Efterskoletræneren: Det skal være sjovt og udviklende at træne

0
1371
Kasper Klarskov er 33 år og har været træner, siden han var 18 år.

Mød trænerne fra en række af landets bedste idrætsefterskoler: I dag: Kasper Klarskov Nielsen fra Københavns Idrætsefterskole  (KIES)

  • Navn: Kasper Klarskov Nielsen
  • Alder: 33 år
  • Skole: KIES – Københavns Idrætsefterskole
  • Træner-cv: UEFA A-Licens
    Nuværende: Cheftræner FCN U16DM
    Tidligere: DBU U14 cheftræner, FCN Kvindeliga

Hvorfor er du fodboldtræner?

Jeg har været fodboldtræner siden jeg var 18 år og fodbold har altid været en stor del af mit liv. Jeg er træner fordi jeg elsker fodbold og at nørde med det, men mest af alt fordi det giver mig glæde, energi og gode oplevelser når jeg ser spillerne og holdet udvikle sig.

“det giver mig glæde, energi og gode oplevelser når jeg ser spillerne og holdet udvikle sig”

Hvordan er det at være træner på en efterskole?

Det er fedt. Man lærer pigerne endnu bedre at kende end ude i klubben, fordi man jo også har dem i undervisning, og i det daglige. Hos os spiller pigerne ofte i en klub, så der er det også rigtig sjovt at følge deres udvikling der, og det gør mig rigtig glad når de lykkes med de ting i klubben, som vi træner her på skolen.

Jeg har jo flere kasketter på fordi jeg også er klubtræner, men her er det vigtigt for mig at sige, at jeg godt kan skille de to ting ad. Det handler om pigerne, og så gør det ikke noget for mig hvor de spiller henne, bare de er glade og føler de udvikler sig. Det ved pigerne også godt, og så er det jo bare sjovt når vi nogle gange møder hinanden i kampe.

“Det gør mig rigtig glad, når de lykkes med de ting i klubben, som vi træner her på skolen,” siger Kasper Klarskov.

Hvad er jeres vigtigste fokus i træningen?

At det skal være sjovt og udviklende. Hos os er den tekniske individuelle træning i fokus. Pigerne spiller typisk også i klub samtidig med at de går på KIES, så vi betragter det her som ”rigtig” morgentræning, hvor man har mulighed for at øve de ting man ikke har tid til i klubben.

Derudover kan pigerne også styrketræne i et topmoderne styrkecenter, og de får også tid til at se video fra deres kamp i weekenden, så de ikke skal bruge fritid på det.

Hvilken fodboldmæssig udvikling håber du, at eleverne gennemgår i løbet et skoleår hos jer?

På et efterskoleår sker der rigtig meget, så jeg oplever at mange også bruger året på at blive afklaret omkring hvad de vil med fodbold. Skal det være seriøst eller for sjov?

Mest af alt håber jeg de tager herfra som hele fodboldspillere, forstået på den måde at vi jo både træner fodbold, lærer dem om styrketræning, kost og restitution og også arbejder med det mentale.

Det er individuelt hvad pigerne tager med, men muligheden for at udvikle sig er rigtig god.

“Mest af alt håber jeg de tager herfra som hele fodboldspillere”

Hvad er din yndlings-træningsøvelse?

Svært spørgsmål, for jeg kan jo lide det meste ved fodbold, så det kommer an på hvad vi skal træne.

Men jeg synes at 4v4+3 possessionspil er rigtig godt til at træne en masse grundelementer i fodbold, især hvis man gerne vil spille boldbesiddende fodbold, og det vil jeg gerne.

Derudover er 2v2 og 3v3 jo fantastisk, fordi fodbold jo er fyldt med sådan nogle situationer.

Hos KIES er den tekniske individuelle træning i fokus, fortæller Kasper Klarskov.

Flere af jeres elever er samtidig elitefodboldspillere på klubplan – hvordan tager I hensyn til det?

Ja, og vi har faktisk også ofte piger med omkring landshold, i år har vi en med på det U17 hold der lige har kvalificeret sig til EM. På KIES har vi stort fokus på sporten, så vi er fleksible ift. træning, kampe og ture. Helt simpelt kan man sige, at pigerne får tidligt fri hvis de træner tidligt, de kan spille kampe på klubhold og de får fri hvis de skal på træningslejr eller til landsholdssamling som nu her.

Man kan nemt få mad med til træning og der er også til at man kan tage når man kommer hjem.

Derudover taler vi med pigerne og klubtrænerne om belastning, så vi er sammen om pigernes udvikling.

Hvilken/hvilke trænere inspirerer dig, og hvorfor?

Nu er jeg jo træner i FC Nordsjælland og der finder jeg stor inspiration hver dag, især fordi det er et sted hvor man tror så meget på de unge. Men ellers har jeg altid været fan af Guardiola fordi jeg synes hans hold ofte spiller rigtig god fodbold.

Hvad er din personlige ambition som træner?

Jeg kunne godt tænke mig at leve af det en dag, så jeg kan engagere mig 100% i det, og ikke have job ved siden af. Jeg elsker efterskolelivet, men det er jo umuligt at give sig selv 100% til begge ting, og man præsterer bare bedst når man kan give alt.

Jeg drømmer om en dag at kunne høre enten nationalmelodien eller Champions League hymnen i en kamp hvor jeg står som træner. Hvis det sker, klapper jeg nok mig selv en ekstra gang på skulderen.