USA til Algarve Cup i topform

0
958
Pia Sundhage var gæst, da kvinde-landsholdene fra Sverige og Brasilien mødtes på Gamla Ullevi i Göteborg i 2009. Foto: SvFF/Bildbyrån
Pia Sundhage var gæst, da Sverige og Brasilien mødtes i Göteborg i 2009. Foto: SvFF/Bildbyrån

Danmark møder et toptrimmet USA, når vi onsdag eftermiddag spiller den første kamp ved Algarve Cup i det sydlige Portugal. Det amerikanske kvindelandshold har været samlet de seneste syv uger, hvor de har vundet samtlige træningskampe. “Algarve Cup betyder meget for os,” fortæller USAs svenske landstræner Pia Sundhage

Tekst: Frits Ahlstrøm / Foto: SvFF/Bildbyrån

Danmark er i pulje med to af verdens bedste landshold: Japan og USA – samt Norge – i den 19. udgave af Algarve Cup i fodbold for kvinder, som spilles i det sydlige Portugal fra den 29. februar til den 7. marts.

Det er et amerikansk landshold i topform, de danske kvinder møder i deres første kamp onsdag eftermiddag. Pia Sundhage, holdets svenske cheftræner, har haft spillerne til rådighed i syv uger siden de mødtes i Carson City, en forstad til Los Angeles. I løbet af denne periode har de spillet fem kampe om mesterskabet for CONCACAF (Nord-og Mellemamerika) i Vancouver. De vandt dem alle med en samlet målscore på 38-0 og kvalificerede sig samtidigt til De olympiske Lege i London sammen med Canada, som de besejrede 4-0 i finalen. Efter et par fridage var de i træningslejr i Frisco, Texas, hvor opholdet blev krydret med en 2-1 sejr over New Zealand i en venskabskamp i Dallas. Og for en uge siden ankom de til Portugal.

”Algarve Cup betyder meget for os” siger Pia Sundhage. ”Det er 17. gang, USA er med, og vi har vundet turneringen otte gange. Desuden er der tale om kampe på et meget højt niveau; nærmest et Mini-VM, eftersom alle tre medaljevindere fra sidste års FIFA World Cup i Tyskland er med: Japan, USA og Sverige.”

Heltemodtagelse trods nederlag

Pia Sundhage har 23 spillere med i Portugal. 20 af dem var også med i fjor, og 19 af dem var med i den trup, som efter 2-2 (efter forlænget spilletid) tabte 3-1 på straffespark til Japan i VM-finalen i Tyskland.

Trods nederlaget blev de efter hjemkomsten modtaget af tusindvis af amerikanere på Times Square i New York; seks af spillerne blev inviteret til at spille fodbold med The First Lady, Michelle Obama, på plænen ved Det hvide Hus; og Solo Hope, kåret som den bedste målmand i VM-slutrunden, blev bedt om at deltage i ”Vild med Dans” og optræde som åbnings-kaster på Wrigley Field, hjemmebane for den berømte baseball klub Chicago Cub.

 ”Vore kampe i VM-slutrunden blev vist direkte i TV” fortæller Pia Sundhage. ”Og vore kampe i kvart-og semifinalerne samt finalen var første indslag i nyheds-udsendelserne på de nationale TV stationer. Til gengæld er publikums-interessen for kampene i den nationale liga stadig for lille til at kunne etablere en liga. I 2011 gennemførte vi med kun fem klubber, og i år er den blevet suspenderet. Vi har dog et berettiget håb at få en landsdækkende turnering i 2013; især hvis vi gør det godt i den olympiske slutrunde i London.”

Indtil da kan landsholdet reelt sammenlignes med et klubhold med regelmæssige og lange trænings-samlinger og lejlighedsvis venskabskampe. I begyndelsen af april skal USA spille mod Japan og Brasilien i Kirin Challenge Cup, den årlige traditionelle turnering i Japan.

Læs også: Modets triumf for Pia Sundhage i USA