Efterskoletræneren: “Atmosfæren på en efterskole er helt unik – jeg elsker at komme på arbejde”

0
1658
Nadia Ansari arbejder på Idrætsefterskolen Klintsøgaard og er desuden assistenttræner for Brøndby IF’s U18 DM pigehold. Foto: Klintsøgaard

EFTERSKOLETRÆNEREN | Mød trænerne fra en række af landets bedste idrætsefterskoler. I dag: Nadia Ansari fra Idrætsefterskolen Klintsøgaard

Navn: Nadia Ansari

Alder: 26 år

Skole: Idrætsefterskolen Klintsøgaard

Træner-cv: Jeg er i gang med min UEFA A-Licens. Jeg har været på Klintsøgaard i lidt over et år. Derudover er jeg assistenttræner for Brøndby IF’s U18 DM pigehold.

Hvorfor er du fodboldtræner?

Jeg har selv spillet fodbold og nørdet fodbold i mange år. Derudover har jeg altid nydt at arbejde med mennesker. Det var derfor naturligt for mig, at gå trænervejen. Jeg elsker kombinationen af, at arbejde med min yndlings sport samt arbejde med unge mennesker. Når jeg er på en fodboldbane, så glemmer jeg alt om tid og sted. Et mål i sidste sekund, en flot redning eller se et hold og spiller udvikle sig – det giver mig så meget glæde.

Når man er fodboldlærer på en efterskole, så får man hele pakken. Man kommer tættere på eleverne og man kan både bidrage til deres personlige- og sportslige udvikling. Fodbolden er stor del af mit liv og jeg nyder hvert sekund – både på efterskolen og i klubben.

Foto: Klintsøgaard

Hvordan er det at være træner på en efterskole?

Det kom lidt ud af det blå, at jeg fik muligheden for at blive lærer på en efterskole. Jeg har aldrig i min vildeste fantasi troet, at jeg ville blive SÅ glad for det. Atmosfæren på en efterskole er helt unik, og jeg elsker at komme på arbejde. Vi lærer hinanden at kende på en helt anden måde, end du gør i en fodboldklub. Vi kommer tættere på vores spillere/elever og jeg er sikker på, at det kun er positivt for deres udvikling som fodboldspiller. Derfor kan det selvfølgelig også være hårdt, at man “kun” er sammen med dem i et år. Men den udvikling som de går igennem på blot et år, er virkelig også fedt at opleve. Hold nu fast, hvor de rykker sig meget!

“Atmosfæren på en efterskole er helt unik, og jeg elsker at komme på arbejde”

Hvad er jeres vigtigste fokus i træningen?

På Klintsøgaard er vi to trænere på pigelinjen, hvilket giver god sparing og dialog. Vi ønsker at udvikle den enkelte spiller, der hvor hun er. Vi vil gerne udvikle den hele fodboldspiller, altså både taktisk, teknisk, fysisk og mentalt. Dernæst arbejder vi både med årshjul (temaspecifikt træning) og 25-50-25 princippet (pigerne skal matches op og ned i forhold til deres niveau). Men det vigtigste er, at vi har et trygt læringsmiljø og et stærkt fællesskab.

Foto: Klintsøgaard

Hvilken fodboldmæssig udvikling håber du, at eleverne gennemgår i løbet et skoleår hos jer?

Jeg håber de har udviklet sig som fodboldspiller – både teknisk, taktisk, fysisk og mentalt. Det har de på baggrund af, at de har haft et trygt og lærerigt træningsmiljø. Derudover ved jeg, at de udvikler sig som mennesker og de egenskaber ved jeg gavner på længere sigt, når de tager tilbage i klubberne. Hvilket er noget, som vi går meget op i hos os, at de fortsætter med at spille fodbold, når året slutter på Klintsøgaard. Det er en vigtig dialog og noget som vi også bruger meget tid på, når året når sin afslutning. Enten vender de tilbage til deres respektive klubber eller også tager vi en dialog med dem og hjælper dem på vej.

Hvad er din yndlings-træningsøvelse?

Jeg har ikke en bestemt ynglings-træningsøvelse, men jeg tror på, at hvis spillerne forstår formålet med øvelsen og har den rette intensitet, så får du det bedste frem i øvelsen og spillerne. Dernæst er det vigtigt for mig, at der altid er en rød tråd i træningen og et bestemt formål. Det er min klare fornemmelse, at de får meget ud af deres træning, når de forstår formålet.

“Det vigtigt for mig, at der altid er en rød tråd i træningen”

Flere af jeres elever er samtidig elitefodboldspillere på klubplan – hvordan tager I hensyn til det?

Som fodboldspiller på Klintsøgaard er det sjældent, at vi har spillere som træner i klub samtidig med at de går på skolen. Der er selvfølgelig nogle, der tager hjem og spiller kampe i weekenden. Vi synes, at når man som elev vælger et år på efterskole, så vælger man hele pakken. Dvs. det store fællesskab og den personlige udvikling. På fodboldlinjen sørger vi for, at træningsmijøet lægger så tæt op af den måde, som de arbejder på ude i topklubberne. Men det bedste ved en efterskole er, at du får hele pakken – altså både det sportslige, men i høj grad også det menneskelige aspekt.

Foto: Klintsøgaard

Hvilken/hvilke trænere inspirerer dig, og hvorfor?

Jeg tror på, at en stærk relation mellem træner og spiller giver gode resultater udviklingsmæssigt. Relationsarbejde er vigtigt for mig, fordi så ved jeg, hvilket knapper jeg kan dreje på i forhold til den enkelte spiller i specifikke situationer. Jeg er meget inspireret af Jürgen Klopp og vores være landstræner, Kasper Hjulmand. Derudover kan jeg godt lide at udvikle spillere, som tør at være kreative og er gode til at tage beslutninger. Vi kan ikke tage beslutninger for dem og det er derfor vigtigt, at vi giver dem plads til at tage beslutningerne selv. Vi lærer af vores fejl og bliver kun klogere af dem. På Klintsøgaard vil vi gerne tage intiativ og styring af kampen, og det kræver mod og at vi tør at fejle. Dernæst ønsker vi et aggressivt udtryk i vores presspil og intensitet/løbevillighed både med og uden bolden.

“På Klintsøgaard vil vi gerne tage intiativ og styring af kampen, og det kræver mod og at vi tør at fejle”

Hvad er din personlige ambition som træner?

Mine ambitioner har altid været store og det er de stadig. Jeg vil gerne leve af, at gøre det jeg elsker allermest – nemlig at være fodboldtræner. Det gør jeg heldigvis allerede nu med fodbold både på Klintsøgaard og i Brøndby. Jeg afslutter min UEFA A-Licens her i slutningen af januar måned, hvilket har været et super spændende år og kun givet blod på tanden for mere. Men lige nu nyder jeg livet som efterskolelærer og livet med elitefodbold i Brøndby. Det er ret nyt, at jeg er kommet til Brøndby, så det er også et super nyt spændende kapitel. Jeg ser tiden an og nyder tilværelsen.

Læs mere om Klintsøgaard her

“Lige nu nyder jeg livet som efterskolelærer og livet med elitefodbold i Brøndby,” siger Nadia Ansari. Foto: Klintsøgaard