Wilhelmina studerer og spiller fodbold i USA: “En fantastisk oplevelse, man kun får én gang”

0
1225
Wilhelmina med nogle af sine holdkammerater.
Wilhelmina med nogle af sine holdkammerater.
Wilhelmina med nogle af sine holdkammerater.

Den tidligere B93/HIK/skjold-spiller Wilhelmina Hauch-Fausbøll lever lige nu en stor fodbolddrøm ud i USA. 20-årige Wilhelmina, der var en del af det 3F-ligahold, der kollektivt meldte sig ud af B93/HIK/Ryparken i juni, har fået et scolarship til Drexel University i Philadelphia, og hun spiller nu fodbold på højt plan i den amerikanske 1. division, samtidig med at hun studerer TV Production & Media Management.

Wilhelminas plan er at studere og spille fodbold i Philadelphia de kommende fire år, fortæller hun til FODBOLD FOR PIGER, som har interviewet hende pr. mail:

Hvordan fik du ideen og hvordan kom dit ophold i stand?

“Det der inspirerede mig mest til at komme afsted, var nok en af mine bedste veninder og holdkammerat, Amalie Thestrup som var et halvt år på college i Tenessee, hvor hun havde en fantastisk oplevelse. Derudover har jeg altid været fascineret af USA og jeg ved at kvinde- og pigefodbold er langt større derover. I løbet af mit liv havde jeg været der to gange (Delaware og Texas) før jeg kom hertil, begge gange i forbindelse med fodbold, og jeg elskede det begge gange.

Selfie ved Niagara Falls.
Selfie ved Niagara Falls.

Jeg snakkede derfor med min træner i B93/HIK/skjold Denise Reddy, som er fra New Jersey, og hun gav mig en liste over nogle colleges jeg kunne kontakte. Jeg var lidt sent på den i processen i forhold til hvornår man normalt ansøger, så mange colleges havde ikke flere scholarship penge. Men jeg fik sammensat en video med forskellige klips fra kampsituationer som jeg sendte til de forskellige trænere.

Jeg blev efter noget tid kontaktet af to forskellige trænere som var interesserede i mig, hvoraf den ene var Ray Goon fra Drexel University i Philadelphia – og så var processen igang. Vi mailede frem og tilbage, og jeg sendte så meget video så muligt. Jeg tog SAT testen og TOEFL testen, og udfyldte et utal af papirer! I Januar kom Ray så til Danmark for at se mig spille (så der var rimelig stort pres på da han var kommet hele vejen kun for at se mig). Men det gik heldigvis godt, og efter en afsluttende middag med ham, hans kone, min træner Denise, og min mor blev det fastslået at jeg skulle på college i USA med et fuldt scholarship, dvs. alt betalt undtagen lommepenge, flybillet og health insurance som de ikke har lov til at betale pga. NCAA regler.

Wilhelmina og hendes nye amerikanske hold: Drexel Dragons.
Wilhelmina og hendes nye amerikanske hold: Drexel Dragons.

Hvor meget og hvordan trænes der?

“Vores pre-season startede den 5. august hvor vi trænede to gange hver eneste dag i næsten en måned med kun én fridag. Det var hårdt og vi havde forskellige fitness tests, men det forberedte os til sæsonen som startede i slutningen af august.

Da sæsonen startede så vores træningsuge således ud:

 • Mandag: Styrke kl. 14.30
 • Tirsdag: Træning kl. 6.00 (inden skole)
 • Onsdag: Træning kl. 6.00
 • Torsdag: Træning kl. 6.00
 • Fredag: Let træning om morgenen, og kamp om aftenen
 • Lørdag: Recovery træning for dem der spillede mere end 45 minutter af fredags kampen, og hård træning for resten.
 • Søndag: Let træning om morgenen, og kamp om aftenen”.
Niagara Falls.
Niagara Falls.

Spændende oplevelser

“Når vi spillede på udebane tog vi som regel afsted enten torsdag eller fredag, da holdene vi spillede imod lå spredt rundt i USA. Vi havde derfor både busture på 8-9 timer og 3 timer. Nogle steder blev vi nødt til at flyve derhen fordi det var så langt. Det var derfor meget lange weekender, og man var virkelig træt søndag aften/nat når man kom hjem efter en weekend med to kampe og lange busture. Men på den anden side var det også fedt at se forskellige dele af USA! En af weekenderne var hvor vi skulle spille mod Buffalo og Niagra, var vi om lørdagen på sightseeing og se Niagra Falls, hvilket var virkelig smukt og en fed oplevelse.

