Brækket næse kan ikke stoppe Thea: Nu spiller hun fodbold med Zorro-maske

0
5420
Emma i aktion med sin nye maske.

En brækket næse så ud til at sætte en stopper for den ambitiøse fodboldpiges, Thea Ebbe Brichs, træning. Hendes redning blev en specialdesignet maske, som beskytter næsen, til den er vokset helt sammen igen.

Thea Ebbe Brich brækkede sin næse under en kamp på DBUs talentcenter i Vildbjerg i november. Hun er nemlig et af de U15-talenter, der fortsat er med i opløbet om en plads i den kommende U16-landsholdstrup.

Efter en tur på hospitalet fik Thea besked på, at den brækkede næse skulle holdes i ro, men den besked faldt ikke i god jord hos den unge fodboldpige.

”Da lægen sagde, at det betød 10 dages ro med gipsskinne og derefter 6-12 uger, hvor der skulle passes særlig godt på næsen, kunne jeg slet ikke overskue det. Hvordan skulle det kunne lade sig gøre med elitefodbold og træning 11 timer om ugen?”, siger Thea Ebbe Brich.

Emma før hun kom til skade.
Thea før hun kom til skade.

Ramt i hovedet

Thea Ebbe Brich er 14 år gammel, bor i Slangerup og er målvogter i Hillerød Damefodbold (HGI). Hun var en af de tre keepere, som var udtaget til at skulle vise sit værd på U15 talentsamlingen i Vildbjerg, og hun stod vel nok en af sine bedste kampe, da det gik galt:

Sidste angreb er i gang, og en angriber fra modstanderholdet er på vej ind i feltet. Thea går ud i spilleren og kaster sig ned i bolden, hvilket angriberen ikke når at observere.

Modstanderen sparker igennem, og uheldigvis er det Theas ansigt – mere bestemt næsen – der rammes i stedet for bolden.

DBU har øget fokus på hovedskader, så kampen stoppes, Thea kontrolleres af dommeren og en fysioterapeut, som dog ikke finder noget alarmerende. Trods næseblod og næsesmerter vælger Thea at spille kampen færdig.

Næsen er hævet og gør ondt, men ser ikke umiddelbart ud til at have taget skade, hvorfor Thea træner ufortrødent videre i den følgende uge.

Fredag aften er hævelsen faldet så tilpas meget, at det nu er tydeligt at der er noget galt. Mandag kontakter forældrene derfor egen læge. Tirsdag morgen konstaterer lægen uden tøven, at næsen er brækket.

Når man brækker næsen er det vigtigt, at få den sat på plads så hurtigt som muligt. Så da Theas far taler med Hillerød Hospital vælger de at indkalde Thea allerede samme dag.

På afdelingen bekræfter lægen diagnosen, og allerede dagen efter, bliver Thea lagt i fuld narkose og bruddet sat på plads.

Emma på Hillerød Hospital.
Thea på Hillerød Hospital.

Ingen pause fra fodbold

Thea gik sammen med sine forældre på jagt efter en løsning, for fodboldpigen havde ikke tænkt sig at opgive fodbolden i flere uger. Hendes forældre forsøgte at finde en maske, som kunne beskytte næsen, så Thea stadig kunne spille fodbold. Men det viste sig, at det ikke var så enkelt endda.

”Vi havde ikke prøvet den slags før, og når jeg spurgte i omgangskredsen og søgte på nettet, ja – så var der ikke meget hjælp at hente. Fodboldklubben havde ganske vist en beskyttelsesmaske i one size, men den passede overhovedet ikke til en 14 årig pige som Thea”, fortæller Theas far Jannik Ebbe Brich.

”På internettet fandt vi billeder af kvindelige fodbold- og håndboldspillere med masker der sad perfekt, men der var bare ingen hits i Danmark,” fortsætter han.

Emma efter operationen.
Thea efter operationen.

Målvogter med maske

Men efter en del frustration og hjælp fra DBU lykkedes det at komme i kontakt med Sahva, der blandt andet laver prostetiske hjælpemidler, og som tidligere har hjulpet blandt andet spillere fra Brøndby IF. Personalet hos Sahva forstod med det samme vigtigheden af at få Thea hurtigt i gang igen.

”Resultatet blev en perfekt tilpasset letvægtsmaske, der yder maksimal beskyttelse uden at forhindre udsynet, så Thea igen kan træne og stå mellem stængerne for HGI og på DBU talentcenter”, fortæller Jannik Ebbe Brich.

”Vi er dybt taknemmelige for den fantastiske service og ikke mindst hurtighed, vi har oplevet fra alle involverede parter i denne ærgerlige situation.

Thea er på banen igen, og det er vores håb at Theas oplevelser kan fungere som inspiration for andre spillere, der måtte komme i en lignende situation,” siger Jannik Ebbe Brich.

Emma fotograferet ved DBU-samlingen, inden det gik galt.
Thea fotograferet ved DBU-samlingen, inden det gik galt.