DBU Sjælland dropper U15 – nye rækker for U12, U14 og U16

0
1869
Elite Bornholms U15-piger i kamp mod Himmelev. Foto: Søren Jensen
Elite Bornholms U15-piger i kamp mod Himmelev. Til sommer er det slut med U15. Foto: Søren Jensen

Ny model for pigefodbolden på Sjælland skal få færre piger til at kvitte fodbolden, når de rykker en årgang op. U15-rækken nedlægges, og der indføres nye rækker for ”rene” årgange

Af Steen Trolle

Efter sommerferien er det slut med at spille U15-fodbold for piger på Sjælland. For at komme det store frafald i de ældste årgange til livs indfører DBU Sjælland fra sommeren 2012 en helt ny turneringsmodel for pigefodbold. Modellen indebærer, at U15-rækken nedlægges, og at der i stedet indføres U12-, U14- og U16-rækker.

”Det er vores håb, at den nye model kan styrke fastholdelsen af pigerne i fodbolden. På denne måde undgår vi, at spillerne hvert andet år skal spille mod mere modne og fysisk stærkere spillere. Samtidig undgår vi, at klubberne efter hver sæson skal ombryde et socialt og sportsligt sammenspillet hold,” siger teamleder Thomas Rasmussen fra DBU Sjællands turneringsafdeling.

40 procent forlader fodbolden

Det er især skiftet fra U15 til U18, som får mange piger til at kvitte fodbolden. Ifølge Thomas Rasmussen er det helt op til 40 procent af pigerne, der holder op med at spille fodbold, når de er blevet for gamle til at spille U15-fodbold.

”Det kan være et svært skifte socialt, fordi man kommer op blandt holdkammerater, som går i 2. og 3. G, mens man selv stadig går i folkeskolen. Dette voldsomme skifte gør vi op med nu,” forklarer Thomas Rasmussen.

Den nye struktur har været flere år undervejs. DBU Sjælland vurderer, at der er nu er så mange piger i de enkelte årgange, at det kan lade sig gøre at indføre flere rækker, uden at det går ud over kvaliteten.

”Modellen kan i fremtiden udvides med U15- og U8-rækker, når der forhåbentlig er endnu flere piger der spiller fodbold. Vi kunne også sagtens have lavet en U17- og U19-årgang, men her har vi måttet tage hensyn til U18 DM-rækken,” siger Thomas Rasmussen.

Klubber inviteres til dialogmøde

DBU Sjælland inviterer de sjællandske klubber til et dialog- og infomøde søndag den 26. februar hos DBU i Brøndby. Her vil den nye model blive gennemgået, og U16-landstræner Danny Jung vil holde et oplæg om vejen til landsholdet og efterfølgende vise træningsøvelser for interesserede.

”Det er klart, at ændringen griber ind i klubbernes planlægning, men derfor melder vi også ud i så god tid, at klubberne har otte måneder til at forberede sig,” siger Thomas Rasmussen om de kommende ændringer, som er blevet til på baggrund af høringssvar indsendt til DBU i efteråret 2011.

FAKTA: SÅDAN BLIVER DE NYE RÆKKER PÅ SJÆLLAND FRA 2. HALVÅR 2012

U-18 Pige (95-96) 
U-16 Pige (97-98)
U-14 Pige (99) 
U-13 Pige (00)
U-12 Pige (01)
U-11 Pige (02)
U-10 Pige (03)
U-9 Pige (04)
 U-7 Pige (06)

Thomas Rasmussen fra DBU Sjælland tror, at den nye struktur vil få færre piger til at kvitte fodbold.