Kvindefodbold i vækst: Interessen for kvindefodbold skaber nye højder i Højby

0
2300

For få år siden var Højby ikke andet end en lille lokal klub i det sydlige Odense. Men den voksende interesse for kvindefodbold og fælleskabet i klubben har øget antallet af pigespillere og nomineret dem til “Årets Fynske Fodboldklub” ved Fynsk Fodbold Award i efteråret.

Af Charlotte Stentebjerg

Det er sommer 2017, og stemningen lugter langt væk af fællesskab. Danskerne er samlet om fjernsynet, da det danske landshold møder Holland i EM-finalen. Det er 25. jubilæumår for triumfen i sommeren ’92, og medierne snakker om en gentagelse. Men denne gang samles danskerne ikke for at kigge på herrelandsholdet. På skærmen er det ikke John “Faxe” Jensen og Kim Vilfort, der er dagens helte. Ejerne af de snørrede støvler, der løber rundt på det grønne græs er i dag Pernille Harder og Nadia Nadim. For første gang er hele den danske nation samlet for at se kvinderne spille fodbold. Interessen for Danmarks største sportgren vokser pludselig til nye højder.

Det kan både mærkes i kvindernes bedste række, der i år har haft flere tilskuere end nogensinde, men også i de lokale klubber rundt omkring i landet.

Blandt andet i Højby S&G, der har base i den sydlige del af Odense. Her træner nogle af fremtidens fodboldpiger, der måske en dag løber i støvlesporene af danske fodboldprofiler som Kathrine Veje og Sanne Troelsgaard. På få år er de vokset fra at være er par spillere i klubben til nu at have 30-40 aktive pigespillere i U14-U15 truppen.

Til Fyens.dk fortæller formand for klubben Kasper Stougaard:

“Man har selvfølgelig kunnet mærke, hvad kvindelandsholdet gjorde for sporten. Det skabte lidt opmærksomhed,  og i klubben begyndte vi at spørge os selv om, hvorfor vi mon ikke havde pigefodbold.”

På daværende tidspunkt havde de to pigespillere tilmeldt klubben.

Men det blev der hurtigt ændret på. Interessen for pigefodbold spredte sig som ringe i vandet, da de unge pigespillere begyndte at trække veninderne med til træning.

Og Kasper Stougaard vil heller ikke give kvindelandsholdet hele fortjenesten for klubbens fremgang. Han mener især, at det er ildsjælene, der trækker spillere til klubben. Ifølge ham kan de frivillige trænere og det gode fælleskab tage en stor del af æren for, at klubben i efteråret blev nomineret til at være en af årets klubber på Fyn ved Fynsk Fodbold Award.


Højby S&G var i efteråret nomineret til “Årets Fynske Fodboldklub” til Fynsk Fodbold Award 2019. Her var det dog Strib IF, der i år fik tildelt titlen.

 

En skelsættende alder:

Det, at Højby S&G primært har spillere i U14 og U15 årgange, kan skabe en udfordring for klubben på længere sigt. Det er typisk i de år, hvor pigerne begynder at få interesse for andre ting. Nogle begynder at have mere fokus på øl og drenge, mens andre vælger at tage et år eller to på efterskole. Til det siger Kasper Stougaard til Fyens.dk, at det må stå på sin prøve, og at det her er vigtigt gøre pigerne opmærksomme på, hvor meget det også kan give at spille i en lokal klub.

“Vi skal være tro mod os selv, og det vores klub kan tilbyde. De piger, som tager væk et års tid eller begynder at få travlt med gymnasie og fester skal blive mindet om, hvilken god tid de havde herude i Højby, så de finder tid eller kommer tilbage, når de har været væk her fra lokalsamfundet.”

Indtil videre har fodboldinteressen dog skabt nye højder i Højby S&G, der, ligesom mange andre lokale klubber i Danmark, på egen hånd har kunnet mærke den stigende interesse for kvindefodbold i Danmark.

Ønsker man at prøve kræfter med fodbolden og resten af Højbys pigespillere, træner de mandage hele året rundt udenfor, mens de rykker træningen indendørs hver fredag i vinterperioden.