Emma Færge er blevet sin egen holdkammerat

0
1902
Emma Færge her fotograferet med sportschef Lennart Lindsted.

De danske fodboldbaner er fortsat tomme, hvilket også betyder, at Emma Færge og resten af KoldingQ har været sendt hjem i snart halvanden måned. Holdkammeraterne er dog stadig med på den virtuelle sidelinje, når træningen skal vedligeholdes. Tiden bliver derudover brugt med familien, hvor flere ting, der har været gemt væk, nu er blevet fundet frem igen.

Af Camilla Bergholm

Hvad, der startede flere tusinder af kilometer væk fra vores lille land, har sidenhen trådt ind over den danske grænse. Det mærker KoldingQ-spiller, Emma Færge, der ligesom mange andre i starten tænkte, at det var noget, der skete langt væk fra os.

Nu er hun lige kommet hjem fra ”fødselsdag på afstand”, som hun kalder det, hvilket tegner et meget præcist billede af denne tid. Den ubudne gæst har infiltreret vores hverdag og er blevet en fjende, vi bekæmper sammen hver for sig. Men det betyder også en udskudt sæsonstart på Slutspillet. En halvsæson, den 19-årige spiller havde set frem til.

”Vi blev mega ærgerlige. Vi havde set virkelig meget frem til, at vi skulle i gang og havde bare trænet og trænet. Og det hele var bare lidt nyt og spændende i og med, at vi også havde fået ny træner. Vi var bare klar til at skulle i kamp, hvor det gjaldt noget. Vi havde glædet os rigtig meget til pokalsemifinalen,” fortæller hun med ærgrelse i stemmen.

Men der er ikke noget at gøre. For flere gælder denne periode liv eller død, hvorfor vi alle sammen holder sammen – hver for sig. Men i dag er der heldigvis mange muligheder for at holde kontakten og dermed også holde motivationen kørende, selvom der er ca. 100 km fra Emma Færges bopæl i Videbæk til flere af holdkammeraterne i Kolding.

”Jeg skriver med flere af dem. Man bliver jo selvfølgelig lidt træt af bare at løbe og løbe, fordi man gerne vil spille fodbold, så det holder lidt gejsten oppe. Vi opdaterer hinanden og sådan lidt. Det bliver man lidt nødt til i denne tid, for det kan være svært at holde motivationen oppe,” siger hun.

Holder teknikken ved lige
Det sværeste ved ikke at have holdkammeraterne med i træningen er at undvære nogen at spille bold med, fortæller Emma Færge. Hun bor langt væk fra holdkammeraterne, hvorfor hun laver meget individuel træning eller bruger en veninde som medspiller. Men medspillerne er få, hvilket kræver anderledes træning, når man er vant til, at fodbold er en holdsport.

”Jeg har ikke mulighed for at gå i fitness, så der bliver brugt meget hjemmetræning i form af styrketræning med egen krop og med elastikker, så vi ikke mister for meget der. Så løber jeg noget interval. Og så sørger jeg for, nu er der ikke det store i Videbæk i forhold til noget med fodbold, men jeg sørger også for at komme ned på boldbanen for at få rørt en bold og få sparket lidt på mål, så jeg ikke mister for meget af teknikken,” siger hun.

Den 19-årige forsvarsspiller fortæller, at det kan være svært at holde gejsten i denne tid. Men samtidig er det uvist, om der er kamp to dage efter, fodboldspillerne kommer tilbage til grønsværen og holdkammeraterne. Derfor er det vigtigt for hende at holde sig i gang.

”Jeg vil bare gerne holde tingene vedlige og fortsætte med hurtige fødder og lignende, men vi har ikke haft så meget mulighed for at snakke med trænere og sådan, for det hele lige pludselig gik så stærkt,” fortæller hun.

Og netop hurtige fødder kan være en mulighed for mange at træne derhjemme. Det har Pernille Harder i hvert fald også formået i, hvad flere fodboldspillere kalder #livingroomcup. Her gælder det om at få flest mulige sidesteps på 45 sekunder.

Wii og Backgammon er blevet fundet frem
Emma Færge tager en fire årig gymnasieuddannelse på en Team Danmark-ordning, hvilket, hun forklarer, fungerer lidt skørt i denne tid. Sammen med 3 g’erne er hun tilbage på skolen, mens hun stadig har virtuel undervisning derhjemme med 2’gerne. Uanset hvad var det en god følelse at være tilbage på skolebænken – med afstand selvfølgelig.

”Det er rart at komme tilbage og få noget socialt i at se nogen. Det har været et glædeligt gensyn,” men selvom de er tilbage i klasserne, har coronakrisen ikke sluppet sit tag, siger hun og fortsætter: ”Vi er delt ud i flere klasselokaler, så vi ikke er for mange i et klasselokale.”

For KoldingQ-spilleren og resten af Familien Færge er selvisolationen derudover blevet en mulighed for at tage en tur ned af memory lane. Sammen med sin mor har hun hevet brætspillet Backgammon frem, og med tvillingebroren er deres Wii blev støvet af og sat til stikdåsen igen.

Intet er derfor så skidt, at det ikke er godt for noget. Der er blevet tid til at finde ting frem fra glemmekassen, og tiden bliver også udnyttet sammen med familien, hvilket godt kan være en mangelvare, når man både er gymnasieelev og fodboldspiller på eliteplan. Et råd til andre er derfor at nyde denne ekstra tid med familien.

”Nu ved jeg selv, at det er svært at holde gejsten oppe. Man skal bare nyde tiden med familien, fordi det snart er slut. Og så skal man huske at nyde det gode vejr, når vi nu har det,” slutter hun, mens nattemørket har omsluttet Danmark, og sengen snart kalder efter endnu en dag, der har budt på afstandstagen.