Silvia Leonessi på sit livs eventyr: ”I USA tager de fodboldpiger seriøst”

0
1791

21 årige Silvia Leonessi var med til at føre Varde op i 3F ligaen. I dag spiller hun collegefodbold på den anden side af Atlanten; et sted, hvor de ifølge Silvia, tager kvindefodbolden langt mere alvorligt.

Af Martin Vestergaard Jensen

Efternavnet bringer billeder af en argentinsk superstjerne op på nethinden – men selvom hun bliver kaldt ’Leo Messi’ af holdkammeraterne, spiller kant og har fart som spidskompetence, så er der tale om den 21 årige dansk/italiener Silvia Leonessi fra Esbjerg. For halvandet år siden valgte hun at tage turen til USA, selvom hun lige havde været med til at bringe Varde op i 3F ligaen. For Silvia har det nemlig altid været en drøm at komme til udlandet og spille fodbold:

”Jeg har altid drømt om udlandet, fordi de rigtig mange steder går meget mere op i kvindefodbolden end i Danmark, hvor man ofte kan føle sig overset som kvindelig fodboldspiller. Jeg har også altid ville prøve noget andet og anderledes, så da muligheden kom for en tur til USA var jeg ikke i tvivl om, at jeg skulle afsted,” fortæller Silvia.

I USA kombineres studie og fodbold

Silvia læser fysioterapeut på William Carey University nær Mississipi i USA, hvor hun har fået et scholarship på fire år. Det er også her hun spiller fodbold for William Carey Crusaders, som er skolens fodboldhold. Silvia ser det blandt andet som en fordel, at i USA kan fodbolden og skolen kombineres, men fodbolden er førsteprioritet:

”Herover er det skolefodbold, hvor fodbolden er førsteprioritet og skolen andenprioritet. Hvis vi har en kamp, så vil jeg ikke tage i skole. Vi træner også fodbold hver eneste dag og styrketræner to gange i ugen, så der er rigtig meget fodbold og det bliver prioriteret. Hjemme i Danmark er det klubfodbold, hvor man ikke lige tager til træning, hvis der er arbejde eller et skolearrangement. Sådan er det ikke i USA,” siger Silvia.

Senest kom Silvias hold i semifinalen i Nationals, der er den største turnering i USA. Det er første gang nogensinde, at skolen er nået så langt og i kvartfinalen scorede Silvia endda to mål og lagde en assist. Det har blandt andet betydet, at hun er kommet på ”NAIA all-tournament team”, som er turneringens hold – og det motiverer Silvia ekstra meget.

Silvia Leonessi kom på turneringens hold i Nationals

Ligheden gør det fedt

En af de fedeste ting ved at være i USA er ifølge Silvia på opmærksomhedsfronten, hvor pigerne har lige så meget værdi som drengene:

”I USA er pigefodbold lige så populært som drengefodbold og de går lige så meget op i det. Vi har nøjagtig det samme som drengene. Der er ingen forskel på hverken materialer, baner eller omklædningsrum. Det er en af de ting, jeg bedst kan lide – at vi er på samme niveau,” siger Silvia.

Heller ikke på omtalen i medierne er der forskel:

”I USA bliver du mere set og anerkendt. Hver gang vi spiller en kamp, så bliver der skrevet en artikel om kampen. Så ville de for eksempel skrive, at jeg scorede et super godt mål. Du bliver hele tiden lagt mærke til, og det betyder også meget for motivationen,” siger Silvia.

Silvia i kamp under Nationals

”Man skal huske på, hvorfor man er her”

Men et ophold i USA har også nogle bagsider. For mange vil tanken om savnet til familien i fire år være ulidelig. Lige nu er det Silvias andet år i USA, og Silvia savner da også sin familie meget, men når hun gør, så husker hun på, hvorfor hun er i USA lige nu:

”Der er ingen steder, hvor jeg hellere vil være end lige her. Hvis jeg tog hjem, så vil jeg ikke have noget i forhold til her, hvor fodbolden betyder så meget. Når man gerne vil være iblandt de bedste, så bliver man noget mere rustet til det her. Fodbold fylder rigtig meget og jeg har så travlt i hverdagen, at jeg nærmest ikke når at lægge mærke til savnet,” siger Silvia

Silvia kommer dog også hjem fra maj til august, hvor hun skal hjælpe sin gamle klub Varde IF og samtidig se en masse til hendes familie inden hun skal retur til USA til pre-season træning:

”Når vi kommer i august, har vi tre uger med preseason, hvor vi træner hver dag to gange om dagen, og det er super hårdt. Vi løber rigtig meget og styrketræner og spiller fodbold hver dag. De tre uger er noget andet, fordi vi laver fitnesstest og alt mulig andet for at komme i form til turneringen starter,” fortæller Silvia.

Billede fra Halloween practice, hvor holdet skal træne i udklædning.

Sigter efter de store ligaer

Silvias ophold i USA skal være med til at gøre hende rustet til at spille på det højeste mulige niveau, som Silvia altid har haft som mål. Men om det bliver i Danmark er langt mere tvivlsomt:

”Jeg kan mærke, at jeg fodboldmæssigt har udviklet mig rigtig meget under mit ophold og jeg føler, at det giver mig en langt større chance, for at komme til at spille på det højeste niveau, som jeg rigtig gerne vil. Mit mål er at blive god nok til de store ligaer. Måske Italien, hvor jeg allerede har nogle kontakter, og hvor jeg har spillet lidt før,” fortæller Silvia, der har en far, der er italiener.

Hun er heller ikke i tvivl, når hun skal komme med en evaluering af, hvordan opholdet har været indtil nu:

”Det er den fedeste oplevelse og jeg er så glad for at jeg tog afsted. Jeg vil også klart anbefale det til alle dem, som rigtig gerne vil have en oplevelse for livet, og som måske ønsker at få noget ekstra ud af deres fodbold. Her er USA oplagt, fordi de er enormt dygtige og sætter pris på kvindefodbold herover,” siger Silvia.

Silvia og hendes hold William Carey Crusaders