DBU ‘regner’ med nye hovedstøds-anbefalinger indenfor et år

0
741
Arkivfoto

Hovedstød øger risikoen for demens, viser forskning. Forskere anbefaler derfor, at DBU ændrer sine nuværende anbefalinger om en hovedstødsgrænse på 12 år

DBU vil komme med nye anbefalinger om hovedstød indenfor det næste års tid.

Det forventer Per Hömlich, der er formand for det medicinske udvalg hos DBU og professor og overlæge på Hvidovre Hospitals ortopædkirurgiske afdeling.

Berlingske har de seneste dage sat fokus på hovedstød. Forskning viser, at hovedstød i fodbold øger risikoen for at få demens senere i livet. Neuropsykolog Kasper Jørgensen sagde søndag til Berlingske, at DBUs nuværende anbefalinger om, at børn ikke bør heade i kamp før de er 12 år, er for lav. Han mener, at grænsen skal sættes op til 18 år.

“12 år er en lav grænse. 18 år ville være det bedste, hvis man kun tænker på, hvad der er sundt,” sagde forskeren.

Det er bl.a. et større studie på University of Glasgow, der har påvist, at risikoen for at få demenssygdommen Alzheimer var fem gange så stor for fodboldspillere. Studiet omfattede 7676 professionelle fodboldspillere.

Per Hömlich fra DBUs medicinske udvalg siger til Berlingske, at han har læst de studier, der kæder hovedstød og demens sammen – “og selvfølgelig er jeg da bekymret”. Han mener dog ikke, at der endnu er et afgørende bevis for en sammenhæng. Men Per Hömlich regner med, at der vil komme nye DBU-anbefalinger indenfor et år.

“Der er lavet en række forskellige rapporter rund omkring i verden. Skotland har lavet grundigt materiale med anbefalinger til både voksne fodboldspillere og ungdoms- og børnefodboldspillere. Det materiale har jeg fået til gennemsyn,” siger Per Hömlich til Berlingske.

Læs også: Forsker: Sæt grænsen for hovedstød op til 18 år