Klubber må ha’ fem 98ere med i U17 DM-liga

12
1027
Hillerød og BSF i U17 DM-kamp sidste efterår. Arkivfoto: Fodboldforpiger.dk

Den skal fortsat hedde U17 DM Ligaen, men fra næste sæson må holdene benytte op til fem spillere fra årgang 98, selv om U17 efter sommerferien formelt set kun dækker årgang 99 og 00.

Det blev lørdag besluttet på et bestyrelsesmøde i DBU. Dermed bakker bestyrelsen op om den fælles indstilling, som DBU Kvindeelite og Kvindedivisionsforeningen blev enige om i februar.

Kvindedivisionsforeningen havde helst set, at man var gået tilbage til den gamle U18 DM-liga, som blev erstattet af U17 DM og regionale U19-ligaer for et år siden. Men sammen med DBU Kvindeelite foreslog de som alternativ en model, hvor U17 DM fortsætter, men hvor årgang 98erne stadig kan spille med. Det er den løsning, som DBUs bestyrelse ifølge FODBOLD FOR PIGERs oplysninger nu har sagt ja. Beslutningen er endnu ikke meldt officielt ud til klubberne.

Ændringen skal forhindre, at et stort antal elitespillere fra årgang 98 stopper med at spille fodbold til sommer. Sidste år sagde et stort antal 97ere farvel til fodbold, fordi de ikke længere kunne spille fodbold på DM liganiveau. Det er det samme, man har frygtet ville ske, hvis 98erne ikke kan spille med i ligaen efter sommerferien.

12 COMMENTS

 1. Ja en nyhed der må betegne den holdning pige/kvindefodbolden arbejder under, når emnet hedder talentudvikling. Det gode er vel, at der forhåbentlig er flere politikker, der NU kan se, at vi har tabt en hel årgang(97) på gulvet. Lidt stadestik fortæller, at mere end 65 % af de årgang 97, der den seneste år spillede i U18 ligaen, desværre ikke er at finde i klubberne mere og blot 10 % af disse spiller på niveau som de gjorde under U18 ligaen. Skræmmende og en katastrofal udvikling i dansk pigeungdomsfodbold og derfor har man måske valgt ikke at forlænge U17 landstræner Anders Damgårds kontrakt fra sommer
  .
  Det nye oplæg må blot være en hovsaløsning for at lukke munden på de personer der gang på gang har informeret respektive politikker/ ansvarlige om, at der er dømt selvmord i dansk pigeungdomsfodbold (ungdom) med omlægningen til U17, vel at mærket fordi man ikke havde en elitær plan klar til de spillere der faldt for aldersgrænsen ved omlægningen.

  Når jeg ser på det nye tiltag spørger jeg lidt til om ikke bare man har givet de enkelte trænere omkring U17 ligaen en svær opgave. Skal den respektive U17 trup bevarer disse årgang 98 og glemme alt om den nye årgang der tiltræder U17 (årgang 00), set ud i lyset af, at stort set alle årgang 98 der i dag spiller på U17 niveau vil være længere fremme i deres udvikling og dermed have bedre redskaber til at begå sig i U17 ligaen det kommende år – end talentet fra (årgang 00) der nu ikke er plads til og dermed bliver nr.21-22 eller 23 i U17 ligatruppen uden store chancer for spilletid i U17 ligaen.

  Hvad vil U17 ligatrænere gøre, ja det spørgsmål kan man jo med rette stille gennem fodbold for piger, for der er vel ingen andre, der tør spørge. Vil træneren udvikle eller vinde og hånden på hjertet, tror jeg ikke denne tilkendegivelse vil falde ud som mange håber….

  God vind for udviklingen, god vind for pigefodbolden i Danmark, der ikke har råd til a<t miste et eneste talent, hvis vi blot skal holde trit med de omkringliggende lande både på klub og landsholdsplan.

  • Jeg håber ikke det er den enkelte træner, der skal træffe den beslutning, som JF nævner, men at det i stedet er den enkelte licensklubs ledelse/ talentudviklingsansvarlige, som efter grundige og modne overvejelser træffer, hvilken vej licensklubben skal gå fremadrettet. Problemstillingen, som i høj grad er relevant, indeholder efter min mening ikke blot to veje, som JF ellers nævner – udvikle/vinde-, men også mulighed for, at klubben kan vurdere, om en konkret årgang 98′ er vil have bedre af – af hensyn til spillerens udvikling – at spille U17DM et år mere. Der sikkert også andre momenter, der kan indgå i disse overvejelser.

   Det er også vigtigt, at det vi faktisk ved om det statistiske materiale, også benyttes i diskussionen, således at drøftelserne bliver videnbaseret og ikke blot beror på gætterier eller spekulationer. Det sidste forvrænger.

