U16-træner har skrottet store 5er-bolde for at undgå alvorlige skader

0
1964
Den særlige Eir-bold, der har størrelse 4,5. Foto: shoptheball.com

Træner Frederik Nørgaard i FA 2000 har indkøbt 100 specialbolde i størrelse 4,5 for at begrænse antallet af skader og forbedre spillet. ”Med den her bold kan pigerne ovenikøbet lave rigtige hjørnespark og hurtigere pasninger,” siger han til Weekendavisen

Skal der spilles med en mindre bold end 5’eren i U16 og U18-rækkerne? Diskussionen om boldstørrelsen i kvindefodbold har været ført i årevis, og i denne uge får den en tur til.

Det er Weekendavisen, der har været en tur til U16-træning i Frederiksbergklubben FA 2000. Her har træner Frederik Nørgaard valgt at spille med den særlige Eir-bold, der udviklet til kvinder. Den er 67 centimeter i omfang, vejer 368 gram og har dermed mål som en 4,5 bold.

Frederik Nørgaard har indkøbt 100 specialbolde. Han forklarer det med, at han vil begrænse antallet af skader og forbedre pigernes tekniske kunnen.

“Hvorfor skal de ikke have en ordentlig bold? De får så mange skader, de piger. Min egen datter på holdet har fået schlatterknæ (særligt ømme og betændte knæ, red.). Med den her bold kan de ovenikøbet lave rigtige hjørnespark og hurtigere pasninger,” siger træneren til Weekendavisen.

I følge Weekendavisen er pigefodboldspillere nogle af de mest skadede idrætsfolk. De har langt større risiko for korsbåndsskader og overbelastningsskader end drenge. Men på U16-holdet i FA 2000 har der ikke været alvorlige knæskader, siden de begyndte at spille specialbolden.

Tung bold = skader

En af spillerne er 16-årige Amalie Mikkelsen. Hun fortæller til avisen, at hun nåede spille to år med femmer-bolden, før hun skiftede til FA 2000.

“Jeg har haft holdkammerater, der ikke kom tilbage efter en knæskade. Jeg tror ikke, de var fysisk klar til at spille med så tung en bold”.

Om den særlige 4,5-bold siger hun:

“Der skal ikke så meget kraft til for at placere den i målet, og den er mindre ved fødderne, så jeg behøver ikke bruge så store benbevægelser i finterne.”

“Der skal ikke så meget kraft til for at placere den i målet”

Amalie Mikkelsen, U16-spiller i FA 2000, til Weekendavisen

Hvad boldstørrelsen gør af forskel, blev i 2019 påvist i en norsk videnskabelig artikel. Her viste docent ved Norges teknisk-naturvidenskabelige universitet Arve Vorland Pedersen og to kolleger, at fodbold kræver mere fysisk af kvinder end mænd. Det skyldes blandt andet bolden.

“Hver pasning koster lidt mere energi end for mændene. Så kvinderne bliver hurtigere trætte. De skal løbe længere i forhold til deres kapacitet, og de laver flere afleveringer,” siger han til Weekendavisen.

Dansk udviklet bold

Bolden, som FA 2000 spiller med, er den såkaldte Eir-bold, som er udviklet af danske Majken Gilmartin i samarbejde med en række danske idrætsforskere. Hun var frustreret over de mange skader i pigefodbold, og hun ville også mindske belastningen ved hovedstød.

Bolden blev tilladt af DBU i 2013, men i 2018 trak DBU dispensationen tilbage. Årsager var at klubberne fandt det forvirrende, at det var muligt at bruge to forskellige bolde.

Tidligere U17-landstræner Lene Terp, der i dag er landstræner for Færøerne, har fundet sin egen løsning på problemet med 5er-boldene. Hun pumper dem ikke så hårdt, så de bliver mindre tunge. Men hun mener, at det er et problem, at piger i ungdomsrækkerne skal spille med 5eren.

“Det er ikke rart at se på, at de her U16-piger ikke har power til at få den væk efter et målspark. Eliten har ingen problemer, men man skal ikke langt ned i rækkerne og til de yngre, før de har svært ved at flytte bolden rundt,” siger Lene Terp til Weekendavisen.

Læs artiklen i Weekendavisen her