FIRE KLUBKAMMERATER MED KORSBÅNDSSKADER: VI STØTTER HINANDEN

0
1698


Fire spillere fra Horsens SIK ser tilbage på 2012 med yderst blandede følelser. De er alle fire ambitiøse fodboldspillere, men i 2012 blev de ramt af den skade, som alle fodboldspillere frygter som den måske allerværste: De fik revet det ene af deres forreste korsbånd i knæet over.

”Det har været utroligt hårdt psykisk at gå fra at være en seriøs elitespiller til pludseligt ikke at kunne lave noget. Det har påvirket min skolegang, for i en periode følte jeg ikke, at det gav nogen mening, når jeg ikke længere havde fodbolden, som har givet mig så meget,” fortæller den ene af de fire, Julie Meldgaard, der spiller U18 DM for Horsens SIK.

Julie fik sin korsbåndsskade i april, dagen efter blev Christine Ladegård Skov fra Horsens’ U18 mesterrækkehold ramt af samme skade, og senere på foråret gik det ud over Katrine Abel, der spiller U18 DM. For 14 uger siden var det så 1. divionsspilleren Amalie Breiner Nielsen, som blev ramt af den frygtede skade, der kræver en operation og koster 9-12 måneders genoptræning.

”Vi har heldigvis været en rigtig god støtte for hinanden. Da jeg fik min korsbåndsskade i efteråret var det en kæmpe nedtur, men jeg tror det har været lidt nemmere for mig, fordi jeg havde nogle tæt på mig, som kunne fortælle mig, hvad der skulle ske,” fortæller Amalie Breiner Nielsen.

“Uoverskueligt i starten”

For det gør en forskel at vide, at der er andre, der har prøvet det samme. Og det er ideen bag denne artikel, som er blevet til på initiativ af de fire knæskadede spillere fra Horsens SIK. De kontaktede nemlig FODBOLD FOR PIGER, fordi de synes der skulle sættes mere fokus på korsbåndsskader, så andre i samme situation kan læse, at de ikke er alene – og at det gælder om at bevare håbet.

”Lige i starten ser man rigtig sort på det hele. Det virker helt uoverskueligt at skulle være væk fra fodbolden i så lang tid og man spekulerer på, om det er værd at træne sig op igen. Men jeg har alligevel ikke overvejet at stoppe med fodbold. Jeg tror på, at jeg vender tilbage på sammen niveau som før. Jeg har set mange andre spillere komme tilbage, så det forventer jeg også, at jeg selv gør,” siger Katrine Abel.

Hun hørte et smæld og mærkede et vrid i knæet, da skaden ramte. Straks efter mærkede hun en hævelse, og Katrine begyndte at tænke på holdkammeraten Julie, der var blevet korsbåndsskadet kort forinden.

”Jeg hørte også et smæld, og mærkede med det samme, at der var noget galt. Jeg prøvede at rejse mig, men benet knækkede bare sammen under mig, og så tog jeg mig til knæet og begyndte at skrige,” husker Julie Meldgaard om sin skade, som var en soloulykke, dvs. at hun ikke var i nærkontakt med andre, da benet pludselig sad fast i græsset.

Julie og Katrine er nu så langt fremme i genoptræningen, at de så småt kan begynde at træne med bold. Så langt er Christine ikke, for selv om hun blev skadet i foråret,  så gik der fem måneder før hun fik den endelig diagnose og derefter skulle opereres. Amalie er også langt fra at være klar – hun blev først skadet i efteråret og en meniskskade komplicerer hendes situation yderligere.

Men kan man holde sig fra fodbolden, når nu den har fyldt så meget i en hverdag? Katrine Abel svarer:

”I starten var jeg overhovedet ikke fristet til at spille, men her efter syv-otte måneder, kan man næsten ikke mærke skaden længere, og så kan man ikke vente på at komme i gang igen”.

Tror du det kommer til at påvirke dit spil, at du har haft en så alvorlig skade?

”Der vil nok sidde en lille frygt for at gå ind i en tackling igen, fordi man nok ikke stoler 100 procent på,at det er i orden. Men jeg tror på, at jeg vender tilbage til samme niveau som før,” siger Katrine Abel.

FOTO: ”Det er utroligt hårdt psykisk at skulle væk fra fodbolden i 9-12 måneder,” fortæller de fire korsbåndsskadede klubkammerater fra Horsens SIK: Christine Ladegård Skov, Katrine Abel, Amalie Breiner Nielsen og Julie Meldgaard. 

OPFORDRING: Har du erfaringer med korsbåndsskader eller gode råd om genoptræning eller forebyggende træning, så del dine erfaringer med FODBOLD FOR PIGERs læsere. Du kan skrive til redaktion@fodboldforpiger.dk . Eller du kan skrive en kommentar til artiklen nedenunder.