   Og det vi faktisk ved i denne sammenhæng er, at der i U18 DM sæsonen 2013/14 pr. spillerunde (24 runder) blev benyttet i gennemsnit 51,46 spillere født årgang 96 og 56,25 spillere født årgang 97.

   Vi ved også, at i sæsonen 2014/15 i Elitedivisionens spillerunder 1-15 og 1. divisions spillerunder 1-12 i gennemsnit pr. runde er benyttet 35,83 spillere født årgang 96 og 28,78 spillere født årgang 97. Disse videnbaserede tal stemmer bestemt ikke overens med de tal JF nævner, og jeg ved heller ikke, hvordan JF er kommet frem til disse tal.

   Der er et frafald blandt de kvindelige elitespillere – indrømmet og ingen tvivl om det -, og dette frafald skal vi have begrænset mest muligt, men for at interessenterne indenfor kvindeelitefodbolden kan udfinde den bedste løsning, må diskussionerne – vurderer jeg – tage udgangspunkt i kendte tal i den udstrækning det er muligt.

 2. Lad mig lige rette i forhold til eventuelt misforståelser når jeg skriver man kunne spørge trænerne i U17 ligaen. Det er absolut ikke ment som det er trænerne der skal bestemme, hvad og hvordan den enkelte klub vil reagerer i denne sag, men mere en teoretisk indgangsvinkel, hvordan udviklingen “nok” bliver.

  I forbindelse din udtalelse om, hvordan jeg kommer frem til min opgørelse, er det en simpel sammentælling efter snak med øvrige trænere i U17 ligaen og fra især de 2 sjællandske klubber ser det endnu værre ud. Omvendt må jeg erkende, at dine tal ser fine ud, men med mulighed for at støde nogle 1.divisionsklubber er det min personlige overbevisning, at der bliver trænet mere seriøst og intenst i daværende U18 liga. Det er jo set ud fra et/ mit subjektivt perspektiv. Samtidig har jeg lidt svært ved at gennemskue dit regnestykke. Dine tal betyder, at mere end 25% af alle spillere der har spillet 3F og 1.division i omtalte periode er årgang 97 ??. Hvor stor %-del ville det tal være, hvis vi blot fokuserede på 3F ligaen.

  Men mit indlæg var mere ment som et opråb og emne til diskussion om dansk kvinde/ pige ungdoms fremtid som jeg er meget bange for, at Danmark i forhold til international fodbold, vil miste niveau.

  Lad os tage det når vi ses på banerne og tror så ment ikke vi er så uenige i den problematikken der der opstået i dansk ungdomsfodbold.

 3. Jeg syntes stadig de skal overveje at lave en u16 række også en u19 dm række. så ville spillere blive lidt ældre inden de skal spille senior og der er stadig 3 årgange til at dække holdet. også passer det med at u16 går i folkeskolen (enkelte efterskole) så klubber kan supplere med u15 spillere på det hold. og u19 holdet passer med årgangene i videregående uddannelse. og hvis pigerne skal læse eller ind på arbejdsmarked kan de vælge en seniorklub ud fra deres bopæl på det tidspunkt i livet. også passer det også med landsholdsinddelingen u16-u17-u19.

 4. Storm P. sagde engang: “Statistik er som en lygtepæl – den er liden oplysende, men god at støtte sig op ad”:-). Jeg synes også, at man skal benytte sig af tal og statistikker. Når man så har brugt tid på at fortolke dem, så er det altså tvingende nødvendigt at lytte til det “kød og blod”, som ligger til grund, og til dem i klubberne, som faktisk ved noget om det!
  Jeg mener(stadig) at man i DBU forlængst burde have “slugt kamelerne” – og ikke tænkt så meget i, ikke at tabe ansigt! – og tilbageført eliten til U18DM. Det skete ikke, og i stedet udskød man beslutningen så længe, at det ikke kunne ske i praksis!
  Jeg noterer mig, at Fodboldforpiger skriver “fra næste sæson”. Jeg mener, at det hedder “i næste sæson”, altså en overgang som giver DBU muligheden for at sluge kamelerne lidt ad gangen 🙂

 5. Jeg må ærligt indrømme, at jeg er forundret over, at der udelukkende bliver tænkt på elitens præmisser i disse beslutninger – der ytres i hvert fald ikke andet. Hvad med bredden og alle de klubber, der ikke hører til i landets bedste rækker? De udgør trods alt en større andel af hold og spillere end eliten. Hvad med alle de 98’ere på breddesiden, der til sommer ikke har noget U19-hold at komme op til, fordi det ikke kan lade sig gøre, at samle en stor nok trup i breddeklubberne? Og de 97’ere der led samme skæbne i sommer. Mange breddeklubber som jeg har været i dialog med, har rigtig svært ved både at stille et rent U17- og et rent U19-hold. Så kunne man droppe U17 og smide de spillere op på U19, men generelt set er det så den bedste mulighed for udvikling at tilbyde en 00’er at træne sammen med en 97’er og spille kampe mod samme årgang? Jeg synes, at Søren Lassen har en god pointe – på breddens vegne ville jeg se en kæmpe fordel i at samle tre årgange på den ældste ungdomsårgang – altså evt. U16/U19 eller den gamle U15/U18.

