Lynge-Uggeløses U19-piger styrkede sammenholdet og hentede sølv på USA-tur

0
3251
U19-pigerne fra Lynge-Uggeløse fotograferet på turen til USA.
U19-pigerne fra Lynge-Uggeløse fotograferet på turen til USA.
U19-pigerne fra Lynge-Uggeløse fotograferet på turen til USA.

U19-pigerne fra Lynge-Uggeløse IF var i sommeren 2014 på en 14-dages tur til USA. Turen var en vigtig del af klubbens arbejde med at fastholde 15-18-årige piger i klubben og få opbygget et U19-hold. Lars Kaas, der er U19-træner, har sendt denne artikel om USA-turen:

Som en lille breddeklub med få pigespillere , har det ikke altid været let for Lynge-Uggeløse  IF (LUI) at få indpasset den enkelte pigespiller i den helt rigtige række og niveau.  I sommeren 2013 stod LUI med 16 spillere i alderen fra 15 til snart 18 år, som gerne ville fortsætte med at spille 11-mands fodbold sammen. Største fællesnævner afgjorde at det måtte blive U18 rækken (række 1).  Samtidig blev der sat et mål om at man ville gøre en ekstraordinær indsats for at fastholde pigerne for at få etableret et 11-mands kvindehold (U19/damesenior)for første gang i Lynge-Uggeløse IF.

Det blev besluttet, at det der skulle motivere og fastholde pigerne skulle være et 14 dages USA eventyr i sommeren 2014 med besøg, overnatning og træning med lokale klubber og afsluttende med deltagelse i Schwans USA Cup, Blaine, Minnesota (www.usacup.org)   i U19 Sølv rækken.

Med assistance fra danske Sport International blev der arrangeret rejse og kontakt til 2 klubber i Iowa og en klub i Minnesota, hvor USA Cup finder sted.

Frem til sommeren 2014 havde pigerne et hæsblæsende år ved siden af fodbolden med dommerbordsvagter, trænerjobs,  loppemarkeder, events og meget mere som sammen med tilskud fra lokale sponsorer or organisationer gjorde rejsen økonomisk mulig, samt skabte et fantastisk sammenhold omkring det fælles mål.

Som en helt speciel gestus modtog pigerne spillersæt og træningsdragt fra Hummel International, som med påtrykte Danmarks flag og ”Denmark” blev en døråbner overalt i USA og sågar helt ind i Iowa guvernørens kontor.

Iowa Socces Cup.
Iowa Socces Cup.

9. Juli landede vi i Chicago – 16 LUI piger, 2 trænere og  2 mødre. Vi havde lejet to minibusser, som vi selv skulle køre i alt 1400 km i. Første stop var Iowa City Soccer Club, hvor pigerne tilbragte 3 dage med træning, forestod undervisning på den lokale sommerfodboldskole for 5-7 årige, så masser af lokale seværdigheder og afsluttede med en træningskamp med besøg af Borgmesteren. Pigerne boede 2-3 sammen hos værtsfamilier og oplevede en fantastisk gæstfrihed.

Næste stop var Des Moines, hovedstaden i Iowa, hvor pigerne skulle besøge Johnston Urbandale Soccer Club. Vi ankom til statens regeringsbygning, hvor vi fik en rundvisning og derefter blev modtaget af den kvindelige Deputy Governor , som talte engageret med os i 15 min. og fik et godt photoshoot med holdet (valgtiden nærmede sig). I Des Moines stod den igen på 3 dages træning,  lokale seværdigheder, bo hos værtsfamilier og en afsluttende træningskamp.

Des Moines vil blive husket for en dræbende luftfugtighed og 30-35 graders varme, som satte os helt ind i VM-spillernes vilkår i Brasilien på samme tidspunkt. Et VM som vi selvfølgelig fulgte tæt sammen  med de amerikanske familier. Desværre var USA elimineret lige før vores ankomst.

Næste stop var staten Minnesota og byen Blaine  (forstad til Minneapolis) hvor  USA Cup fandt sted. Der  boede pigerne  hos spillere fra den lokale fodboldklub Fusion, som også deltog i turneringen.  En ikke uvæsentlig detalje for et pigehold var, at ca. 40 min. kørsel fra stadion lå Mall of America (verdens største shopping center), så trænerne måtte køre fast shuttle-taxi hele ugen.

Indmarch til USA Cup.
Indmarch til USA Cup.

USA Cup var et imponerende set-up med  48 stk.  11-mands baner, internationale dommere, 1000 deltagende hold fra ca. 25 lande,  en super organisation/logistik og lægetjeneste og Web-cast fra udvalgte kampe/begivenheder, så dem der hjemme kunne følge med. Der var flest amerikanske, canadiske  og  latinamerikanske hold. Kun få skandinaviske og europæiske og enkelte fra Østen f.eks. Indien og Japan.

Alle kampe i U19 rækken var fuld tid 2×45 min og fra tirsdag til lørdag spillede vi i alt 6 kampe incl. finalen som efter fortsat uafgjort i forlænget spilletid blev tabt 3-4 i straffesparks konkurrence.

Sølvvinderne fra Lynge-Uggeløse.
Sølvvinderne fra Lynge-Uggeløse.

Men en sølv medalje i U19 sølv rækken i USA Cup var en stor sejr for LUI pigerne og over alle forventninger. Der blev undervejs flittigt opdateret på Facebook siden LuiFodboldpigerTilUsaCup2014, hvor man fortsat kan se billeder og kommentarer fra USA Cup og turen.  På et tidspunkt var vi oppe på næsten 1800 personer, der havde set et opslag alle tiders reklame for den lokale pigefodbold.

Fastholdelsesprojektet blev en succes. Alle pigerne har efterfølgende fortsat deres fodbold karriere enkelte endda ansporet til at prøve i eliteklubber.  Lynge Uggeløse IF står i dag efter ny tilgang med 20 motiverede  U19 bredde spillere  og måske på meget nær sigt et kommende  11-mands kvindesenior hold i klubben for første gang.

På besøg i Iowa-guvernørens kontor.
På besøg i Iowa-guvernørens kontor.

Det var glædeligt at konstatere den meget positive udvikling og interesse for fodbold (soccer) i USA, men vi måtte også konstatere at præmisserne i klubberne var meget anderledes end vores i Danmark.  Det var dyrt at gå til fodbold (10-12 gange dyrere end f.eks. i  LUI), fordi klubberne selv skulle finansiere fastansatte trænere og anlæg, hvilket naturligvis gav en vis social slagside. Spillerne skulle også selv købe personligt kamptøj og et decideret klubhus så vi ingen steder.

Manglen på en lang fodbold tradition i USA , gjorde f.eks.  at man på mange yngre breddehold  ikke bare kunne finde en forældretræner, simpelthen fordi der var meget få forældre med en fodboldhistorik . Vi blev også meget overraskede, da klubberne  ønskede at afvikle træningskampene uden dommer, men lade spillerne selv dømme,  for de gav udtryk for at det oftest gik meget bedre. Vi havde dog selv medbragt uddannet dommer og fik rettet lidt op på dommerstandens  image. Vi fik også at vide, at der ofte var et meget stort forventnings/resultatpres på trænerne, selv i breddeklubberne, da mange forældre gerne så deres datter/søn med et fremtidigt  betalt scholarship indenfor fodbolden og gjorde alt for at opnå dette mål, hvilket ikke altid var fremmende for fællesskabet og træning/kampe.