Ambitionerne intakt hos HB Køge trods corona-afbrydelser

0
1430
Træner Peer Lisdorf i aktion. Foto: HB Køge.

Coronakrisen har sat sine spor i Fodbolddanmark. Det gælder både generelt i Gjensidige Kvindeliga, hvor klubberne skal overholde stramme protokoller for, at turneringen kan starte op igen, men også i HB Køge har man mærket konsekvenserne af denne periode. Administrerende direktør, Per Rud, er dog fortsat positiv i forhold til den femårsplan, der er blevet sat i verden, og som skal sende klubben til tops i dansk kvindefodbold.

Af Camilla Bergholm

Spillerne i Gjensidige Kvindeliga har fået grønt lys til at finde spillerdragterne frem fra bagerst i skabet, hvor de har været gemt væk i to måneder. Men inden startfløjten lyder på de danske fodboldbaner, der for tiden kun bliver betrådt af strålerne fra den skarpe forårssol, skal klubberne følge nogle protokoller, der skal sikre spillernes og danskernes helbred. Per Rud, der er administrerende direktør i HB Køge ved endnu ikke, hvad det betyder for dem og resten af holdene i Kvalifikationsligaen, men han ved derimod, hvad en opstart vil kræve af klubberne.

”Når man som mig også sidder med det på herresiden, så ved jeg jo, hvad det indebærer, og de protokoller, der er lavet, de er jo virkelig, virkelig omfattende. Og det er ikke fordi, at jeg mener, at det negativt, det, mener jeg, selvfølgelig er godt, ellers var vi jo aldrig kommet i gang. Det kræver bare rigtig, rigtig meget for kvindefodboldklubberne at gøre det,” siger han og forklarer, at det hos dem er positivt, at de både har et herre- og kvindefodboldhold i landets næstbedste fodboldrækker.

”Altså jeg vil sige at for os, der både har herrefodbold og kvindefodbold, der er det ikke dobbelt så svært, når man ligesom har sat systemet i gang. Så der er en positiv synergi, som der gør, at vi godt ville kunne gøre det. Jeg ved ikke om, hvordan resten af Kvalifikationsligaen kigger på det.”

Selvom det bliver svært på klubberne, er der også flere fordele i at spille sæsonen færdig, pointerer Per Rud. For spillerne har det betydning for deres udvikling, og klubbens partnere er også ærgerlige over ikke at kunne følge med i det projekt, HB Køge har søsat. Projektet indebærer blandt andet en ambitiøs femårsplan, hvor klubben på sigt skal kæmpe med i toppen af dansk kvindefodbold og inden for fem år også spille med i Champions League. Men her har coronakrisen haft konsekvenser.

Amerikanske spillere må vente
I samarbejde med Capelli Sport vil HB Køge have en direkte forbindelse til flere af de bedste ungdomsakademier i USA. Men med lukkede grænser og en verdensomspændende pandemi er det ikke muligt i øjeblikket at rejse, hvilket har fået konsekvenser for netop den del af projektet.

”Helt konkret var der nogle amerikanske spillere, der ville komme over til os og spille, og det er tvivlsomt, om de kan komme ind i landet. Der står vi på standby, og det er vi da ærgerlige over. Men igen det er vigtigt, at vi også har kæmpe forståelse for, at sundhed kommer over alt. Så på den ene side er vi rigtige ærgerlige over det, og på den anden side så forstår vi det godt. Så vi følger bare med. Og så har vi nogle amerikanske piger, der sidder ovenpå en kuffert et sted i USA og er klar til at hjælpe os,” fortæller Per Rud.

“Generelt står alle klubber i et vakuum, hvor man siger, at først og fremmest så handler det om overlevelse. Dernæst handler det om at få styr på, hvad har det kostet det her”

Per Rud, administrerende direktør HB Køge

Det er ikke kun i form af amerikansk forstærkning, at HB Køge oplever konsekvenserne af coronakrisen. Især uvisheden er hård for klubben og andre danske kvindeligaklubber, mener Per Rud.

”Generelt står alle klubber i et vakuum, hvor man siger, at først og fremmest så handler det om overlevelse. Dernæst handler det om at få styr på, hvad har det kostet det her. Altså det er jo fint nok, at man har partneraftaler underskrevet, men hvis de ikke kan betale, hvad er det så for en situation, du står i. Og det er den uvished, som jeg tror, at alle klubber står i lige pt.,” siger han.

