DM-guldvinder: Plan om nye årgange virker uigennemtænkt

3
1030
Thisted jubler efter en scoring mod Hillerød, da holdet sidste år sikrede sig U18 DM-guldet i den sidste kamp.
Thisted jubler efter en scoring mod Hillerød, da holdet sidste år sikrede sig U18 DM-guldet i den sidste kamp.
Thisted jubler efter en scoring mod Hillerød, da holdet sidste år sikrede sig U18 DM-guldet.

“Det virker som en fiks ide, der ikke er tænkt ordentligt igennem”.

Lemvigs U18-træner Keld Østergaard, som i sidste sæson hentede U18 DM-guld med Thisted, er stærkt bekymret over planerne om at erstatte U18-årgangen med to nye årgange for U17 og U19.

Planerne har foreløbig fået opbakning på delegeretmøder i DBU Jylland og DBU Fyn, og alt tyder på at de øvrige unioner vil sige ja. Dermed skal den nuværende U18 DM-liga erstattes af en U17 DM-liga og en u19-eliterække fra næste sæson. Men Keld Østergaard frygter, at der ikke er spillere nok til to stærke ligaer, og han undrer sig over, at beslutningen tilsyneladende træffes, uden at den har været drøftet grundigt igennem med de klubber, som spiller U18 DM.

“Det ligner en hovsaløsning, som hverken er til fordel for eliten eller bredden.  Og jeg kan ikke forstå, at man kan træffe en så vidtrækkende beslutning, uden at stikke fingeren i jorden først og tale med de klubber, der bliver berørt,” siger Keld Østergaard.

Kun få klubber kan stille stærke hold i både U17 og U19

Lemvig søger selv om at få licens til U18 DM-ligaen fra næste sæson og klubben, som har været suveræn i den bedste jyske række i 2013, ville formentlig blive en stærk spiller i en landsdækkende U17-liga.

“Men det drejer sig ikke om at lave en række, hvor vi klarer os godt. Det her handler om dansk kvindefodbolds fremtid, og jeg er meget bekymret. For udover Brøndby og Fortuna er der næppe nogen klubber, der har økonomi eller spillere til at stille med både et stærkt U17- og U19-hold, og derfor vil pigerne enten blive rykket op som senior, når de er for gamle til U17, eller også skal de ned og spille på et lavere niveau, fordi U19-rækken er svagere. Det er ikke godt for talentudviklingen,” mener Keld Østergaard.

Han mener, at den rigtige løsning er en landsdækkende U15 DM-række for de klubber, som har U18 DM-licens. Et forslag, som også Brøndby har været fremme med.

“Dermed kan de to hold køre sammen til udekampene. Det ville højne niveauet gevaldigt for U15, det ville betyde at kulturchokket ikke bliver så stort for pigerne, når de rykker op, og det ville spare klubberne for nogle transportudgifter,” siger Keld Østergaard.

“Urimeligt kort varsel”

Hvis de nye u17- og U19-rækker ender med at blive vedtaget, skal de indføres allerede fra august 2014. Ingen aner dog på nuværende tidspunkt, hvilken udformning U19eliterækken skal have.

“Man giver klubberne fire en halv måned til at forberede sig på det her. Det er ikke rimeligt. Jeg har været med i det her game i mange år og jeg har glædet mig over den udvikling, som dansk kvindefodbold har gennemgået de sidste ti år. Det har været enormt positivt. Og derfor kan jeg simpelthen ikke forstå, at man nu vil gamble med hele udviklingen ved at indføre noget, som ikke er gennemtænkt,” siger Keld Østergaard.

Keld Østergaard får som Thistedtræner en lufttur af spillerne.
Keld Østergaard får som Thistedtræner en lufttur af spillerne, da DM-guldet var i hus.

3 COMMENTS

  1. Godt sagt Keld, jeg kan ikke være mere enig. Må håbe der snart er nogle beslutningstagere der stopper op og lytter på lidt fornuft, i stedet for a tage beslutninger hen over hovedet på os, som arbejder med pigerne i hverdagen.