Klubber på Amager går sammen om talentudvikling

0
2964
Foto: Amager Q

Det er Sundby BK, Helka og AB Tårnby, der står bag det nyopstartet hold; Amager Q, som har til formål at udvikle og fastholde de tre klubbers U15 og U16 piger.

Tekst: Ida Perin, Sundby Boldklub – redigeret af Sophie Dyrekær Gudsøe

I oktober 2019 gik AB Tårnby, Sundby BK og Helka sammen og startede holdet Amager Q. Holdet har til formål at fastholde og udvikle de tre klubbers U15 og U16 piger, samt give de bedste og mest motiveret piger et tilbud om elitetræning og individuelle udviklingsplaner. På den måde behøver pigerne ikke skifte klub for at blive matchet med stærke spillere.

”Amager Q vil ikke fiske, og det er på ingen måde en optimal løsning, at pigerne skifter klub. Det ødelægger simpelthen sporten og eliminerer konkurrencen, så vi på landsplan ikke ser den udvikling i pigefodbolden, som ellers kunne være mulig, ” fortæller Ida Perin, som er sportslig ansvarlig i Sundby BK.

Alle tre Amagerklubber har oplevet, at der hvert år forsvinder 1-3 spillere i årgangene U14, U16 og U18 til andre klubber. Det sker enten ved, at spillerne ønsker mere udfordring og derfor selv skifter klub, eller fordi klubberne selv henvender sig til spillerne. Denne problemstilling kan Amager Q måske være en løsning på:

”Der dukker Q klubber op rundt omkring i Danmark, og vi tror også på at samarbejdet pigeklubberne imellem er vejen frem, ikke kun for os på Amager, men på landsplan. Samtidig siger vi selvfølgelig ikke nej til spillere, der kommer udefra og gerne vil prøve talentet af hos en af vores klubber, hvis deres egen klub ikke har et tilbud til dem og deres niveau,” siger Ida Perin.

Fokus på det sociale

Ifølge Amager Q vil det være mindre attraktivt at søge væk, da spillerne får muligheden for at blive matchet med de bedste via holdsamarbejdet, få nye veninder og samtidig blive i den lokale fodboldklub. Der lægges tilmed stor vægt på det sociale aspekt:

”Amager Q lægger også stor vægt på tryghedsskabende sociale aktiviteter som fællesspisning, events på Amager og Danacup. For når du er tryg i et trygt miljø, hvor du er glad, udvikler du dig hurtigere, hvilket er det, som det hele handler om,” lyder det fra Sundbys Ida Perin.

Ida Perin understreger desuden også, at spillerne ikke holdes i klubben for enhver pris. Hvis spilleren har den rigtige alder og skal videre, så vil klubben også anbefale dette.

Amager Q sigter højt

På trods af at Amager Q kun har været i gang i tre måneder, har det haft så stor succes, at man har valgt at ansætte A-licenstræner, Casper Møller, som holdets træner. Ikke nok med det, er holdets mål på sigt at tilmelde sig i en højere række end pigernes respektive hjemmehold. Lige nu er fokus dog på at spille træningskampe mod andre stærke hold blandt andet fra sjællandske klubber.

”Det vigtigste er ikke at stresse og forcere noget, men se hvor det bærer hen og lægge individuelle planer, så pigerne udvikler sig og kan være med. Det er vigtigt for os, at vi tænker i udvikling og ikke ekskludering. Vi vil have en masse ”boblere” på holdet, som også skal have chancen for at være med, så vi kan holde øje med deres udvikling. Men de og alle omkring ”projektet” skal have lyst til at byde ind med det ekstra det kræver, som f.eks. en ekstra træningsdag om ugen,” forklarer Ida Perin.

Træningen er derfor lagt om fredagen, så det ikke rammer ind i pigernes egen træning i moderklubberne. Således er der plads til, at man deltager begge steder, og derudover planlægges kampene for så vidt muligt med god luft til kampene i egen klub.

Amager Q er åben for prøvetræning, hvis man blot kontakter træneren i forvejen. Ønsker man at blive en del af Amager Q, er det en mulighed hele første halvdel af 2020, hvor man fortsat kan være medlem og spille turneringskampe for eget hold.

Styregruppen for Amager Q er: Birgitta Dobson, Dorthe Jakobsen, Heine Langhoff Larsen, Kasper Theis Petersen, Palle Mehlbye, Ida Perin og træner Casper Møller.