Karen og Sara Holmgaard: “Det bliver ikke større end at spille med sin søster på landsholdet”

0
4324

Karen og Sara Holmgaard har meget tilfælles. De spiller begge to på Vejles 3F Liga-hold og er begge en del af truppen på U19-landsholdet – og så er de tvillinger. FODBOLD FOR PIGER har taget en snak med de to unge talenter om at være sammen om alt i fodboldkarrieren:

Af Solveig Valbjørn

“Vores forældre har spillet fodbold, så vi kommer fra en sportsfamilie. Derfor var det også naturligt, at vi skulle starte til fodbold, og fodbolden fangede os fra start af. Vi har også spillet meget håndbold begge to, men da vi skulle starte på efterskole i 2014 blev vi nødt til at vælge. Det blev fodbolden og det har vi ihvertfald ikke fortrudt.”

Karen Holmgaard og Sara Holmgaard er enæggede tvillinger og har fulgtes ad gennem hele deres fodboldkarriere. Fra barndomsklubben i hjembyen Bording, hvor det hele begyndte – til i dag, hvor den står på 7 ugentlige træningspas og en kamp i weekenden for 3F-klubben i Vejle. Men at spille på hold med sin tvilling betragter Karen og Sara som en fordel, fordi de kan bruge hinanden konstruktivt. Livet som elitefodboldspiller er meget krævende både psykisk og fysisk, og derfor sætter tvillingerne stor pris på, at de sammen om fodbolden og derfor kan støtte hinanden:  

“Vi kommer altid med gode råd til hinanden og snakker om hvad vi hver især kan gøre bedre til næste træning eller kamp. Efter hver kamp evaluerer vi hinandens præstationer så vi kan udvikle os. Det synes vi er vigtigt at gøre, når vi nu har muligheden for det. Så får vi også en masse fælles oplevelser som for eksempel ture med landsholdet, hvilket er mega fedt. Det bliver ikke større end at spille med sin søster på landsholdet, og det har helt klart været en drøm for os begge.”

Sara og Karen fortæller, at de selvfølgelig altid sørger for at købe fodboldstøvler i to forskellige slags farver. Tidligere har de prøvet at spille i samme farve, og det bidrog nemlig til en af de få ulemper, der ifølge Sara og Karen er ved at være tvillinger:

“Der er mange der ofte tager fejl af os, men det tager vi med et smil på læben, for der er jo ingen der gør det med vilje. En anden ulempe er, at vi tit bliver betragtet som en person i stedet for to. Det kan godt være, at vi har ens udseende, men vi er to personer med hver vores personligheder og hver vores holdninger til tingene.”

15969962_723537014461610_1163089374_n

Når fodbolden bliver nemmere at prioritere

I 2014 startede Karen og Sara på Vejle Idrætsefterskole (VIES), så de kunne kombinere et efterskoleophold med klubfodbold på højeste niveau på 3F Liga-holdet i Vejle. Efter to år flyttede de hjem til Bording og startede i en idrætsklasse på en handelsskole i Ikast, hvor de stadig har deres daglige gang. Sportsskolen giver mulighed for morgentræning tre gange om ugen, hvilket pigerne selvfølgelig benytter sig af. Efter skoledagen venter en lille times kørsel til Vejle, hvor endnu en træning skal klares. Denne krævende hverdag betyder, at det er ekstra godt at være to om tingene:

“Når vi er sammen om det, så er det nemmere at prioritere fodbolden. Vi ved hvad det kræver og så har vi nogenlunde de samme mål. Vi går også i samme klasse, så vi snakker om lektier og planlægger vores hverdag sammen. Og så er det er da dejligt at have én at snakke med på sådan en lang køretur til Vejle.”

Helt ens er tvillingerne selvfølgelig ikke. Karen spiller defensiv og offensiv midtbane, mens Sara spiller back og wingback. De har begge to fightermentalitet og har altid været gode til hovedstød, så de har nogle fælles kvaliteter, men ellers er deres spidskompetencer på fodboldbanen forholdsvis forskellige:

“Karen har en vilje og evne til at fighte og hun er ikke bleg for at gå ind i tacklinger. Men hendes hovedspil og blik for spillet er også blandt hendes største kvaliteter på fodboldbanen. Hun er også god til at fordele boldene,” fortæller Sara.

“Sara har også en fightermentalitet og et godt hovedspil især på dødbold. Hun er også rigtig god teknisk med bolden, og så er hun god til at sparke og lave indlæg ude fra kanten,” siger Karen.

15942391_723536987794946_1297196308_n

“Det bedste ved det hele er, at vi altid er her for hinanden”

På nuværende tidspunkt går både Sara og Karens fodboldkarriere fremad, men de er indstillede på, at der kan komme en dag hvor en af dem ikke længere vil blive udtaget til landsholdet, at en bliver skadet, eller de ikke længere kan spille på hold sammen. Men det har Sara og Karen allerede har gjort sig tanker omkring:

“Det ville være meget mærkeligt, men det må vi tage til den tid. Det er klart, at det ville være nederen for den af os der ikke kommer med, men så vil den anden selvfølgelig bakke op. Det bedste ved det hele er, at vi altid er her for hinanden. Der er altid en der tror på en – også i modgang. På den måde har man altid der kan hive en op når det ikke lige kører.”

Karen Holmgaard og Sara Holmgaard drømmer begge to om at få debut på A-landsholdet.

15942280_1414824228541393_1526753915_n

Alle fotos er private.