Sådan er dagligdagen på Lyngs Idrætsefterskole

0
1386

Vi bad fem af fodboldpigerne på Lyngs Idrætsefterskole beskrive en normal dag på skolen. Vi løb dog straks ind i problemer. “Det er ikke rigtigt til at beskrive en normal dag på Lyngs,” udbryder de straks. “De er jo alle sammen så forskellige.”

Tekst: Lyngs Idrætsefterskole

Med smil og latter bliver, Nanna, Nicoline, Thea, Cecilie og Jane dog enige om, at vi kan lave en slags eksempel dag, “der indeholder alle vores fag, og hvad vi ellers laver,” griner en. På Lyngs Idrætsskolen starter dagen med en morgenløbetur, “hvilket er en rigtig god start på dagen!” “Ja især her om vinteren, hvor det er så dejligt koldt,” griner de fem piger lettere sarkastisk. Efter morgenløbet er der morgenmad, “nogle gange med havregrød!” udbryder en af dem begejstret. Nanna spiller i Team Viborg og kører med Keld (træner) til træning, Nicoline og Cecilie spiller i Vildbjerg, Jane i FC Thy piger og Thea i Skovbakken

Efter morgenmad er der de fleste dage træning på linjefagene, fodbold, håndbold eller gymnastik og dans. “Det er en rigtig god start på dagen,” “man bliver klar i hovedet, og får kroppen i gang,” “ja så er man mere klar til timerne,” fortæller de ivrigt. “Hvis vi startede med undervisning, ville vi jo sidde og stadig vågne i klassen, på den her måde, så er vi igang,” tilføjer en af dem eftertænksomt.

Efter træning er der rengøring, som blot får den tørre kommentar: “Ja det skal jo gøres,” med på vejen. Derefter står den på undervisning i klasserne, alle fag dækkes på skolen, flere af pigerne har oven i det også valgt Cambridge engelsk, som også tilbydes på skolen.

Lyngs 17012016 5Prøv andre sportsgrene

Efter undervisningen er der andre fysiske fag. Man kan tage valgfag blandt andet i alle skolens linjefag, så selvom man har linjefaget fodbold, kan man godt vælge håndbold, spring, dans, fitness og flere andre fag.

“Det er fedt, at vi kan spille så meget fodbold, men også prøve andre ting af,” fortæller en af pigerne,  “ja og prøve noget nyt,” nikker de andre.

Det er også muligt at vælge mere fodbold, da valgfaget har et anderledes fokus end linjefaget. “På valgfaget er det meget taktisk med fokus på at spille sammen som et hold, arbejde med afleveringer og kombinationer,” forklarer de energisk. “Hvor på linjefaget er der et mere individuelt fokus, her er træningen mere teknisk, og vi træner for eksempel skud på mål.” “Der er også plus faget, hvor vi ikke er så mange, så der er mere tid til den enkelte, hvilket er ret fedt,” beskriver en af dem. “Ja det er godt, det er så forskelligt, så man virkelig får øvet sig på det hele,” tilføjer en anden.

Et andet fag, der også kan være om eftermiddagen, er pigegymnastik eller fællesgymnastik. “Vi øver serier og forbereder os på vores gymnastikopvisnings turné.” De fem piger bliver pludseligt meget ivrige, selvom ingen af dem er gymnaster, “vi glæder os helt vildt,” “det bliver så spændende,” “det bliver fedt,” siger de i munden på hinanden.

Lyngs 17012016 4“Der er altid nogen af hænge ud med”

Når undervisningen slutter om eftermiddagen tager hyggen over.

“Jeg kan tydeligt huske, første gang jeg gik ind på skolen, her føltes så rart,” starter en af pigerne, og de andre byder ivrigt ind, med beskrivelser af skolens centrale rum, den store aula.

“Her er der altid nogen, der hænger ud, hvis man lige har haft en stille time, og ikke ved, hvad man vil, så kan man altid gå herned og finde nogen at være sammen med, spille kort eller bare snakke og hygge.” “Ja det er næsten som at have et andet hjem,” “Aulaen er nærmest skolens stue,” griner pigerne.

Lyngs 17012016 3En anden ting der også sker tit på skolen er kampe. Både hvor holdene tager ud og spiller kampe, eller de får besøg af andre hold på skolen.

“Det er en fed oplevelse, at spille sammen med nogle nye,” fortæller en af pigerne. En anden tilføjer: “Ja vi har jo faktisk alle sammen spillet imod hinanden tidligere i vores forskellige klubber, så det var spændende pludselig at skulle spille sammen.”

De nyder alle, hvor seriøst pigefodbolden bliver taget her på skolen. “Det er sejt, at vi føler, vores kampe og træning er lige så vigtigt som drengenes,” beskriver en af pigerne. De andre nikker, “ja vi har samme trænere,” “og nogle gange træner vi faktisk med drengene, det er fedt at prøve,” istemmer de andre.

Temaet om efterskoler er lavet i samarbejde mellem FODBOLD FOR PIGER og de deltagende skoler.

Lyngs 17012016 2