Der var dog ikke altid tid til sightseeing, men det var spændende at besøge de forskellige stater på vores udebane turer.

I starten var det rigtig hårdt at spille to kampe på en weekend, især fordi jeg startede inde stortset alle kampe. Men jeg vendede mig efterhånden til det, og min form har aldrig været bedre end den har været mens jeg har været her”.

Autografskrivning.
Autografskrivning.

Hvordan er turneringen opbygget?

“Jeg er selv stadig forvirret over den måde turneringen og det hele er bygget op herovre, men tror jeg har nogenlunde styr på det. Vi spiller i Division 1, hvilket er den bedste division man kan spille i herover. I division 1, er der så forskellige “conferences”, og den conference vi spiller i hedder CAA.

I CAA er der 10 hold som spiller om at komme til “playoffs”, som kun de 6 bedste hold går videre til. Så når turneringen er ovre spilles disse playoffs mellem de 6 bedste hold – først kvart finale, derefter semifinale og til sidst finale hvor der spille om CAA championship.
Det er en smule mere kompliceret end det, men det var nogenlunde det basale. Jeg håber det gav mening.

Hvordan er fodboldiveauet ifht. Danmark, vurderer du?

“Det hold jeg spiller på ville helt sikkert kunne klare sige i 3F ligaen. Det der har været mest anderledes i forhold til at spille i Danmark har nok været mængden af løbe- og styrketræning, og hvor god form de er herovre. Til gengæld tror jeg taktisk amerikanerne kunne lære af danskerne”.

Hvor kommer dine holdkammerater fra og hvad er deres fodboldbaggrund?

“Pigerne fra mit hold kommer fra mange forskellige steder i USA. Der er flest fra områderne tæt på såsom New Jersey, New York og Philadelphia, men vi har både en spiller fra Hawaii, Canada, Californien, Georgia, Boston, osv.
Deres baggrund er meget forskellige. Vores målmand fra Canada er f. eks på det Irske landshold (hendes forældre er irske). Alle spillere har en liste af forskellige turneringer osv. de har vundet med deres highschool team. Et eksempel er: “….was the team’s offensive MVP her junior year while also being named All-Division, All-County, All-Shore Conference and All-District in both her junior and senior season.

Læs om spillerne her: http://www.drexeldragons.com/index.aspx?path=wsoc

 

Holdet fejrer Halloween.
Holdet fejrer Halloween.

Hvad har været din største fodboldoplevelse indtil nu?

“Indtil videre tror jeg min største oplevelse var vores aller første kamp i sæsonen mod Villanova. Jeg havde ikke været med i vores 3 træningskampe (pga. noget papir arbejde der ikke var i orden, så jeg ikke fik lov at spille), og jeg startede derfor ude. Men jeg kom ind og scorede,  hvilket gjorde vi vandt kampen 2-1!! Kunne ikke have ønsket mig en bedre start! En virkelig fed følelse. Derudover var det også en stor oplevelse fordi det hele var så nyt for mig. Det var fedt at se så mange tilskuere i forhold til hvad jeg er vant til hjemme i Danmark, og at vi skulle synge national sang før kampen var også nyt. Så det hele var bare spændende, og at jeg scorede det vindende mål som Freshman i vores aller første kamp var prikken over i’et”.

Hvad er dine planer for opholdet i USA?

“Min plan er at fuldføre min 4-årige uddannelse herovre. Det er en fantastisk mulighed for både at spille fodbold på høj plan, studere noget jeg brænder for – og så oven i købet på et andet sprog, og samtidig opleve en ny kultur og leve college livet. Og så er næsten det hele betalt.

Jeg har ingen idé om hvad der kommer til at ske efter mine fire år her, det er langt ude i fremtiden, og svært at sige noget om lige nu”.

På besøg ved Niagara Falls.
På besøg ved Niagara Falls.

Studier og frivilligt arbejde

Hvad laver du, når du ikke spiller fodbold?

