Maria Herdel Pedersen scorer mål på stribe i U18 DM

0
2451

Maria Herdel Pedersen ligger med sine 12 mål nummer to på topscorerlisten i U18 DM-ligaen – og det er langt fra en tilfældighed. Læs her hvilke tanker, og hvilket arbejde der ligger bag 16-årige Marias mange mål.

Af Solveig Valbjørn

Maria er som en målmaskine, når hun weekend efter weekend agerer angriber for U18 DM-holdet i IF Lyseng. Indtil videre har hun scoret 12 mål i de 12 turneringskampe holdet foreløbigt har spillet i sæsonen.

“Jeg bliver selvfølgelig rigtig glad, når jeg scorer. Jeg får på en eller anden måde en forløsning hver gang, for det er jo min opgave som angriber. Når man spiller angriber, så forventer ens holdkammerater at man scorer på ens chancer, og når det så lykkes, så er det en kæmpe forløsning og glæde,” fortæller Maria, der også er en del af U17-landsholdets trup.

Maria besidder netop de ideelle spidskompetencer for en succesfuld angriber. Først og fremmest er hun hurtig, og så er hun god til at holde fast i bolden, når hun modtager den højt oppe på banen. Desuden er hun god til at vinde mand-mand dueller, men det er især hendes gode afslutninger, der har belønnet IF Lyseng med en fin femteplads i U18 DM-ligaen.

Udover den almindelige holdtræning, har Maria også pladsspecifik træning én gang om ugen. Træningen skal ikke kun hjælpe hende til at afslutte i teknisk forstand, men den skal også træne hendes evne til at kunne håndtere det mentale pres, der præger en afslutningssituation:  

“Hvis jeg har en friløber, så er det vigtigt, at jeg allerede inden min afslutning har besluttet, hvor jeg vil afslutte henne. Der må ikke gå for lang tid, så jeg ikke kommer for tæt på målmanden. Jeg har arbejdet meget med, at mine afslutninger ikke bliver forhastede, for så bliver det ikke til gode afslutninger. Hvis jeg brænder en chance, så er det også vigtigt at jeg kommer videre, så jeg er klar til næste mulighed, selvom det kan være svært at komme hurtigt videre efter en afbrænder.”

Screen Shot 2017-01-16 at 20.36.19

Foto: Jesper Guldberg Theil

“Det mentale er en stor del af forklaringen”

Men målene har ikke siddet i støvlerne fra hendes første kamp i Lyseng IF. Maria skiftede til klubben sidste år, hvor hendes første tid var præget af måltørke. Heldigvis varede måltørken ikke ved og det var der forskellige grunde til:

“Da jeg startede i Lyseng havde jeg en periode, hvor jeg ikke scorede nogle mål. Jeg ved ikke hvorfor, men en af grundene var nok, at jeg var ny. Så i den periode trænede vi mange afslutninger og vores træner lagde meget fokus på angrebstræning til angriberne i klubben. Jeg kan huske, at jeg syntes det var virkelig træls. Men jeg var også klar over, at som fodboldspiller oplever man perioder med modgang, og dem skal man lære at tackle. Så skal medgangen nok komme, men kun hvis man bliver ved med at arbejde for det,” fortæller hun.

Maria kommer ud af en fodboldfamilie med en far og en bror, der har spillet fodbold. Derfor var det også naturligt, at hun skulle begynde. Positionen som angriber har været Marias favoritposition siden begyndelsen, og hun altid været den på holdet, der har scoret flest mål. Hun har selv et bud på, hvad årsagen dertil er:

“Jeg tror, at det det mentale er en stor del af forklaringen. For eksempel er det vigtigt at forberede sig så godt som overhovedet muligt inden en kamp for eksempel ved at tænke over sine afslutninger og hvordan du skal reagere efter en afbrænder.”

For Maria er det især hendes lyst til at spille fodbold, der motiverer hende til al den træning som det kræver at være med på det højeste niveau. Hun elsker at spille fodbold, og synes at det er sjovt at komme til træning, hvilket især skyldes hendes gode trænere og holdkammerater i IF Lyseng. Holdet ligger lige nu på en femteplads med 4 point op til Brøndby, der ligger på tredjepladsen. Det bliver derfor en spændende omgang der venter i marts, når turneringen igen begynder. Ifølge Maria er IF Lyseng klar på at kæmpe med om medaljerne:

“Jeg tror at vi får mere blod på tanden til at kunne kæmpe med om medaljer. For det kan vi se, at vi har en reel chance for, fordi tabellen er meget lige. Derfor kan alt ske. Så vi er klar på at give alt hvad vi har for at kæmpe med om medaljerne.”

Maria Herdel Pedersen

Foto: Jesper Guldberg Theil