U17-Landstræner: Vi går benhårdt efter EM-kvalifikation

1
1972
U17-landsholdet som i marts spillede venskabskampe på Island - nu gælder det EM. Foto: John Ipsen
U17-landsholdet som i marts spillede venskabskampe på Island - nu gælder det EM. Foto: John Ipsen

På torsdag den 26. april spiller det danske U17 landshold sin første af tre kvalifikationskampe om at komme til EM i Schweiz i juni. Danmark er i pulje med Holland, Sverige og Finland, og hele kvalifikationsrunden foregår på dansk grund. Vi fik en snak med U17-landstræner Anders Damgaard om forventningerne til de kommende kampe.

Af Simon Stjerne Hansen

Det har været et godt år indtil videre for dansk kvindefodbold. Det danske A landshold kører derudaf i deres EM-kvalifikationspulje og U19-landsholdet har netop kvalificeret sig til EM-slutrunden til sommer i Tyrkiet. Om godt en uges tid er det så U17-pigerne, der skal forsøge at følge op på succesen, ved at kvalificere sig til EM slutrunden for U-17 hold i Schweiz. Cheftræner Anders Damgaard føler, at det danske hold er godt forberedt og går målrettet efter at kvalificere sig.

”Vi føler, at vi har en god chance for at skabe et godt resultat. Vi har efterhånden brugt en del tid sammen over det seneste års tid, og det styrker bestemt vores muligheder for at kunne levere et godt resultat. Vi har gennem de seneste fem måneder været samlet nogle gange, senest med vores træningstur til Island i marts, og jeg føler, at vi er blevet en mere sammenspillet enhed over den periode. Vi føler, at vi har haft optimale forberedelsesbetingelser, og vi føler os klar til kamp”, siger Anders Damgaard.

Hårde modstandere venter

Men det er ikke hvem som helst, de danske piger møder i den kommende kvalifikationsturnering. Både Holland og Sverige er stærke fodboldnationer med en masse gode spillere, men også Finland kan blive en vanskelig modstander. Kendskabet til de tre mandskaber er heldigvis forholdsvis godt, siger Anders Damgaard:

”Vi var faktisk i pulje med de tre hold i sidste års Nordic U16, så vores kendskab til de tre mandskaber er forholdsvis godt. Hvis man skal kigge på styrkeforhold så ser jeg Hollænderne som små favoritter. De har en stærk trup med mange gode spillere, så de bliver en hård nød at knække. Kigger man videre vil jeg sige at kampen mod Sverige bliver 50/50. De har også et godt hold. Vi slog dem 1-0 i en kamp i Nordic U16. En kamp som var meget lige, og som de lige så godt kunne have vundet. Så den er meget tæt. Finnerne bør vi slå. Hvis vi spiller op til vores bedste, så skal vi være stærkere end dem”.

Hollænderne bliver første modstander i kvalifikationsrunden, og det mener Anders Damgaard bestemt ikke er en dårlig ting:

”Det er en fordel at møde Holland først. Det er vigtigt, at vi har alle mand friske til sådan en kamp. Vi har et tæt kampprogram, så det er vigtigt at kunne trække på alle spillere over de tre kampe, men det er vigtigt at vores bedste spillere er klar til den første kamp mod hollænderne”

 Kollektivet skal sejre – Med hjælp fra profiler

For at de danske piger skal få succes i EM kvalifikationen, er det først og fremmest kollektivet, der skal fungere. Teknisk flot fodbold i et 4-2-3-1 system skal sikre danskerne en masse boldbesiddelse, hvor man ikke er bange for at bygge op helt nede fra eget mål af. Men Anders Damgaard mener også, at det er vigtigt at nogle af profilerne træder i karakter.:

”En af vores klart største profiler er målmand Maria Christensen. Hun spiller til daglig 3F Liga-fodbold i Team Viborg og er bestemt en af vores vigtigste brikker. Hun har evnerne til at afgøre en fodboldkamp, så meget afhænger af hendes præstationer. Samtidig vil jeg gerne fremhæve Anna Fisker fra Fortuna Hjørring samt hele vores højreside bestående af Frederikke Thøgersen og Ida Karstoft fra Thisted FC. At have en højreside, der spiller sammen til dagligt, gavner os både i vores opdækning og opspil. Men vigtigst er det at vi fungerer godt som hold, og at vi bakker op om hinanden”.

Alder ingen hindring

De seneste år har man benyttet en del unge spillere i den danske U17-trup. Også denne gang er der unge spillere med. Fire spillere fra årgang 96 har fundet vej til den endelige trup. Noget som Anders Damgaard kun ser som en positiv udvikling:

”Jeg har det sådan, at hvis man er god nok, så er man også gammel nok. Det kan ikke nytte noget at vælge folk fra på grund af deres alder. Det er de fodboldmæssige kompetencer, der betyder noget når jeg udtager mit hold. Jeg kigger aldrig på alderen hos en spiller”, siger han.

Klubberne udvikler spillerne

Dansk kvindefodbold har udviklet sig markant over de senere år. Men hvad er det der gør at vi klarer os så godt i forhold til de større fodboldnationer som Tyskland, Schweiz og Holland som træner væsentligt mere end vi gør i Danmark? Det har Anders Damgaard en god forklaring på:

”Vi prøver ikke at konkurrere med Tyskland, for det kan vi simpelthen ikke. Vi har ikke millioner af spillere at vælge imellem, og vi har slet ikke de samme midler at gøre godt med. Vi prøver i stedet at udvikle vores spillere på den måde, som vi mener er bedst. Jeg føler, at vi kommer tættere og tættere på, og at vores klubber rundt omkring gør et godt stykke arbejde for at ruste vores piger til at spille på højeste niveau. Det kan for eksempel være ved at tage de unge spillere op og træne med 3F-Liga truppen eller ved at lade nogle af de bedste piger træne med drenge, så man sikrer sig at de bliver maksimalt matchet i deres træning. Implementeringen af U18 licens systemet og det kommende 3F-Liga licens system vil kun være med til at gavne vores udvikling yderligere. Samtidig skal det også siges at kvindefodbold nu har overhalet håndbold som den største boldsport for kvinder. Det hjælper selvfølgelig også at vi får nogle flere spillere at vælge imellem”

Første kamp i kvalifikationen spilles den. 26. april kl.18.00 på Gentofte Stadion. Og spørger man landstræneren, er der god grund til at komme ud og bakke op om det danske U17-hold.

”Man skal komme ud og støtte os fordi man kan komme til at opleve en god fodboldkamp på et godt teknisk niveau. Vi vil gerne vise folk at pigefodbold skal tages seriøst og at vi godt kan spille noget god og seværdigt fodbold. Så alle er mere end velkomne på Gentofte Stadion,” siger Anders Damgaard. 

Kampprogrammet for kvalifikationsrunden ser sådan ud:

  • 26. april kl. 18.00     Danmark – Holland på Gentofte Stadion
  • 28. april kl. 15.00     Danmark – Sverige på Brøndby Stadion
  • 01. maj kl. 16.00      Danmark – Finland på Ballerup Stadion

  

 

 

 

1 COMMENT