Skal nye kvindehold have en genvej til 1. og 2. division?

0
1108
FC Midtjylland går ind i kvindefodbold via et samarbejde med Vildbjerg. Men hvad hvis klubben havde valgt at etablere et kvindehold fra grunden - skulle holdet så kunne starte direkte i 1. eller 2. division?

DBUs kvindeeliteudvalg har sendt et forslag om et ’fast track’-system i høring. Det vil betyde, at nye kvindehold, der startes af Herre DM-klubber, skal kunne starte direkte i 1. eller 2. division

FCK er på vej ind i kvindefodbold, og hvis klubben vælger at etablere sit eget fodboldhold i stedet for at gå via et samarbejde med et eksisterende kvindedivisionshold, vil det nye FCK-hold kunne starte direkte i 1. division.

I hvert fald hvis et nyt ‘Fast Track’-system, som DBUs kvindeeliteudvalg netop har sendt i høring, bliver gennemført.

Forslaget går ud på, at DM-herreklubber, der starter kvindehold med et professionelt set up, skal kunne starte i 1. eller 2. division i stedet for at skulle starte nede i serierækkerne.

Vil styrke professionalismen

Ønsket er at give klubber, som vil investere i kvindeelitefodbold, en hurtigere vej ind i de bedste rækker. Det kan øge konkurrenceniveauet og forbedre professionalismen i dansk kvindefodbold. Det vil dog også medføre nogle krav til klubberne, som søger Fast Track-ordningen, skriver DBU på sin hjemmeside.

”Et Fast Track-system kan være med til at give dansk kvindefodbolds udvikling et bæredygtigt skub fremad, hvor etablerede herreklubber med et stort professionelt setup kan få en nemmere vej til de bedste rækker. Det vil samtidig også give os muligheden for at sætte nogle krav til f.eks. talentudviklingsmiljøerne og kontraktforhold og faciliteter i de gældende klubber, så vi sikrer, at det gavner fundamentet for udviklingen af dansk kvindefodbold,” siger Mette Bach Kjær, Kvindeeliteudvalgets formand.

Skal gælde fra 2024

Forslaget er nu i høring hos Kvindedivisionsforeningen, Herredivisionsforeningen og bredden og herigennem klubberne i de bedste danske turneringer, hvor de har mulighed for at give deres besyv til planen.

”Vi ser nu frem til at høre, hvad dansk fodbolds parter har at sige, og vi håber, at vi sammen kan finde den bedste måde til fortsat at udvikle dansk kvindeelitefodbold,” siger Mette Bach Kjær.

Når forslaget har været i høring i september måned, vil det i sidste ende være op til Kvindeeliteudvalget og DBU’s bestyrelse at godkende en eventuel endelig mulighed for Fast Track fra sommeren 2024.