Arnela Muminovic: ”Niveauet ved VM det bedste vi har set indtil nu”

0
3345

DR’s fodboldekspert Arnela Muminovic, der bl.a. var kommentator på VM-finalen mellem USA og Holland, ser tegn på, at kvindefodbolden har flyttet sig både taktisk og tempomæssigt. Hun opfordrer DBU til at lade sig inspirere af bl.a. Holland

Af Steen Trolle

”Det var et VM på det højeste niveau, jeg indtil videre har set. Det var tydeligt at se en udvikling i forhold til VM for fire år siden, både tempomæssigt og taktisk”.

Sådan siger DR’s fodboldkommentator og -ekspert Arnela Muminovic, da FODBOLD FOR PIGER interviewer hende nogle dage efter sidste søndags finale ved VM i Frankrig.

Sammen med kollega Henrik Liniger var Arnela kommentator på VM-finalen mellem USA og Holland, som storfavoritten USA vandt 2-0. Arnela var også ved mikrofonen, da VMs måske bedste kamp blev spillet i semifinalen mellem USA og England, og forinden var hun kommentator på talrige andre kampe ved VM.

Se highlights fra VM-finalen her: USA-Holland

Og Arnela er ikke i tvivl: Kvindefodbold har taget endnu et stort skridt med årets VM i Frankrig.

Arnela Muminovic

”Ved mændenes slutrunder har vi tidligere set, at de mindre hold har været gode til at organisere sig, og det har vi også set denne gang hos kvinderne. Vi så for eksempel at Argentina tog point fra Japan og var tæt på at tage point fra England. Vi har også set Holland, der ikke bare gik naivt ud og spillede offensiv fodbold, men tænkte mere taktisk,” siger Arnela.

Hun havde fra starten USA som favorit men synes at VM viste, at europæerne er rykket tættere på USA:

”I semifinalen var England meget tæt på USA rent tempomæssigt. Jeg tror, at amerikanerne godt kan mærke, at de europæiske ligaer er blevet professionelle og kommer tættere på USA. Amerikanerne er vel stadig 10-15 procent bedre end de øvrige. Deres trup er så bred og homogen, at de kan tillade sig at have verdensklassespillere siddende ude. De har også den her vanvittige ”vi er de bedste”-mentalitet, som betyder sindssygt meget i topfodbold. Men det bliver spændende at se, hvad der sker om fire år”.

Se highlights fra VM-semifinalen her: England-USA

“Jeg tror, at amerikanerne godt kan mærke, at de europæiske ligaer er blevet professionelle og kommer tættere på USA”

England rykker

Hvem ser du som de største udfordrere til den amerikanske dominans?

”England, blandt andet. Alle de penge, der postes i den engelske liga i øjeblikket, og hele setup’et omkring landsholdet, hvor der arbejdes meget med det tekniske og taktiske, vil få stor betydning. Tyskland, som havde en meget ung trup med til VM, vil også komme igen, blandt andet fordi det tyske fodboldforbund støtter meget op om kvindelandsholdet. Og så er der er en sub-top af lande som Sverige, Holland, Spanien og Italien, som stille og roligt rykker fremad. Jeg havde også troet, at det ville blive til noget med Frankrig i år. Men de har virkelig skuffet, så der skal ske noget radikalt på det franske landshold, hvis de for alvor skal komme med”.

Hvor er det især, at kvindefodbolden flytter sig fodboldmæssigt, bedømt ud fra VM?

”Det er især i den defensive struktur, hvor holdene er blevet taktisk bedre. Der arbejdes for eksempel meget mere med dødbolde end tidligere. Og så er målmandsniveauet blevet hævet. Det er vel det bedste målmandsniveau vi har set nogensinde. Der er ikke mange vanvittige drops, selv om der selvfølgelig også er et udviklingspotentiale her. Nogle steder mangler der stadig noget stabilitet”.

”Det er især på den defensive struktur, hvor holdene er blevet taktisk bedre. Der arbejdes for eksempel meget mere med dødbolde end tidligere”

Vigtig inspiration til den danske landstræner

Danmark var som bekendt ikke med til VM. Men kvindelandsholdets træner Lars Søndergaard har uden tvivl fulgt kampene tæt. Og der har været masser af lade sig inspirere og tage ved lære af, konstaterer Arnela Muminovic:

”Jeg tror, Lars Søndergaard har noteret sig, at for at være med på det her niveau, så skal der være en defensiv stabilitet på holdet. Hold, der er gode til at forsvare sig på indlæg, de når langt. Det lyder banalt, men det med at indkassere få mål imod sig, det betyder altså meget. Og så skal der arbejdes med hurtighed og tempo. Man skal have nogle spillere, som er gode i det dynamiske spil, nogle som kan noget på egen hånd, og som har selvtillid til at ville have bolden og turde vende spillet inde på banen”.

Hvad mangler Danmark i forhold til det?

”Det danske landshold har mange af de ting, der skal til. Men der har været perioder med for mange udskiftninger og skader. Der har ikke været nok kontinuitet. Derfor så vi nogle udfald i kampene mod Sverige og Holland,” siger Arnela Muminovic med henvisning til VM-kvalifikationen, hvor Danmark tabte til Sverige (0-1) og to gange til Holland (1-2 og 2-0).

Stadig flere danske landholdsspillere rykker til udlandet. Senest er Frederikke Thøgersen skiftet til Fiorentina i Italien. Foto: Steen Trolle

Positive nyheder

Hun ser dog optimistisk på udviklingen omkring det danske landshold. En række unge spillere som Stine Larsen, Emma Snerle, Mille Gejl og Sofie Svava, der har nogle af de forcer, der efterspørges, er rykket ind omkring landsholdet, og stadig flere af de danske spillere har etableret sig i udenlandske ligaer på højere niveau end kvindeligaen.

”Jeg synes, der sker nogle positive ting i øjeblikket. Frederikke Thøgersen er rykket til Italien, Nadia Nadim har fundet sig tilpas i PSG og har lige forlænget, og Katrine Veje ser ud til at trives i Arsenal, så det trækker den rigtige vej. Men DBU bør se på og lære af de lande, der rykker i øjeblikket. Prøv at se hvor langt Holland har flyttet sig på få år. Det bliver man nødt til at kigge mere på. Man burde også få et fast U23-landshold for at flere kan få noget kamperfaring. Og det er nu man skal gøre det, for det er nu, kvindefodbolden rykker for alvor,” lyder opfordringen fra Arnela Muminovic.

“Det er nu, kvindefodbolden rykker for alvor”