USA er fuld af scholarships til danske pigefodboldspillere

0
3557

Drømmer du om at tage din videregående uddannelse i USA? Den norske virksomhed CSUSA arbejder til daglig med at skaffe scholarships til sportsudøvere i Europa. Deres danske spillerkonsulent Frederik Frankman arbejder på at få sendt flere pigefodboldsspillere til USA. FODBOLD FOR PIGER har snakket med Frederik Frankman. Læs interviewet her:

Af Andrea Signe Trolle

For fire måneder siden vendte Frederik Frankman hjem fra USA efter fire års collegeophold, hvor han tog sin Bachelor i Business Management.. Han havde i samarbejde med CSUSA fået tilbudt fuldt scholarship med alt betalt til fire år på college og spillede først to sæsoner for Coastal Carolina University (i South Carolina) inden han skiftede til University of Texas Rio Grande Valley, hvor han færdiggjorde sin bachelor.

Nu arbejder Frederik selv for CSUSA som spillerkonsulent, hvor han forsøger at skabe kontakten mellem spillere i Danmark og trænerne på diverse College i hele USA. Og Frederik har et budskab til alle pigespillere i Danmark: Hvis i har lyst til at læse jeres videregående uddannelse i USA, så er der masser af muligheder for at få et scholarship som pigespiller:  

”Der er generelt nogle helt andre forhold for pigefodboldspillere derovre. Der er en regel om, at skolerne skal anvende lige mange scholarships på drenge og piger og eftersom der er flere drenge, der spiller fodbold, så er der en stor chance for at få et scholarship som pige. Det er mere udbredt i Norge og Sverige for fodboldspillere at tage på College, men den kultur har vi ikke i Danmark og det håber jeg, at jeg kan være med til at ændre, for hos CSUSA vil vi rigtig gerne have flere pigefodboldspillere afsted.”

”I Danmark er vi rigtig godt skolet i fodboldverdenen og især også rent akademisk, så derfor har trænerne stor interesse i danske spillere og det giver gode muligheder for at få et scholarship. De danske spillere er derfor attraktive hos de amerikanske trænere og det gør, at vi har gode muligheder for at skaffe fulde scholarships.”

Foto: Frederiks fodboldhold på University of Texas Rio Grande Valley 

Scholarships til flere niveau

Frederik pointerer flere gange i løbet af interviewet, at du ikke nødvendigvis behøver at spille i den bedste danske række for at få et fuldt scholarship. Skolerne, som ikke spiller i den bedste række, har nemlig også fulde scholarships til rådighed:

”Hvis du ikke spiller i den bedste række i Danmark, så er der stadig gode muligheder for at få et scholarship, fordi de simpelthen har flere ressourcer i USA. De hold, som ikke er i den bedste række, har nemlig også fulde scholarships til rådighed. For spillere, der spiller på højeste niveau i Danmark, så er der simpelthen så mange muligheder for, at de kan komme over og spille med de bedste i USA med et scholarship. Der er bare ikke så mange, som er klar over det.”

Efter ti år i branchen, så har CSUSA også fået skabt en del kontakter til forskellige skoler over hele landet, som kan give fulde scholarships – og som en ekstra bonus, så kan spilleren også modtage SU under sit ophold:    

”Jeg skriver ikke under med en spiller uden at have set hende spille, så jeg er sikker på, at skolens niveau passer til hendes. Jeg går derfor ind og laver en analyse af spilleren omkring spillerens hurtighed og teknik, som jeg så videregiver til forskellige skoler. Så vil der typisk komme tilbud på både fulde og delvise scholarships, men det afhænger typisk af spillerens niveau og personlige mål. Som en ekstra bonus, så kan spilleren også få SU, mens hun er i USA. En bachelor tager fire år i USA, så det første år kan hun ikke få SU, men i de resterende tre år vil hun få fuld udeboende SU, så det er gode lommepenge hvis hun har et fuldt scholarship.”

Sparring og støtte fra CSUSA  

Ifølge Frederik Frankman, så hvis du bestiller gennem CSUSA, så skaffer de kontakten til de enkelte skoler og forhåbentligt kommer op med forskellige tilbud. Det er derfor vigtigt, at den enkelte spiller er realistisk omkring sit niveau og sine ambitioner både fagligt og sportsligt, så CSUSA kan skabe det bedst mulige match:

”Vores bedste servicepakke koster omkring 25.000 og det er et engangsbeløb, som kan betales i rater. Af dem får spilleren en masse materiale omkring potentielle skoler, som passer til spillerens niveau. Vi agerer som spilleren agenter og har derfor ofte flere forskellige tilbud til spilleren og der snakker vi så med spilleren om, hvor vi kan skabe det bedste match både sportsligt og fagligt. Vi er med i alle fire år af spillerens ophold, så hvis hun i løbet af opholdet får brug for at skifte skole ligesom jeg selv gjorde, så står vi også klar til at hjælpe.”  

Hvis det har skabt en interesse hos dig, så kan du høre nærmere ved at kontakte Frederik Frankman selv på tlf. 21280702.

I USA er det også almindeligt, at de studerende bakker om om skolernes hold i andre sportsgrene. Billedet er fra en basketballkamp på UTRGV

Udsigten over fodboldstadionet på University of Texas Rio Grande Valley.