Jacob Friis før debut med U19-landsholdet: ”Jeg glæder mig helt vildt”

0
1367
Jacob Friis i aktion som cheftræner i AaB. "Når man træder ind over kridtstregerne og træner, kan jeg personligt ikke mærke forskel på om det er superliga eller U19," siger han. Foto: AaB

U19-landsholdet rejser i næste uge til Portugal for at spille en træningsturnering. Kampene bliver den tidligere superligatræner Jacob Friis’ første som U19-landstræner. ”Det bliver sindssygt spændende,” siger han

Han glæder sig ”helt vildt”. U19-landsholdet rejser i den kommende uge til Portugal for at spille tre kampe i en træningsturnering, og holdets nye cheftræner, den tidligere superligatræner for AaB Jacob Friis, er måske den der glæder sig allermest til turen.

Jacob Friis tiltrådte 1. juli som afløser for den mangeårige U19-landstræner Søren Randa-Boldt, der skiftede til jobbet som cheftræner i HB Køge. 44-årige Jacob Friis har kun haft én enkelt træningssamling med holdet, så kampene mod Portugal, Norge og Irland bliver første gang, han som træner skal opleve holdet i en landskamp.

”Det bliver sindssygt spændende. Jeg glæder mig helt vildt. Til at se niveauet, se hvor de andre hold står og se, hvor vi mangler nogle kompetencer,” siger Jacob Friis til FODBOLD FOR PIGER.

Spørgelystne spillere

Jacob Friis mødte holdet første gang til to dages træningssamling i Vejen i august. Her deltog 29 spillere, hvoraf 20 er udtaget til træningsturneringen i Portugal.

”I Vejen så jeg nogle meget træningsparate, koncentrerede og fokuserede piger. Det var en meget positiv oplevelse, både på og udenfor banen. De var meget videbegærlig med mange spørgsmål til, hvordan vi træner, hvad vi vil opnå osv., og det er superpositivt,” siger Jacob Friis, som elsker spillernes spørgelyst:

”I Vejen så jeg nogle meget træningsparate, koncentrerede og fokuserede piger”

”Det er i den grad tilladt at stille spørgsmål. Det er en fremragende måde at udvikle spillerne på. Når spillerne vil vide, hvorfor vi gør som vi gør, må man som træner forklare, hvorfor det er en god ide, og det er kun godt som spiller at vide, hvad formålet er”.

Hvad er forskellen på at træne et superligahold og et U19-landshold?

”Når man træder ind over kridtstregerne og træner, kan jeg personligt ikke mærke forskel på om det er superliga eller U19. Det er de samme mekanismer og taktiske fokuspunkter, det handler om. Der er selvfølgelig noget med tempoet, men som træner er det det samme, jeg fokuserer på”.

Jacob Friis var 2018-2020 cheftræner for AaB’s Superliga-hold. Han har tidligere været ungdoms- og assistenttræner i AaB. Foto: AaB

Tydelighed og kommunikation

I Portugal vil Jacob Friis blandt andet kigge på, om de udvalgte spillere passer til de roller, der skal udfyldes på U19-landsholdet. Desuden skal turen bruges til at bevidstgøre spillerne om udtryk, spillestil og krav til de enkelte positioner.

”Der skal helst ikke være nogle spillere, der efterfølgende er i tvivl om, hvad vi gerne vil opnå. Jeg kommer til at slå et stort slag for, at der er tydelighed i spillestilen og hvad vi gerne vil præstere i de enkelte faser af spillet. Der er ikke noget værre som spiller, end hvis man ikke er helt klar over, hvad det er man skal opnå,” siger Jacob Friis.

Klar til EM-kval

Kampene i Portugal er forberedelse til EM-kvalifikationsturneringen, som spilles i København 20.-26. oktober og hvor Danmark møder Tyrkiet, Ungarn og Finland.

”Det er rigtig godt, at vi får de her kampe inden EM-kvalifikationen. Det er en rigtig fin scene for spillerne at vise sig frem på, og et godt sted for at mig til at blive klogere på,” siger Jacob Friis.

Kampprogrammet i Portugal ser sådan ud:

Portugal-Danmark – torsdag den 16. september kl. 16.00

Norge-Danmark – lørdag den 18. september kl. 20.00

Danmark-Irland – tirsdag den 21. september kl. 11.00

LÆS OGSÅ:

U19-landstræner udtager truppen til træningsturnering i Portugal