Ny forskning: Mange hovedstød kan give hovedskader

0
999

Hovedstød risikerer at give skader på hjernen, og risikoen stiger, hvis man tager mange hovedstød og ikke giver hjernen nogle pauser.

Forskere på Purdue University i Indiana har fulgt to kvindelige high school-hold og et kvindeligt collegehold over en sæson, hvor de har lavet intensive studier af spillernes hjerner. Resultaterne er skræmmende. De viser, at nogle af de hovedstød, som spillerne tager, har samme kraft som et slag fra en bokser eller et sammenstød mellem spillere i amerikansk fodbold.

Forskerne udstyrede spillerne med sensorer bag ørerne, så de kunne registrere kraft-påvirkningen og rystelserne på hjernen. Desuden lavede de scanninger af hjernen før sæsonstart, midt i sæsonen og efter sæsonen. Forskerne overværede også træning og kampe for at se, hvilke typer af hovedstød, der havde de største påvirkninger på hjernen.

Resultaterne viste bl.a., at målspark og returbolde fra målmanden er noget af det, der slår hårdest. Det viste sig desuden, at mange gentagne hovedstød, kan give skader på blodkar i hjernen. Skaderne kan dog genoprettes, men det kræver hvile, siger en af forskerne, Eric Nauman, til den britiske avis The Guardian.

Mange små slag er værst

Meget tyder på, at de mange små skader er værre end et enkelt voldsomt slag.

”Hvis man sammenligner hjerner fra personer, som har fået mange små slag med personer, der har fået et enkelt voldsomt slag, så ser dem med mange små slag ofte værre ud,” siger Eric Nauman til The Guardian.

Forskerne har valgt at undersøge kvindelige spillere, fordi fodbold er den idrætsgren, som giver flest hjernerystelser blandt kvindelige sportsudøvere. Desuden har kvindelige fodboldspillere større risiko for at få skader ved hovedstød end mandlige spillere, fordi deres nakker ikke er lige så stærke og derfor ikke kan absorbere energien fra et hovedstød lige så effektivt.

“Der er brug for meget mere forskning på området. Vi har kun lige kradset i overfladen. Et af problemerne med hovedskader er, at hjernen ikke har smerte-receptorer som andre steder i kroppen, der kan fortælle dig, at hjernen er øm og at du skal holde pause i nogle dage,” siger Eric Nauman.

Læs artiklen fra The Guardian her: Research reveals footballers are still heading for serious troubles

Forleden besluttede US Soccer, det amerikanske fodboldforbund, at det ikke længer skal være tilladt for spillere op til 11 år at lave hovedstød, hverken til træning eller i kamp. Desuden skal antallet af hovedstød begrænses blandt 11-13 årige.