I Ry Fodbold går medlemskab og frivillighed hånd i hånd

0
1921
Foto: Ry Fodbold

Alle skal hjælpe til og give en hånd med i Ry Fodbold. Klubben kræver nemlig, at hvert medlem stiller med en frivillig til klubbens arrangementer eller aktiviteter.

Af Sophie Dyrekær Gudsøe.

Ry fodbold har 700 medlemmer, og hvis man skal forblive medlem i klubben, skal man yde en indsats. Det kan enten være som træner, når der skal grilles pølser til sommerfesten eller ved at løfte nogle af de mange andre små som store opgaver, der er for at drive klubben.

”Fremadrettet skal alle medlemmer have en repræsentant – far, mor eller sig selv – der er villig til at yde et stykke frivilligt arbejde i klubben. Altså bruge lidt tid på at udvikle vores fodboldklub,” fortæller bestyrelsesmedlem Casper Dalhoff til dr.dk.

Det har den Østjyllandske klub meldt ud til deres medlemmer og forældre, selvom der ikke er akut mangel på frivillige i klubben. Det er dog heller ikke det, som det handler om for Ry Fodbold, det er nærmere hele grundidéen i, hvad det vil sige at være medlem af en klub, såvel som i et fællesskab, forklarer Casper Dalhoff til dr.dk:

”For os handler det om at gentænke det forenings Danmark, der bygger på frivillighed. Vi vil gerne give det videre til vores børn; at det her ikke er noget, man bare betaler sig fra. Det er noget, man deltager i. Ikke bare som spiller, men i særdeleshed også som forældre”.

Fælles om at løfte opgaverne

Det er dog ikke alle forældre, der vil have lige let ved at finde den ekstra tid i en i forvejen travl hverdag, hvor der nu også skal være overskud til at melde sig som frivillig i den lokale fodboldklub. Men dette er ikke en lovlig undskyldning, hvis man spørger bestyrelsesmedlem Casper Dalhoff:

”Vi mener, at alle kan finde den time om året til at yde noget her. Man kan ikke betale sig fra det, når man er medlem af Ry Fodbold. Det er en klub og en forening, og her står vi sammen om at løfte opgaverne”.

Der vil dog være familier med helt særlige udfordringer, som kan blive undtaget, men undskyldninger om travlhed eller manglende lyst godtages ikke.

”Vi kommer til at slå hårdt på det. Der vil selvfølgelig være personer, der er undtaget. Men dem, der bare siger, at det har de ikke lyst til… Dem vil vi sige til, at de skal finde et andet sted at spille fodbold,” lyder det fra Casper Dalhoff.

Er tvungen frivillighed stadig frivilligt?

Men når man ikke kan være medlem i klubben uden at deltage aktivt, kan man så overhovedet kalde det frivillig deltagelse? Er tvungen frivillighed stadig frivilligt?

De spørgsmål stillede dr.dk klubrådgiver i DBU Jylland, Palle Madsen. Han mener dog, at frivilligheden består i Ry Fodbold, da man ikke er tvunget til at bruge flere timer hver uge.

”Jeg synes faktisk godt, at klubberne kan tillade sig at sætte forventningerne til forældrene op. Hvis frivilligheden skal bestå, er vi nødt til at have forældrene og medlemmerne til at hjælpe, så jeg synes, det er et spændende initiativ,” siger Palle Madsen.

 

”Hvis man ikke har lyst til at give et nap med, så skal man kigge efter et andet sted til ens barn”

Ry Fodbold Klubbestyrelse

 

Casper Dalhoff fra Ry fodbold forstår også, at frivillig initiativet kan have konsekvenser, og i yderste tilfælde kan betyde, at en dreng eller pige ikke kan gå til fodbold i klubben.

”Jeg vil nødig have, at børn bliver taget som gidsler af deres forældre. At nogen forældre skal sige til deres barn, at det ikke kan spille fodbold, fordi de ikke ønsker at lægge en lille indsats i deres klub. Men jeg tror heller ikke, at det kommer til at ske. Jeg er overbevist om, at de folk, der bor i byen, gerne vil fortælle den samme historie om Ry, som vi gør: At det er et godt sted at bo,” lyder det afslutningsvis fra Casper Dalhoff.