 6. Tilslutter mig Eyd.

  Søren Larsen har fat i noget af det rigtige.

  Lige nu og fremadrettet er det breddeklubberne som dør en efter en. Det er fortvivlende mange piger der stopper nu, da alternativet hedder senior. Det er simpelthen ikke i orden der kun bliver tænkt på eliten. Troede det var meningen at unionerne ville have så mange pige til at spille fodbold som muligt – eller det er det som de sige. Men absolut ikke det de praktisere!

 7. Vil blot supplere hvad der allerede er blevet sagt med, bredden rummer eliten, ikke omvendt. Med dette i mende, er dette et himmelråbende dumt tiltag både for eliten og bredden.

  Da man lavede U19 rækken på Sjælland, der tilpassede man programmet så det passede med licensklubberne, kunne indlægge træningskampe imod blandt andet svenske hold, alle licensklubber droppede siden rækken og de resterende hold stod med bussemanden og nærmest ingen kampe i lange perioder, hvorfor mange mistede lysten til fodbold. Bare vent, om kort tid så ender ikke licensklubberne med bussemanden igen igen, med det resultat flere og flere stopper med fodbold.

  Med dette tiltag indrømmer man U17 DM og efterfølgende bredde U19 var tåbeligt, så få det ændret til et andet format istedet for at ødelægge flere årgange med finurlige lappeløsninger.

  Der er hold på Sjælland som nærmest stiller med identiske hold i DS og U17 når kampdagen ikke falder sammen. Det kan bare ikke være meningen.

 8. Det forekommer at være en svær proces vi er inde i omkring aldersopdelingen på de ældste pigeårgange. Der er rigtig mange meninger om det – heldigvis for det -, og de er meget forskelligartet i forhold til løsningsindhold.

  Er der mon nogen, som har en løsning, der tilgodeser alle interessenter på netop disse årgange? Forslag, der bygger bro over elite/bredde, og som også sikrer, at der på elitesiden er overensstemmelse med de aldersopdelinger, som UEFA arbejder med, når vi skal stille med ungdomspigelandshold? Forslag, der rummer alle holdninger, således at enhver kan arbejde hen mod det samme og løfte pigefodbolden i flok? Forslag, der ikke blot afspejler egne behov her og nu? Forslag, der har løsninger, som vi alle vedvarende kan arbejde efter i en rum tid – dog med mulighed for mindre justeringer, hvis de facto forholdene nødvendiggør dette?

  Eller er det bare sådan, at eliten og bredden på pigesiden er så vidt forskellige, at hver kategori skal have egne og særlige regler?

  Måske er der slet ikke spillere nok til at tilgodese alle de ønsker vi har – uanset om vi læser elitens bog eller vi læser breddens bog.

  Jeg synes dog, at alle de klubber, som fortsat er aktive i U19 turneringen fortjener al mulig ros for deres deltagelse og engagement, og jeg skal opfordre til, at de fortsætter med dette sammen med de klubber, som kan se, at det godt kan lade sig gøre, og derfor nu også gerne vil være med.

 9. Prøv at tænk mit forslag til enden. hvis du har en u19 dm og en u19 øst og u19vest og u19 a, med 3 årgange så har klubberne alle muligheder for at samle hold og derefter levere spillere til deres seniorhold bagefter. og de spillere de har i deres u19 trup har de i 3 år mens de går på uddannelse. og når spillerne flytter til storbyerne for at læse videre har de chancen for at starte i en seniorklub hvor de passer ind i nivo. eliten i u19dm kan jo stadig sende de bedste 3je års op og prøve krafter med senior og u16 spiller kan stadig hjælpe på et u19 hold.
  Jeg mener at her har du elite og brede dækket ind. det passer til det danske skolesystem og pigerne har ikke så nemt ved at droppe ud for de er startet sammen med deres venner.

 10. uanset de gode intentioner er der her lagt op til at smide årgang 00, som der bliver meget mindre plads til i u17 nu med 5 u18 spillere på holdene….Så nu lykkes man så med at tabe både årgang 00 og 97 virkeligt flot og kompetent organisationsarbejde.

  • Det tror jeg du kan have ret i Eskil. og de 98 der ikke er plads til på u17dm holdet og som kommer i klemme som senior, fordi de ikke er gode nok eller kommer væk fra deres venner. Det bliver sjovt og se den forskellighed klubberne kommer til at fordele deres 98, hvem der privotere senior og hvem der vil vinde u17 for en hver pris.