UEFA hædrer dansk fodbold fitness: “Kan være bedre end piller”

0
471
Fodbold kombinerer sundhedsfremme med sjov og kammeratskab. Her hos seniorerne, som dyrker fodbold fitness. Foto fra pressemeddelelse: Oliver Hardt, UEFA

Fodbold Fitness Camp på Bornholm for mænd og kvinder i alderen 60-85 år har vundet UEFA’s Gold Award for bedste sociale initiativ

Et dansk fodbold-projekt, der kombinerer sundhed, sjov og kammeratskab, har vundet UEFA’s græsrodspris som det bedste sociale initiativ i Europa 2022/2023.

Projektet “Fodbold Fitness U90 T” samlede i september sidste år 57 kvinder og mænd i alderen 60-85 år til fire dages træningscamp med fitness og fodbold på Bornholm. Det er dét projekt, der nu er blevet hædret med Grasroots Gold Award fra UEFA.

Bag “Fodbold Fitness U90 T” stod DBU Bornholm i samarbejde med professor Peter Krustrup fra Syddansk Universitet. Deltagerne kom fra forskellige projekter, hvor fodbold bruges som sundhedsfremme, så som FC Prostata, Fodbold for Hjertet og Fodbold Fitness U90.

Motionsfodbold en effektiv træningsform

Peter Krustrup og hans forskningsenhed har i mere end 200 videnskabelige artikler beskrevet de positive sundhedsmæssige aspekter ved at spille fodbold. Forskningen viser, at fodboldtræning kombinerer tre typer træning – højintensiv intervaltræning (HIIT), udholdenhedstræning og styrketræning – der alle arbejder på samme tid, hvilket gør motionsfodbold til en virkelig effektiv træningsform.

”Det er en fantastisk forebyggelse og behandling af livsstilssygdomme, både relateret til hjerte-kar-sygdomme, stofskiftesygdomme og udfordringer i muskler og knogler. Det er derfor, vi kalder det medicin. I nogle tilfælde er fodbold lige så god som, eller endda bedre end pillemedicinering,” siger Peter Krustrup i en pressemeddelelse.

“Vores forskning har vist, at rigtig mange mennesker kan have gavn af at spille fodbold, uanset deres alder, køn og tidligere idrætserfaringer, og det er mit store ønske at denne europæiske anerkendelse kan bidrage til at booste den internationale udbredelse af motionsfodbold for kvinder og mænd på 60, 70, 80 og 90 år,” siger han.

Med til at udbrede kendskabet

På Bornholm, som lagde græs til træningslejren i 2022 og gør det igen i 2023, er Lars Albæk, formand for DBU Bornholm og næstformand i DBU’s Breddekomité, glad for prisen fra UEFA og den anerkendelse, der følger med.

”Legen med og fællesskabet om den lille runde læderbold er jo i den grad noget alle, uanset alder kan være med til og have stor glæde af, og noget vi i DBU i mange år har kæmpet for,” siger han.

”Jeg er meget stolt over, at vi i DBU Bornholm nu på denne måde kan være med til at udbrede kendskabet til fodbold fitness konceptet, både på Bornholm, i resten af Danmark og rundt om i Europa. Jeg håber også, at hæderen vil få endnu flere til at deltage i vores årlige Fodbold Fitness Camp på Bornholm”.

I år afholdes ”Fodbold Fitness U90 Træningscamp på Bornholm” den 8.-11. september. Der forventes 300-500 deltagere fra både Danmark og udlandet.

Læs pressemeddelelse her