Tidligere elitetræner skal skabe rød tråd hos Fremad Valbys piger

0
2116
"Alle trænere skal ikke arbejde ens, for så bliver det kedeligt, men vi skal helst arbejde ud fra de samme værdier," siger René Nielsen.

Den tidligere Brøndby- BSF og FC Damsø-træner René Nielsen er blevet en del af Fremad Valby, hvor han sammen med trænere og ledere arbejder på at skabe en rød tråd fra de yngste piger og op til seniorholdet, der nærmer sig 1. division

Han har vundet U18 DM-guld med Brøndby og stået i spidsen for FC Damsøs 1. divisionskvinder. René Nielsen er et velkendt navn indenfor kvindeelitefodbold, men nu har han kastet sig over en ny og spændende udfordring, der ikke er handler om elitefodbold.

René Nielsen blev i sommer tilknyttet Fremad Valby. I første omgang skulle han hjælpe U16 1-pigerne og kvindeseniorholdet, men efter to uger blev han og klubben enige om at udvide opgaven, så den nu handler om at skabe en rød tråd for hele pige-kvindeafdelingen i Fremad Valby – fra de yngste og op til seniorerne.

”Der er mange dygtige spillere og trænere i klubben, men der manglede lidt retning og styring. Derfor blev jeg enig med klubben om at arbejde på at skabe en fælles retning. Det betyder ikke, at alle trænere skal arbejde ens, for så bliver det kedeligt, men vi skal helst arbejde ud fra de samme værdier. Det er så min opgave at være med at skabe denne fælles retning – ved at inspirere trænerne og skabe en rød tråd,” fortæller René Nielsen.

Fokus på socialt ansvar

Fremad Valby er en klub, der vægter sit sociale ansvar højt. Man “omfavner alle” og arbejder meget med børn og unge, som har det svært. Det sker bl.a. via projekter i Københavns Kommune og Danmarks Idrætsforbund.

”Der er mange i klubben, der arbejder for, at vi også skal være en klub for piger og drenge, som har det socialt svært. Man prøver at hjælpe familier, som har økonomiske udfordringer, og man tager ud og prøver at få fat piger og drenge, som ikke spiller fodbold. Den del tiltaler mig meget, også fordi det er noget helt andet, end det, jeg hidtil har arbejdet med,” fortæller René Nielsen.

Fremad Valby har mere end 250 pige-kvindespillere, og der kommer hele tiden flere til. Senest er det lykkedes at få et U18-hold op at stå igen. René Nielsen fortæller, at han i sommer talte med et par tidligere U18-spillere, og den samtale fik sat skub i U18-planerne:

”Jeg spurgte dem, hvad der skal til for at vi kan lave et U18 hold igen. De sagde: ’Det er meget simpelt. Der skal være nogle træningsfaciliteter og der skal ansættes en træner. Så skal vi nok sørge for, at spillerne kommer’. Det smilede jeg jo lidt af, men i løbet af to-tre uger havde pigerne samlet 15-16 spillere, og så fik vi ansat to trænere, og hele efteråret har vi haft et U18 hold, der også fortsætter i det nye år. Og det er primært pigerne, der har stået for det,” fortæller René Nielsen.

“I løbet af to-tre uger havde pigerne samlet 15-16 spillere”

Fremad Valby i 1. division?

En anden succeshistorie er seniorholdet. Fremad Valbys kvinder rykkede i sommer op i Kvindeserie Øst fra Københavnerserien. Det skete uden de store forventninger, så udgangspunktet var bare, at holdet skulle overleve. Men med lidt omlægninger af træningen, der blev mere taktisk baseret, fandt spillerne ud af, at de sagtens kunne spille med i den sjove ende, og det endte med at Fremad Valby vandt Kvindeserie Øst i efteråret.

”Det var lidt overraskende for alle, for det var ikke det, der var planen. Men det er pigernes og trænernes fortjeneste og nu har de fået blod på tanden. Spillerne siger selv, at målsætningen nu er at rykke op i 1. division, og hvis de kan fortsætte linjen fra efteråret, kan det sagtens lade sig gøre,” siger René Nielsen.

“Spillerne siger selv, at målsætningen nu er at rykke op i 1. division”

Sportslige mål

Lykkes den målsætning, vil det være et kæmpe spring rent sportsligt for Fremad Valby. Men det vil blot være en sjov bonus, ikke resultatet af en forkromet eliteplan, for Fremad Valby er ikke et eliteklub, understreger René Nielsen.

”Den sportslige målsætning er i første omgang at etablere fuldgyldige trupper i alle årgangene, og så skal vi udvikle spillere til førsteholdet på sigt. Vi skal ikke hænge os så meget i, om vi ligger i den næstøverste eller tredjeøverste række i ungdomsårgangene. Det er klart, at hvis vi har årgange, som er gode nok til at rykke op, skal de op og presses. Men for mig er det vigtigste at vi udvikler spillerne, så vi på sigt kan få nogle spillere, som vi kan få glæde af på førsteholdet,” siger René Nielsen.

Som en del af udviklingen af pigeafdelingen har Fremad Valby indledt et samarbejde med den nærliggende Københavns Idrætsefterskole (KIES) og er ved at etablere samarbejder med klubber på Lolland og Falster. Senere vil man også gerne lave samarbejder med klubber andre steder i landet. Målet er i samarbejde med KIES at kunne tilbyde en pakke med både skole, træning og klubtræning.