Store fodbolddrømme med plads til veninderne

0
1812

På Brøndby Idrætsefterskole kombinerer flere elever livet som fodboldspiller på eliteniveau med livet som teenager og skoleelev. Én af dem er 16-årige Laura Juul Hansen.

Det kræver stor disciplin, masser af planlægning samt forstående venner og familie at spille fodbold på eliteplan. Det beretter Laura Juul Hansen, når hun skal beskrive sin hverdag som elev på Brøndby Idrætsefterskole og som fast inventar på U16-landsholdsholdet.

Laura Juul Hansen træner fire gange om ugen på efterskolen og fire gange på klubholdet i Greve Fodbold. Der kan derfor være masser på programmet, når også skole og venner skal passes.

– Jeg står op kl. 7.10 og går til morgenmad. Herefter er der morgentræning med skoleholdet. Jeg træner for det meste med drengene, men også nogle gange med pigerne. Efter træningen er der en pause, hvor jeg tager et bad. Derefter står den på undervisning, frokost og undervisning igen.

– Jeg når at slappe lidt af efter undervisningen, inden jeg skal til træning i min klub, Greve Fodbold, kl. 16. Jeg træner fra 17 – 19, og er hjemme på skolen igen kl. 20.

Muligheden for at kombinere skole og fodbold, er således den optimale løsning for Laura, der ser en masse fordele ved at bo på sin skole, selvom man skal holde tungen lige i munden.

– Jeg synes, det er super fedt. Jeg har både morgentræning på skolen og træning i klubben om eftermiddagen. Det er fedt, når man er på efterskole, hvor rigtig mange af de andre elever har samme interesse for fodbold som mig.

– Der er kan være ret meget på programmet. Det svinger lidt fra uge til uge, men nogle uger er der rigtig meget at se til. På efterskolen skal man være indstillet på meget træning, hvis man spiller i klub ved siden af.

Den 16-årige landsholdspiller kommer oprindeligt fra Stevns, så en del af transporten til og fra træning bliver formindsket ved at bo i Hovedstadsområdet, forklarer Juul Hansen, når snakken falder på valget af netop Brøndby Idrætsefterskole.

– Jeg er fra Hellested på Stevns, og Brøndby ligger noget tættere på Greve, end Hellested gør. Efterskolen planlægger min hverdag ud fra, at jeg har min klub- og landsholdstræning, der skal passes. Jeg havde desuden hørt meget godt om Brøndby Idrætsefterskole, siger Laura Juul Hansen, der har nogle helt klare mål for fremtiden.

– Jeg vil rigtig gerne på A-landsholdet. Jeg vil hurtigst muligt op og spille 3F Liga. Jeg vil også gerne til udlandet og spille i en storklub, allerhelst til Spanien, USA eller Tyskland. Kvindefodbolden herhjemme er heldigvis ved at blive større, så jeg håber, det går den rigtige vej. Jeg synes, det ville være et stort plus, hvis kvinderne kan begynde at tjene lidt bedre på det, ligesom drengene kan.

Sideløbende med de store ambitioner skal skolen også passes, så der er noget at falde tilbage på, når fodboldstøvlerne på et tidspunkt skal stilles på hylden. Også den del er der overvejelser omkring.

– Jeg vil gerne have noget med sport og sundhed at gøre. Det kunne være som fysioterapeut, hvor kroppen og sundhed går hånd i hånd. Næste år skal jeg på Brøndby Gymnasium på Team Danmark-linjen, så jeg kan tage min ungdomsuddannelse på fire år, og dermed har plads til fortsat at dyrke elitefodbold.

Livet på en efterskole kræver, at eleverne øver sig i at tage ansvar for sig selv og planlægge deres hverdag. Det har Laura Juul Hansen været vant til længe, alligevel er der en større grad af planlægning, end tidligere.

– Det er rigtig vigtigt, at jeg planlægger frem hele tiden, altså på ugentlig basis, så jeg har styr på, hvad jeg skal. Så ved jeg også, hvornår jeg skal slappe af og hvornår jeg kan se mine venner. Det hjælper efterskolen mig heldigvis meget med. Når man dyrker elitesport, er det vigtigt at ens venner har forståelse for, at man prioriterer sin sport højt. Det samme gælder ens familie. Min familie støtter mig meget, og tager ofte med ud og ser mig spille, fortæller Laura, inden hun konkretiserer, hvordan planlægningen af træningen blandt andet foregår.

– Det er vigtigt, at man spiller 25, 50, 25. Forstået på den måde, at jeg spiller 25% af tiden med nogle der har lavere niveau, end mig, 50% af tiden med nogle på samme niveau og 25% af tiden med nogle der er bedre, end en selv. Det passer meget godt ind i den måde jeg træner pt. både på skole, i klub og på landsholdet.

Lige så skarp som foran mål, er Laura Juul Hansen når snakken falder på hvilke fordele, der er ved at kombinere skole, fodbold og venner på en efterskole. Hun er således ikke i tvivl om, hvad den største gevinst ved efterskoleopholdet er.

– Det sociale. Jeg er glad for at gå på en efterskole, hvor man får et helt andet forhold til sine venner, fordi man bor sammen med dem, end hvis jeg boede hjemme og gik i en normal folkeskole. Fodboldtræning fire morgener om ugen, er også et kæmpe plus. Jeg elsker at spille fodbold, og kunne spille 24 timer i døgnet, så der flere ting, der gør det til det perfekte sted at bo.

– Jeg vil helt sikkert anbefale at tage på Brøndby Idrætsefterskole, hvis man kan lide at spille fodbold og være sammen med sine venner.

Laura Juul Hansen er en del af Frank Johnsens U16-landshold, der i maj skal til Irland og forsvare de danske farver. Hvis du vil læse mere om Brøndby Idrætsefterskole kan du følge linket: http://www.brondby-ie.dk/sportslinjer/fodbold/