“Når jeg ikke spiller fodbold, går det meste af tiden med at studere. Mit “major” er TV Production & Media Management, og der er USA jo det oplagt bedste land at studere sådan et fag i. Og der er rig mulighed for at forbedre mine evner inden for faget, samt lære en hel masse herovre. Både i de fag/”classes” jeg tager, men også uden for. Jeg er f. eks blevet medlem af en klub der hedder “Pretentious Film Majors” som består af film- og TV studerende der brænder for film og tv. Vi deltager i film-screenings langt før de kommer ud i biograferne, producere diskussioner og reviews af forskellige film (på vores youtube kanal og hjemmeside), og får lov til at deltage i diverse rød-løber begivenheder hvor vi interviewer skuespillere, instruktører osv. Ellen Page, Channing Tatum, Steven Harvey, Kevin James, Bradley Cooper, er bare få af dem som vi har interviewet tidligere – så det er altså the real deal. Jeg har dog ikke været med til så mange interviews endnu da jeg lige er startet, men kommer forhåbentligt til det i fremtiden.

Derudover har jeg meldt mig til frivilligt arbejde (da jeg ikke har lov til at arbejde herovre) for noget der hedder “Dragons TV”, som laver livestreaminger af de forskellige sportskampe her, sætter highlights sammen og interviewer de forskellige trænere. Også en rigtig spændende oplevelse og lærings process.

Så jeg har nok at se til udover at hænge ud med mine venner, gå i biografen og bare leve college livet hvor man er omringet af mennesker på din egen alder 24/7. Drexel University ligger i “University City” lige ved siden af Penn State, så det er ligesom at leve i en by fyldt med unge mennesker, hvilket er rigtig fedt. Samtidig kan du tage en bus (gratis) eller metroen for ca. 12 danske kroner ind til Center City på ca. 5-10 minutter. En virkelig smuk by som både har en moderne del med skyskrabere og shopping butikker, og så en mere ældre, men smuk del.

Wilhelminas nye hjemby Philadelphia.
Wilhelminas nye hjemby Philadelphia.

Har du et godt råd til andre danske fodboldpiger, der har lyst til at prøve det samme?

“Mine råd til andre danske fodboldpiger der har lyst til at gøre det samme er

1. Start processen i rigtig god tid! Ca. 1-2 år før – da ‘recruiting processen’ er lang og besværgelig. Men det hele værd!
2. GØR DET hvis du får muligheden. Det er en fantastisk oplevelse som du kun får én gang i livet.
3. Og til sidst – når du er derovre, vær så åben så muligt for at prøve nye ting og møde nye mennesker. Det er helt klart den bedste måde at nyde college-oplevelsen fuldt ud.

FACTS OM WILHELMINA

 • Jeg er født den 22. juli 1994 på Hjørring hospital, men vokset op i Hellerup. (Min far er skuespiller, og var på turnée i Hjørring, og derfor er jeg født dér).
 • Startede med at spille fodbold da jeg var 7 år på et drenge hold i H.I.K (Hellerup Idrætsklub)
 • Efter et år flyttede jeg til H.I.K’s pige hold. Vi gik igennem en hel masse sammen, og vandt stort set alt!
 • Var på Unionshold til jeg var ca. 15 år.
 • I 2009 flyttede jeg klub til Hillerød GI, for at spille U18DM.
 • I 2010 Startede jeg på Københavns Idrætsefterskole – et af de bedste år i mit liv!
 •  Jeg flyttede fra Hillerød til Fremad Valby i slutningen af 2010 fordi vores træner blev sagt op. Men spillede kun i Fr. Valby nogle måneder indtil jeg blev færdig med KIES.
 • Flyttede i sommeren 2011 tilbage til HIK, og rykkede næsten med det samme op nogle år for tidligt på Skjolds kvindehold (som senere blev til B93-HIK-Skjold) der på det tidspunkt spillede i 1. division.
 • Vi vandt 1. division og kæmpede os til Pokalfinalen mod Brøndby IF, samt rykkede op i 3F-ligaen.
 • I sommeren 2012 kom Denise Reddy til holdet – den bedste træner jeg nogensinde har haft. Holdet hed nu B93-HIK-Skjold (skiftede senere til FA København). Og her spillede jeg altså indtil jeg denne sommer tog afsted til USA for at gå på College.
Til kamp i Baltimore.
På vej til kamp i Baltimore.