I aften spiller Mathilde sin første U16-landskamp som den eneste spiller uden licensklub

0
5301

Mathilde Hagihara starter i startopstillingen i sin første U16-landskamp når Danmark møder England i aften. Vejen til landsholdet har dog været anderledes end andres. Hun er nemlig den eneste spiller, der ikke spiller i en licensklub til dagligt.

Af Charlotte Stentebjerg

Der er en stor aften i vente for 15-årige Mathilde Hagihara. I aften spiller hun sin første U16-landskamp, og Frank Johnsen har valgt at sætte hende i startopstillingen. Men fodboldbaggrunden byder hverken på mange år i Fortuna Hjørring eller KoldingQ. Klubben, som Mathilde er tilknyttet, er nemlig stadig den lokale klub HIK, hvor hun har spillet fodbold med de samme piger siden hun var 7 år gammel.

Karrieren startede i B93. Som 11-årig blev logoet på brystet skiftet ud med HIK’s, men holdkammeraterne og trænerne forblev de samme, da det var hele holdet, der valgte at flytte. I dag spiller hun derfor stadig med 80% af de samme piger, hun startede med, og planen er at spille med dem så lang tid som muligt.

”De er jo mine rigtig gode venner, og vi hygger os rigtig meget, så jeg kan rigtig godt lide at spille med dem”

Til sommer starter de fleste piger på efterskole, og pigerne kommer derfor til at være spredt udover hele landet.

”Nu har jeg spillet med dem i så lang tid, så vil jeg også gerne følge holdet til dørs,” siger hun.

Mathilde og veninder fra HIK. Foto: Privat

Træner to gange om ugen med U18DM

Mathilde har trænet med Brøndbys U18DM-piger to gange om ugen siden jul.  Efter sommer er planen, at hun laver et endeligt skifte til klubben. På den måde kan hun få en glidende overgang fra U16 lokalrække til U18DM.

”Jeg tror, at træningen bliver bedre og hårdere, men det er jeg ikke så nervøs for. Det bliver fedt at komme ud blandt andre, der brænder rigtig meget for sporten.”

I den seneste uge har hun været på træningslejr med Brøndby-pigerne i Tyrkiet, og hun fortæller desuden, at hun er rigtig glad for at være en del af holdet allerede.

Mathildes landsholdskarriere startede allerede da hun spillede U13, hvor hun blev scoutet til en fodboldkamp. På daværende tidspunkt var hun også konkurrencesvømmer, men opmærksomheden omkring hendes fodboldtalent fik hende til at satse mere på fodbolden. Siden har hun både været med inde over U14- og U15-samlinger. I aften spiller hun sin første kamp i startopstillingen for U16. U16-landstræner Frank Johnsen siger:

”Hun har været lidt ude og inde af vores talentsystem, men hele tiden en spiller, vi har holdt øje med. Som spiller er hun teknisk velfunderet, og så er hun god i det relationelle arbejde. Hun har godt tempo i sit spil, og scorer en del mål i HIK. Hendes spilforståelse er superfin, og så lærer hun hurtigt.”

Frank Johnsen er spændt på at se, hvordan hun kommer til at klare sig i landsholdsammenhæng.

”Der er meget stor forskel på U16-lokalrække og landskampe, men vi tror på, at hun kan vænne sig til tempo og intensitet.”

”Det hjælper mig rigtig meget, at skolen kan være så fleksibel omkring min fodbold.”

Skolen er fleksibel omkring Mathildes fodbold

Udover at spille fodbold går Mathilde i 9. klasse i en idrætsklasse. Her går hun blandt andet sammen med andre fodboldpiger, som hun morgentræner med. Idrætsklassen tillader også, at hun kan have en uge på træningslejr i Tyrkiet og tage på tur med landsholdet, som hun har gjort i den seneste uge. Så får hun timerne og lektierne senere. Når hun har fået sin folkeskoleafgangseksamen, har hun planer om at starte i 1.g på Falkonergårdens Gymnasium. Her kan hun få TEAM Danmark linjen, der gør det muligt for hende at tage den gymnasiale uddannelse over fire år, så hun både kan have tid til fodbold og skole.

”Det hjælper mig rigtig meget, at skolen kan være så fleksibel omkring min fodbold. Så tager jeg nogle gange lektierne med på træningslejrene, men det gør de andre piger jo også.”

I fremtiden håber hun på at blive professionel og komme til USA eller England, hvor kvindefodboldmiljøet er endnu større end i Danmark. Drømmen startede efter en fodboldtur med HIK, hvor de blandt andet besøgte Manchester City.

Selvom interessen for herrefodbold er større og drengene nogle gange får lidt flere muligheder indenfor sporten, er Mathilde ikke nervøs for en fremtid som professionel kvindefodboldspiller.

”Jeg elsker bare at spille fodbold lige nu, så det er ikke noget, jeg tænker så meget over.”

Mathilde og resten af U16-landsholdet tager imod England i aften klokken 18. Kampen kan følges via live-opdateringer på DBU’s hjemmeside.

Aftenens startopstilling