”Pigerne giver mig mulighed for i højere grad at arbejde med det hele menneske”

0
994
Jesper Callesen - Arkivfoto Morten Nielsen

Så blev det tid til anden del af Fodbold For Pigers artikelserie, hvor vi har snakket med ildsjælde rundt omkring i landet om, hvorfor de træner pige-/kvindefodbold, og hvilke udfordringer der kan være forbundet hermed. Denne gang har vi snakket med Jesper Callesen, der til daglig træner U18 DM pigerne i Varde IF.

Af Martin Vestergaard Jensen

”Jeg valgte at komme ind i trænerdelen omkring piger/kvinder, fordi jeg synes, det var et område som i vores område blev overset og undervurderet,” fortæller Jesper Callesen, der til daglig træner U18 DM pigerne i Varde IF.

Efter mange år i drenge/herreverdenen kom Jesper Callesen til at træne kvinder for første gang i januar 2017. Rigtig skulle han ind og være assistent på førsteholdet for kvinderne, men sådan skulle det ikke gå. Inden han kom ind i jobbet fik han cheftrænerkasketten på og fik til opgave at føre Varde IF tilbage i 3F-Ligaen – en mission der lykkedes et halvt år senere.

”Jeg blev kastet lidt hovedkulds ind i det, for jeg havde aldrig været træner for kvinder før, og så skulle jeg pludselig træne klubbens førstehold på kvindesiden, men jeg synes, at det var en rigtig spændende udvikling for mig som træner at blive en del af seniorafdelingen på kvindesiden,” siger Jesper Callesen.

I dag træner han U18 DM pigerne i samme klub, og det er han glad for. Noget af det som har han lært, og som han mener er noget af det bedste ved at være træner på pige-/kvindesiden er, at han i langt højere grad få lov til at arbejde med det hele menneske og personen bag fodboldspilleren i langt højere grad, end han gjorde på drengesiden:

”Det er vigtigt for mig som træner at have fokus på, at piger har behov for struktur og en guideline, som viser dem udvikling og proces. Vi fokuserer meget på mennesket bag spilleren skal have succes udenom fodbolden. Jeg synes, det er vigtigt, at spilleren har fokus på skolen, og betyder det så at spilleren kun kan træne to gange i ugen på 100%, så vil jeg hellere have det,” fortæller Jesper Callesen.

Det er en ting, som han mener er anderledes fra drengesiden:

”Drengene er lidt anderledes. Her fokuserer de måske endnu mere på deres fodbold, og skolen kan i nogle tilfælde komme i anden række, og det er selvfølgelig fordi, at der er langt flere drenge, der spiller fodbold, og som kommer ind i et elitemiljø end hos pigerne. Der er flere tilbud til dem med hensyn til A, B og T- licens klubber og større økonomi end indenfor pigefodbolden,” siger Jesper Callesen

Prioriteringen har været en udfordring

Jesper Callesen har stort set altid været træner i Varde IF. En af de største udfordringer Jesper Callesen har oplevet ved at træne piger/kvinder har været klubbens prioritering ift. pigerne:

”Der er for det første få pige-/kvindespillere i forhold til drenge-/herresiden, så piger/kvinder bliver let nedprioriteret i klubberne, og der bliver også set ned på talentmassen og pigerne generelt. Det synes jeg er ærgerligt med henblik på de seneste resultater pige-/kvindefodbold har leveret nationalt og internationalt,” siger Jesper Callesen.

”Selvom vi har et U18 DM hold eller 1. divisionshold, så fik herrernes de bedste træningstider og træningsbaner, og det er lidt kritisabelt på nogle punkter. Et andet problem er, at førsteholdskvindernes kampe og U18 DM kampene skal spilles på vores stadion, men hvis Danmarksserien for herrerne også skal spille hjemme samme dag, så bliver vi flyttet. Det er ikke optimalt at invitere Fortuna Hjørring ned og spille og så skal kampen afvikles på en træningsbane, så det kan være en udfordring,” siger Jesper Callesen.

Kvinderne går en spændende fremtid i møde

Når Jesper Callesen kigger på fremtiden for pige-/kvindefodbolden i Danmark, så er det dog med et positivt syn:

”Jeg ser fremtiden som rigtig spændende for pige-/kvindefodbolden. Det er super spændende, at man i denne sæson i U18-DM er kommet op på 14 hold. Det gør, at der kommer til at være flere klubber om buddet af spillere. Der er nogle dygtige hold, men man er i en række, hvor man kan spille op med nogle af de bedste hold i faser af kampen, så udviklingen er spændende i rækken, synes jeg,” siger Jesper Callesen.

Men der er dog også nogle udfordringer i U18-DM rækken, som han mener, der skal gøres noget ved:

”Der er nogle store og nogle små hold. Et hold som Brøndby henter 6-8 nye spillere i omkringliggende klubber, som spiller i samme række, og det synes jeg er lidt kritisabelt. Hvis U18 DM rækken er en udviklingsrække, hvor vi skal gøre dem dygtigere til seniorniveau, så synes jeg, at vi er nødt til at gøre noget. En klub som Fortuna laver også deres eget akademi, hvilket er super, men så vil alle pigerne pludselig derop, og de kan jo ikke have 40 U18-DM spillere. Udviklingen i DM-rækken lige nu er på sigt godt for top-3 holdene, men man udvander de resterende hold i ligaen, synes jeg,” siger Jesper Callesen.

Han kunne godt finde på en dag at blive træner for drenge/herrer igen, men det bliver ikke lige med det samme:

”Jeg kunne godt finde på at skifte tilbage til drenge-/herrefodbold igen, men først når jeg mener, jeg har været med til at udrette nok indenfor pige-/kvindefodbold. Lige nu er vi i en rivende udvikling på landsplan, og det er spændende at være en del af pigernes udvikling som spillere,” siger Jesper Callesen.