A-licens træner flytter grænser med U-11 Piger

0
1320
Nye træningsmetoder har styrket gejsten og udvikler U11-pigerne i Marienlyst. Foto: Ulrik Breegaard
Nye træningsmetoder har styrket gejsten og udvikler U11-pigerne i Marienlyst. Foto: Ulrik Breegaard

Bo Sundahl har udviklet et koncept i Boldklubben Marienlyst, der har flyttet overliggeren for hvor dygtige pigespillere kan blive

Af Ulrik Bredegaard

På klingende fynsk kalder de det for tipninger. At tippe. Sarahs rekord er 1687, Katrines er 1376. Det hele kan lyde som volapyk, men den er god nok: Der er tale om jongleringer.

Bo Sundahl forklarer:

”Det startede med at jeg kiggede på de gamle teknikmærker fra DBU og spurgte mig selv, hvordan kan pigerne lære at ”bestå” dem? Så lavede jeg nogle forskellige kort, med øvelser/udfordringer der passede til pigernes niveau, for at få dem til at lege med bolden derhjemme. Det tog de positivt imod og jeg måtte hurtigt lave nye kort med flere ”levels”. Specielt den med at tippe har taget om sig”.

Man må i den grad sige det har taget om sig for Marienlysts U-11 piger, der næsten kappes om at fortælle hvilken rekord de sidst har lavet, når de leger hjemme i haven, i skolen eller i klubben. Med tæt på 30 spillere er der nogle som har været med flere år, mens andre er nytilkommere, så der bliver selvfølgelig sat rekorder på alle niveauer.

Sarah og Kathrine jonglerer. Foto: Ulrik Bredegaard

Issa er en anden af dem som er mest engageret, men hun er ”kun” tæt på 500 tipninger forklarer hun – men hun bruger til gengæld udelukkende højre-venstre skiftevis.

Bo Sundahl er tidligere divisionsspiller fra flere fynske klubber. I sine sidste aktive år gik han fra spiller til trænerhvervet i OKS, hvor han som træner rykkede dem fra fynsserien til danmarksserien, samtidig med han selv erhvervede sin A-licens . Da han sagde stop i OKS for at få en pause med tid til familien, tog han tjansen som træner for sin yngste datters hold i Marienlyst.

Han mener ikke forskellen har været voldsomt stor:

”Begge steder er det jeg har lykkes med, at skabe et koncept ud fra klub og spilleres udgangspunkt. Hvis jeg skal give mit bud på hvordan pigefodbold kan løfte sig, så tror jeg også at det der skal til er dygtige træner med en god organisation bag sig”.

På træningsbanen er konceptet at det er engagerede forældre der får hjulene på bussen til at dreje rundt, mens Bo som træner sørger for organisationen.

Bo Sundahl coacher pigerne i Marienlyst. Foto: Ulrik Bredegaard

”Jo dygtigere pigerne bliver, jo flere kan vi selvfølgelig være i forskellige øvelser, men vores udgangspunkt er at vi ikke skal være mere end højst seks spillere pr. træner, det meste af træningen. Jeg forbereder så øvelserne hjemmefra, og ofte kan vi rotere så en forælder kun skal lave enkelt øvelse med forskellige grupper til en træning. Spillerne niveau-deles, men ikke i faste grupper, så det er ikke noget der fylder i deres hoveder,” siger Bo Sundahl.

Spørger vi pigerne, bliver det meget hurtig tydeligt hvad der fylder i deres hoveder, når de bliver spurgt til deres træning. Nogen siger det gælder om at blive dygtigere, nogen siger det gælder om at være sammen med sine veninder og andre byder sig til med forskellige argumenter som at man skal spille sammen eller score mål. Alle nævner at gælder om at have det sjovt.

FAKTA:

  • Dagens træning bestod først af flere forskellige tekniske konkurrencer hvor der mellem kegler skulle laves gode afleveringer og førsteberøringer i små grupper af tre spillere.
  • Derefter blev der spillet 3 mod 3 med 3 bander, hvor det gjaldt om hele tiden at bevæge sig.
  • Til sidst stod den på kamp, hvor det handlede om at skulle spille sammen med en masse korte afleveringer.