Sådan spiller og træner U16-landsholdet – interview med Danny Jung

0
2575
"Det skal være pigernes egne ambitioner, der driver dem," siger U16-landstræner Danny Jung.
"Det skal være pigernes egne ambitioner, der driver dem," siger U16-landstræner Danny Jung.

Hvad kræves der af de spillere, som udvælges til U16-landsholdet? FODBOLD FOR PIGER tog en snak med landstræner Danny Jung om krav til træning og livsstil – og om den form for fodbold, som U16-landsholdet gerne vil spille. Artiklen er anden del af et interview med Danny Jung

Af Steen Trolle

Du skal træne fire gange om ugen med bold, du skal have få skader og du skal leve fornuftigt.

Sådan lyder forventningen til de piger, som udvælges til U16-landsholdet, der trænes af den tidligere professionelle fodboldspiller og divisionstræner, Danny Jung.

”Hvis man træner fire gange om ugen med bold, kan man ikke undgå at blive bedre, så det skal man stræbe efter. Men kvaliteten i træningen skal også være i orden. Hellere tre gode gange end fire halvfesne gange. Derfor samarbejder vi meget med klubtrænerne for at sikre, at den fysiske og indholdsmæssige del af træningen trækker i den rigtige retning,” forklarer Danny Jung.

Det er ikke alle piger, der kommer fra klubber, hvor der trænes fire gange om ugen. Men så finder pigerne andre løsninger, siger Danny Jung.

”Så træner de med drengehold, træner med en anden klub eller har noget morgentræning i skolen. Det er sådan med piger, at hvis man siger, at de skal træne fire gange om ugen, så gør de bare – med det samme. Men det ikke noget vi trækker ned over hovedet på dem. Det er noget de skal gøre, fordi de har lyst,” siger han.

”Der skal også være plads til at være teenager”

Hvilke krav stiller I til pigernes livsstil?

”Vi stiller ikke nogen bestemte krav til livsstil. Selvfølgelig dur det ikke at gå til fest hver weekend, men det ved de piger, vi har inde over U16-landsholdet, godt. Det kommer helt naturligt, for så kan de ikke passe deres træning. Men der er da også gang i dem. De er jo teenagere lige som alle andre, og det skal der også være plads til. Det er jo mennesker, for Søren,” siger Danny Jung – og tilføjer:

”Pigerne må selv om hvilket liv, de vil leve. Motivationen skal komme fra dem selv, ikke fra os. Det skal være deres egne ambitioner, der driver dem. Hvis de ikke er motiveret, så finder vi nogle andre, der er”.

Hvis du har mange skader, er du ikke et talent

U16-landsholdet mødes til syv todages-samlinger i løbet af året. Desuden spilles to landskampe mod Sverige samt den prestigefyldte Nordic Cup turnering, som slutter landsholdssæsonen af til juli.

Foruden  fællestræningen pålægges pigerne at lave styrketræning, hvilket handler om at ruste dem til livet som elitespiller:

”Man kan ikke være et talent, hvis man er for meget skadet. Vi ser desværre nogen, som kontinuerligt at skadet med små og store ting, og så er man altså bare ikke et talent. Derfor er det vigtigt at lave sin styrketræning, som i virkeligheden er skadesforebyggende træning, kombineret med lidt stabilitetstræning. Det handler også om at vænne dem  til, at det er en del af at være elitespiller,” siger Danny Jung.

”Fodboldintelligente”

Men hvad er det så for noget fodbold, som pigerne skal uddannes til at spille? I princippet det samme, som der spilles på A-landsholdet, forklarer Danny Jung. Der er en spillemæssig rød tråd gennem alle landsholdene. Det handler om at være boldbesiddende, med flade pasninger og varieret spil:

”Vi vil rigtig gerne have bolden og arbejder meget med det tekniske og evnen til at finde de rigtige muligheder i både opbygnings- og afslutningsfasen. Vi putter ikke en skabelon ned over spillerne, men prøver at udvikle dem til at være ’fodboldintelligente’, dvs. til at kunne træffe nogle valg i de mange situationer, der kan opstå i fodboldkamp,” siger Danny Jung.

Desuden er der fokus på det defensive, forklarer Danny Jung:

”Vi er begyndt at arbejde en del med, hvordan man forsvarer både individuelt og som hold. Hvornår skal man gå på en modstander, hvordan får man styret modstanderen ud mod sidelinjen og ind i nogle små rum osv. Hvis man bliver bedre til at forsvare individuelt, så har man grobunden for et godt kollektiv,” siger U16-landsholdets træner.

Læs også: Sådan kommer du på U16-landsholdet