Hvad er bedst for kvindefodbolden?

0
1092

Indlæg af René Nielsen, Cheftræner Damsø FC, 1. division

Jeg har gået med en bekymring længe, fordi jeg synes vi oplever en uheldig tendens indenfor kvindefodbolden i Danmark. Jeg skal understrege, at jeg udtaler mig som privatperson og ikke som repræsentant for Damsø, hvilket er meget vigtigt for mig at slå fast fra starten. Jeg har erfaring indenfor både ungdom og senior, og jeg har bestemt ikke de rigtige svar på alt, men jeg har en bekymring, som jeg gerne vil dele.

I alt for mange år har vi båret unge spillere frem, der er blevet lovet en masse i stedet for at lære dem, at hårdt arbejde bringer de bedste spillere (det gælder ikke kun de største talenter) hele vejen. Jeg tror ikke på at stjernerne, der bliver ”forkælet” i ungdomsårene, går hele vejen, fordi når de så møder udfordringer og det gør ondt, så slår de op i banen og stopper. Derfor synes jeg i stedet vi skal have en dialog omkring talentudvikling, fordi jeg tror, at vi gennem de rigtige træningsmiljøer kan udvikle spillere der kan gøre dansk kvindefodbold stærkere.

På seniorsiden er det skræmmende at se, hvordan de unge talenter (inkl. U 19 landsholdsspillere), hellere vil sidde på bænken i 3F uden at få spilletid, fremfor at spille 1. division og få spilletid – og ja, jeg ved godt de bliver presset mere i træningen i 3F, men jeg tror ikke på de bliver bedre uden at spille. Vi ser også en kamp, som man normalt kun ser i westernfilm, hver gang der er pause i turneringen. Så hopper spillerne fra en klub til en anden og det giver ingen kontinuitet, men derimod er der hele tiden nyt der skal bygges op.

Forstå mig ret, jeg har intet imod spillerne skifter klub og jeg har også fået nye spillere – jeg siger bare det skaber ikke udvikling medmindre de rykker til et sted, hvor de kan udvikle sig og IKKE skifter jævnligt. Man kan ikke bygge et elitemiljø op på nogle måneder. Det tager tid og kræver hårdt arbejde og det kræver ikke mindst TÅLMODIGHED. Der er ikke hurtige smarte løsninger og vi skal som trænere og ledere ikke love spillerne guld og grønne skove, men derimod hjælpe dem med at udvikle sig.

Alle der kender mig ved, at jeg brænder for kvindefodbolden og håber, at vi på sigt kan indføre kontraktfodbold i Danmark, som man kan i omkringliggende lande. Derfor er jeg også stor tilhænger af, at Nordsjælland satser som de gør og jeg håber flere klubber følger efter og ligger flere penge i kvindefodbold. Men jeg bifalder ikke at der er klubber, i hvert fald på Sjælland, som betaler spillerne penge uden at gøre det på den rigtige måde.

Det er ikke mange år siden, at der på herresiden var en skandale, fordi klubber havde betalt sorte penge. Det opdagede told og skat, på kvindesiden har vi ikke brug for dette, så det er en stor bøn til disse klubber, at de skal stoppe med det eller gør det på den rigtige måde. Vi har ikke brug for negative historier og det kan kun gå galt, når myndighederne opdager, hvad der sker. Derudover er der også klubber i lavere rækker, som er begyndt at betale spillerne for at spille i deres klub. Jeg har kendskab til klubber der betaler kontingent, støvler og 1.000,- kr til enkelte spillere om måneden. Jeg kan godt forstå de unge mennesker bliver fristet af dette, men jeg synes ikke det er udvikling. Der er for mange dårlige spillere (undskyld min ærlighed) til at disse talenter kan blive udviklet/presset i hverdagen, så er det jeg spørger, om det er talentudvikling eller er det den enkelte klub der meler sin egen kage (vi snakker hold i Sjællandsserien)?

Men jeg vil lige gøre det helt klart. Jeg træner i 1. division og arbejder hver dag på at gøre spillere klar til at spille 3F, fordi jeg ser ikke spilleren som min eller klubbens. Vi havde i vinters vore målmand som fik en henvendelse fra en 3F klub og selvfølgelig skulle hun skifte. Jeg var glad på hendes vegne og stolt over, at vi kunne gøre det for hende – også selvom det gav os et problem. Jeg ser det som Dansk kvindefodbold og ikke som min klub, hvilket måske er lidt naivt, men jeg vil gerne være en del af udviklingen i dansk kvindefodbold.

Jeg har fået henvendelse fra spillere, som spurgte, hvad vi kunne tilbyde og dette blev STRAKS mødt af et NEJ TAK fra min side, da jeg ikke vil være med til denne skævvridning. Jeg vil kun være med til egentlig kontraktfodbold, som jeg af hele mit hjerte håber kommer en dag.

For at opsummere, så brænder jeg for udviklingen af DANSK kvindefodbold og ikke udvikling af den enkelte klub på bekostning af spillerne på grund af lommepenge, som man ikke en gang tør stå frem og sige man betaler til spilleren.

Jeg håber dette bliver modtaget konstruktivt og tager meget gerne en dialog om emnet, men svinere vil blive ignoreret.

Hilsen

René Nielsen