Hillerød vender ryggen til sjællandsk årgangs-opdeling

2
982
Hillerøds U16-piger i kamp mod Brøndby i efteråret. Arkivfoto
Hillerøds U16-piger i kamp mod Brøndby i efteråret. Arkivfoto
Hillerøds U16-piger i kamp mod Brøndby i efteråret. Arkivfoto

Den sjællandske opdeling i U14- og U16-årgange for pigefodbold dur ikke. Det mener Hillerød GI Damefodbold, som nu har truffet en opsigtsvækkende beslutning om at droppe den sjællandske model. I stedet vil Hillerød nu arbejde ud fra den årgangsopdeling med U11, U13, U15 og U18, som anvendes i resten af landet.

Det oplyser Hillerød GI Damefodbold i et debatindlæg, som er sendt til FODBOLD FOR PIGER.

Netop nu drøfter DBU og Kvindedivisionsforeningen nye årgangsstrukturer for både bredden og eliten, og Hillerød er altså gået foran og har fra november 2013 valgt at gå bort fra den sjællandske opdeling, som blev indført for halvandet år siden.

Samtidig advarer Hillerød mod forslag om at lave en landsdækkende U15 DM-række. Set fra Hillerød er det for tidligt at lave en så ung landsdækkende række.

Læs her indlægget, som sportschef Michael Engstrøm har skrevet på vegne Hillerød GI Damefodbold:

“Indledningsvist kan vi starte med at konkludere at Hillerød Damefodbold som en lang række andre klubber har konstateret, at den nuværende årgangsopdeling på Sjælland ikke fungerer for hverken Bredde- eller Eliteklubber. Det største problem med den nuværende årgangsopdeling er:

• Hos Eliteklubber bliver ældste U 16 årgang delt på både U 16 og U 18
• U 16 kan ikke deltage i landsdækkende aktiviteter (pokalturneringer m.v.) eller udenlandske aktiviteter
• Det store frafald i pigefodbolden sker på det tidspunkt, hvor pigerne skifter fra folkeskole eller forbereder sig på skiftet. Dette tidspunkt er nu flyttet fra U 18 til U 16 med de sjællandske årgangsopdelinger

Med baggrund i dette har Hillerød Damefodbold besluttet at forlade den nuværende ungdomsstruktur, som anvendes på Sjælland.

Hillerød Damefodbold anbefaler, at den model som er anvendt i den nuværende Licensmanual for piger finder anvendelse, og der spilles i dobbelte årgange fra U 11 og op til U 15 og herover U 18. Det er vores klare opfattelse, at der over U 15 skal holdes fast i en U 18 afdeling med 3 årgange – både lokalt og landsdækkende. Andre forslag om U 17 og U 19 har været også været fremme. Det er vores opfattelse, at det kun vil være i ganske få klubber, der vil være spillermateriale til stede til både U 17 og U 19 med fornuftig kvalitet. De bedste U 19 spillere vil endvidere fortsat blive rykket op på senior og dermed udvande en mulig U 19 afdeling.

Hillerød Damefodbold anbefaler derfor en struktur, der indeholder U 11, U 13, U 15 og U 18 og Hillerød Damefodbold har allerede implementeret denne struktur fra november måned 2013.

I forhold til en landsdækkende U 17 og evt. U 19 er det endvidere vores opfattelse, at spillerne er for unge til en landsdækkende U 17 DM række og at det vil blive endnu vanskeligere at fastholde spillere i en mindre attraktiv U 19 række. U 18 med 3 årgange bør være sidste skud på stammen inden spillerne bliver senior.

Med samme begrundelse som ovenfor, er det også vores vurdering at en landsdækkende U 15 turnering er alt for tidligt for spillerne. De nuværende sjællandske problemer med niveau i U 16, skyldes i stort omfang, at de fleste klubber flytter deres ældste U 16 til U 18. Såfremt der vælges U 15 og andet vil dette problem løses sig selv.

Vi mener endvidere, det er vigtigt for klubberne og deres struktur og spillernes tilknytning, at der er en ensartet struktur og årgangsopdeling i alle tilfælde og alle regioner.

Med venlig hilsen
Hillerød GI Damefodbold af 2010

Michael Engstrøm”

2 COMMENTS

 1. Glimrende – også selvom det er og bliver en uskik at enkelte klubber gør ting og sager på egen hånd. Lige som det er en uskik at de enkelte lokalforbund kører hver sin linje. Same-same. Jeg forstår dog stadig ikke helt, hvad det er, der er så forskelligt fra elitedrenge og elitepige. Selvfølgelig kan man matches over broen, når man er U-17.

  Problemet med en ren u_15 elite er, at det svinger for meget med modstandernes kvalitet. Der kunne dog med fordel kompenseres for dette via et spændende slutspil over broen. Så ville ligningen gå op, og elitepigerne ville få det rigtige match i bunden af sæsonnen, istedet for den bare flader ud i det rene ingenting, uden fanfare, medaljer, DBU-folk, ingenting i ren oktober nedtur.

  Det er endvidere en mulighed for DBU for at få set boblere, og stærke fravalgte, matchet på højeste niveau i et slutspil, så det ikke kun er den lukkede gruppe (Vildbjerg-gruppen), der bliver overvåget nøje. Ting udvikler sig jo, og hvad der ser fint ud i skabeloner ser ofte anderledes ud, when the going gets tough.

 2. Kommentar:

  Som vi tidligere har kommenteret og understreget, må vi her tilslutte os HGI og med de yderligere angivelser som HGI har understreget, blandt andet at U15 er for tidligt til en landsdækkende turnering etc. – ikke at det er aktuelt for vores klub, men derfor har vi en mening omkring dette og vi må bare sige, at vi er 100 % enig i indlægget. I denne sammenhænge er det fuldstændig ligegyldigt hvorvidt man er en elite eller en breddeklub eller både/og. Der er ikke mange klubber som kan køre med U17+U19 på pigesiden uden at anvende de samme piger på forskellige hold , hvilket ikke er givtigt for nogen og mindst af alt pigerne.
  Og som vi også tidligere har påpeget handler det om nu fra SBU/ DBU, at få det tilrettelagt så hurtigt som muligt – gerne inden jul – da det igen skal understreges at omfanget af personer i de respektive klubber som skal involveres er stor og derfor skal det foregå med rettidig omhu, for hvordan man end vender og drejer det kommer der i sidste ende til DBU ingen fremtidige landsholdsspillere med perspektiv i, hvis præmissen og forudsætningerne hjemme i klubberne ikke er i orden – så lad os i fællesskab få arbejdshandskerne på og få gang i det positive og fremadrettet arbejde for dansk kvindefodbold, som gerne skal være visionært og som munder ud i en langtidsholdbar model.
  Sportsudvalget AFK / Lennart Engelhardt