Det tager ti år at bygge et godt talentarbejde op – det tager blot ti uger at ødelægge
Selvom det er svært for både fodbolden og resten af Danmark i denne periode, er det en spændt direktør, der tager telefonen denne søndag eftermiddag. Projektet i HB Køge forener nemlig alle kræfter, og det er et sjovt og spændende arbejde, fortæller han og understreger, at planen fortsat er, at de vil være en klub, der spiller kontraktfodbold.

”Det er helt klart vores plan, at ligeså snart vi havde fået spillet denne sæson færdig, og vi havde da et håbet og drømt om, at vi skulle spille os i den bedste række, så ville vi også stå klar med kontraktfodbold i HB Køge. Vi har mange partnere, der har sagt, at de vil med i det her, vi har faktisk tegnet en lang hovedsponsoraftale, men vi har valgt at vente med at gå ud med alle de ting, indtil vi ved, om sæsonen bliver spillet færdig, og hvad med rækken osv. Men der er da ingen tvivl om, at vi kommer til at være en kontraktklub i samme øjeblik, vi bliver godkendt i DBU,” siger han og forklarer, at de allerede har taget det første skridt ved at få godkendt kvindeeliteoverbygningen af DBU.

“Jeg plejer jo altid at sige, at det tager ti år at bygge sådan et rigtigt godt talentarbejde op, men det tager ikke andet end ti uger at ødelægge det igen, så jo det er helt sikkert mere skrøbeligt”

Per Rud, administrerende direktør HB Køge

Per Rud fortæller endvidere, at deres partnere selv har efterspurgt det projekt, HB Køge har startet op, hvilket glæder ham. Men ud fra egne erfaringer ved han dog også, at kvindefodbold er skrøbeligt, og derfor er det vigtigt at arbejde med de steder, hvor der kan være problemer

”Jeg har jo en fortid i kvindefodbold i og med, at jeg har været kvindelig ungdomslandsholdstræner i ti år, og det, jeg oplevede, da jeg arbejdede med klubberne dengang, det var, at de dygtige ledere, der sørgede for, at kvindefodbolden havde dens plads, og når deres børn enten ikke ville spille fodbold mere eller skiftede klub, eller man kørte træt i de her evindelige slåskampe, man havde med herresektoren, jamen så skete det, at de her kvindeklubber, som ellers havde et fint talentarbejde, gik til grunde. Jeg plejer jo altid at sige, at det tager ti år at bygge sådan et rigtigt godt talentarbejde op, men det tager ikke andet end ti uger at ødelægge det igen, så jo det er helt sikkert mere skrøbeligt,” fortæller han og fortsætter:

”For os har tiden bare været moden til det nu, for vi har snakket om det i mange år, og vi skulle også have faciliteterne, for det der med at man siger, at man mener det virkelig alvorligt, og så får kvinderne en tid klokken halv ti om aftenen på banen, det går bare ikke. Så vi har sagt, at vi skal kunne håndtere det her, og når vi siger A, så siger vi også B, og så gør vi det hele vejen. Det føler vi nu med de faciliteter, vi har fået bygget og stadig bygger. Og vi glæder os helt vildt meget til at spille de her dobbeltkampe, hvor kvinder og mænd spiller efter hinanden og prøver at lave en helt vildt masse ud af det,” fortæller han med et lille forventningsfuldt grin.

Konsekvenser har der altså været flere af i forbindelse med coronakrisen, men alligevel er Per Rud fortrøstningsfuld. Han havde gerne været denne periode foruden, men når det nu skulle være, så har de i klubben haft tid til at arbejde med detaljerne.

”Vi har helt sikkert haft rigtig god tid. Vi kom afsted ret hurtigt, for vi syntes jo, at det var vigtigt at få det meldt ud, inden sæsonen startede, så vi var attraktive for spillere og partnere. I den forbindelse har vi virkelig haft tid til at arbejde i detaljerne med, hvordan vil vi gerne spille, hvordan vil vi samarbejde, hvad er det for et udtryk, vi godt vil have, hvad er det for noget tøj, så det ikke er noget gammelt aflagt noget, men moderigtigt kvindetøj osv.,” slutter han.