Fodbolddrøm kan briste for danske unge: USA har lukket for visumansøgninger

0
1915
Mange danske unge har realiseret drømmen om at spille universitetsfodbold i USA. Her ses Anna Tørsløv og hendes holdkammerater på University of Texas Rio Grande Valley. Arkivfoto

Unge fodboldspillere, som har lavet aftaler om scolarships på amerikanske universiteter, risikerer at måtte opgive eller udsætte deres planer. Der kan nemlig ikke bookes tider til visum-interview på den amerikanske ambassade før til november. Ambassaden forklarer forsinkelsen med covid19-begrænsninger

Drømmen om at komme til USA og spille college-og universitetsfodbold er disse dage blevet et regulært mareridt for en række danske unge, som ikke kan skaffe det nødvendige visum fra den amerikanske ambassade i København. Ambassaden har nemlig ingen ledige tider de næste mange uger til de interviews, som er nødvendige for at få et visum. Og uden visum kan man ikke få grønt lys til et længere ophold i USA.

Den amerikanske ambassade forklarer i et skriftligt svar til FODBOLD FOR PIGER, at der er åbent for ansøgninger, men at der ikke er ledige interview-tider fra nu og frem til udgangen af oktober.

“Vi har fuldt booket op for alle visumaftaler frem til oktober 2021. Afhængigt af hvilken visumkategori, der søges om, kan de næste tilgængelige tider være i november 2021 eller senere,” skriver Cynthia A. Brown, der er presse- og kulturråd ved USAs ambassade i København, til FODBOLD FOR PIGER.

Færre interview på grund af corona

Ifølge Cynthia Brown er forklaringen, at covid19-pandemien har givet en stor pukkel af visumansøgninger, fordi ambassaden på grund af corona-restriktioner ikke har kunnet behandle lige så mange ansøgninger som normalt. Situationen er den samme på de øvrige ambassader i Skandinavien.

”Vi har måttet implementere diverse beskyttelsesforanstaltninger på grund af covid 19, såsom større fysisk afstand i vores venteværelser, færre interviews ad gangen, hyppig desinfektion af områder osv. Det har reduceret visumbehandlingskapaciteten på mange af vores ambassader og konsulater, hvor man har været nødt til at prioritere de mest presserende og kritiske sager,” skriver presse- og kulturråden.

”Anmod om udsættelse”

Hvad er dit svar til de mange unge fra Danmark, der skal til USA for at studere efter sommerferien eller har et sportsstipendium? Bør de opgive deres planer?

”Du bør drøfte situationen med din kommende uddannelsesinstitution eller organisation og måske anmode om en senere startdato eller udsættelse. Detaljerede oplysninger om den aktuelle status for visumbehandling på den amerikanske ambassade i København kan findes på vores hjemmeside og holdes ajour: Status of Visa Services and National Interest Exception Application Instructions,” skriver Cynthia A. Brown.

Organisation: Et kæmpe problem

Situationen skaber enorm frustration hos både de unge og i de organisationer, som formidler studie- og udvekslingsophold i USA. Hos EDU Danmark fortæller direktør Palle Steen Jensen om grædende unge, der ringer og er fortvivlede over deres situation. Heraf unge, som i 2020 måtte udsætte deres ophold på grund af coronanedlukningen og som altså nu risikerer at skulle lave endnu en udsættelse eller aflysning.

”Det her er et kæmpe problem. Nu er tingene ellers ved at lysne på så mange områder, og så er det dybt frustrerende, at det er selve visumbehandlingen, der skal blive forhindringen. Det er i amerikanernes egen interesse at de danske studerende kan komme afsted. Derfor er det frustrerende, at de ikke er bedre forberedt,” siger Palle Steen Jensen.

Han siger, at EDU rådgiver de unge til at forsøge at få fat i én af de ledige tider, som opstår, når ambassaden får et afbud til et planlagt interview.

”Det her tyder desværre ikke på at være et problem, der løser sig inden for de næste par uger. Derfor er vi nødt til at være realistiske overfor de unge. De er nødt til at være forberedt på, at det her kan betyde, at de ikke kommer afsted,” siger Palle Steen Jensen.

Via andre lande?

Det har været fremme, at man kan søge visum via den amerikanske ambassade i andre lande, eksempelvis Tyskland og Polen. I begge disse lande skulle denne mulighed dog være lukket ned igen. Her kan man nu kun søge, hvis man er bosiddende i landet, forlyder det.

”Det er svært at sidde og anbefale, at man skal prøve at søge via andre lande. For man risikerer at muligheden hurtigt lukkes ned igen. Derfor er vi meget påpasselige med at foreslå det,” siger Palle Steen Jensen.

Ambassade holder ekstra ferie-lukket

Situationen er ikke blevet nemmere af, at ambassaden i København i år har valgt at holde ekstraordinært længe ferielukket på visumkontoret. Ambassaden oplyser således til FODBOLD FOR PIGER, at der vil være lukket for normale visumbehandlinger i perioderne 19. juli-20. august og 30. august-10. september.