU Sjælland, der som den eneste i landet har en U16-mesterrække, og hun har derfor foreslået, at U16-rækken droppes, og der i stedet laves en landsdækkende U15 DM-række for de bedste hold på Sjælland, Fyn og Jylland.

Brøndby-trænerens forslag kommer efter en sæsonstart, hvor Brøndbys U16-piger har vist overlegen styrke på Sjælland med ni point og en målscore på 28-0 efter de første tre kampe, og det bakkes nu op fra Fyn, hvor Næsbys  Boldklubs U15-cheftræner Jesper Bendixen også mener, at der er brug for en landsdækkende eliteturnering, hvor de bedste hold kan blive matchet på højeste niveau.

Brug for flere kampe

“Jeg er fuldstændig enig med Christina Jensen i, at der skal gøres noget for pigespillerne i aldersklassen under U18 DM. Den nuværende struktur fremmer ikke talentudviklingen. Tag eksempelvis U15 Mesterrækken på Fyn/Jylland. Her spiller man otte kampe i efteråret, hvorefter nummer 1 og 2 og de to bedste treere går videre til forårsturneringen. Det er ikke særligt mange kampe og da man minimum skal have 15 point for at gå videre, er man tilbøjelig til at at spille de sikre kort og måske gå på kompromis med spillestilen for at få de fornødne point. Det kan betyde, at de yngste årgange ikke får så meget spilletid,” siger Jesper Bendixen.

Han mener, at løsningen er en U15 DM-turnering, der opdeles i en øst- og en vest-række, hvor de bedst placerede hold mødes i et slutspil til sidst.

“En helårsturnering hvor man ikke risikerer at ryge ud otte kampe vil sikre, at flere klubber har mulighed for at sætte den enkelte spillers udvikling i centrum. Talentudvikling kræver mange kampe på allerhøjeste niveau, samtidig med, at der er plads til udsving og pauser,” siger Jesper Bendixen.

HVAD MENER DU? Deltag i debatten – skriv en kommentar på FODBOLD FOR PIGERs facebookside eller i kommentarfeltet nedenfor.Du kan også sende et indlæg til redaktion@fodboldforpiger.dk

Læs også: Brøndbytræner: Drop U16 og lav en landdækkende U15-række

U15-holdene fra Næsby og Brøndby i en træningskamp sidste vinter. Det før DBU Sjælland droppede U15.
U15-holdene fra Næsby og Brøndby i en træningskamp i 2012. Det før DBU Sjælland droppede U15.

2 COMMENTS

 1. Vi skal selvfølgelig ikke have en landsdækkende U15 række. Piger der går i 7 klasse skal ikke bruge så meget tid på transport. Vi vil helt sikkert tabe flere end det vil gavne.
  Hvis U15 niveauet på Sjælland og Fyn generelt er for lavt, var det måske bedre at de store klubber der, hjalp de mindre med at blive bedre til deres talent udvikling.
  Jeg er sikker på at der også vil være flere klubber som ikke vil kunne bære det økonomiske i at spille både U15 & U18 landsdækkende.
  U15 fungere rigtig godt med et efterår hvor der ikke er plads til at tabe for at sikre U15 M1 i foråret, dvs. at der er fuld fokus og de dygtige træner får også brugt 1. års spiller. Så kommer der en lang vinter pause hvor der er god tid til at flytte sine 1. års spiller og gøre flere klar til foråret.
  U15 struktur med mindre transport i efterår og lidt længere i forår FUNGERE.
  Det ville være bedre hvis man havde mere fokus på at lave 2 U18 DM rækker. En øst og en vest og samtid gav mulighed for enkle klubber, at få et wildcard. Torben Rask, Sportschef AC Silkeborg

 2. HMM, gode argumenter på mange ting, men også refleksioner, der halter:

  1. Lang transport er slemt, både når man går i 7. kl., og når man går i 8. kls. – måske næsten værre dér, for slet ikke at tale om 9. kls. Mange af pigerne, der spiller i de 2-3 store eliteklubber på Sjælland, transporterer sig i forvejen langt hver dag til træning og kamp. Logistisk er kravene ubønhørlige, ved jeg. Men de er jo elitepiger og vil gerne ofre meget. Kampe over broen vil naturligvis presse tingene, men det er bedre end ikke at få modstand overhovedet.

  2. At bede eliteklubber om at “hjælpe” breddeklubber med uddannelse og træning er en fin tanke, som godt kan fungere, som den jo eksempelvis også gør via samarbejdsaftaler på drengesiden, – men har intet at gøre med en eliterække for de bedste.

  3. U-15 landsdækkende kunne fint være U17 og U19 som hos drenge i stedet for. Det kræver også lang transport under pressede vilkår uddannelsesmæssigt, transportmæssigt, økonomisk og i forhold til belastningen i de enkelte familier. Under alle omstændigheder kræver det at den opnås kongruens mellem SBU og JBU og FBU (Fyn), altså en reel vilje til at lave ensartede vilkår for elitespillere i forhold til deres fodboldmæssige udvikling.

  4. 2 landsdækkende eliterækker på U-18? Hmm, er der virkelig så mange stærke? Hvis der er, ville det kunne opsluge alle de elitepiger, som rykkes op “før tid” – i år årgang 98 piger på Sjælland. U-15 kunne så blive for rene årgang 99 spillere. Det udgør nemlig det reelle problem på Sjælland, at U-15 rækkens niveau er alt for svingende med store omkostninger for rigtig mange spillere. Men jeg tvivler på “elitekvaliteten” med to rækker, må jeg indrømme. I forvejen er der jo nogle gange også 9-0 kampe i U-18 rækken.

  Konkluderende: lav en eliterække for U-15 med 9 klubber – altså ren elite. 3 fra hver union. Elitepiger rejser gerne et stykke vej for at møde de allerbedste. Hellere end at “spilde” deres formative år på nul-bon kampe.