Matilde er fransk U19-mester: Helt vild oplevelse

0
3490

Matilde Lundorf Skovsen er den eneste pige-ungdomsspiller i Danmark, som kan kalde sig ’Champions de France U19 Féminin 2015/2016’. Hun har nemlig været fast spiller på Paris Saint Germain’s U19 hold i sæsonen 2015/16, hvor guldet i den franske U19 liga endte i Paris. FODBOLD FOR PIGER har snakket med den talentfulde 99’er, der efter et år i Paris er vendt hjem til Danmark. Læs hele interviewet her:

Af Andrea Trolle

I august 2015 blev kufferterne pakket og Matilde Skov Lundorf skiftede græstæppet i Skovbakken ud med træningsbaner midt i den franske hovedstad. Det var starten på Matilde Lundorf Skovsens smagsprøve på en karriere som kvindelig fodboldspiller i udlandet, som blev til et år som fast spiller hos Paris Saint Germain:

”Min far fik et jobtilbud i Paris og vi besluttede derfor hele familien at flytte til Paris, når jeg havde afsluttet 9.klasse. Det var en god mulighed for at jeg kunne tage et år i Paris inden jeg ville starte i gymnasiet.”

Familien Lundorf Skovsen kontaktede Paris Saint Germain, som er én af de største klubber i Frankrig for kvinder. Matilde rejste derfor til Frankrig to gange over vinteren, for at deltage i nogle prøvetræningspas på PSG’s U17- og U19-hold. Og der fik Matilde vist sit værd, for de franske trænere accepterede det århusianske talent, og det blev aftalt, at hun skulle starte i PSG, når familien flyttede til Paris i august. Inden afrejsen havde familien været på jagt efter en dansk skole i Paris. Det skulle til gengæld være en skole midt inde i byen – og tæt på PSG’s baner – så skolegangen kunne kombineres med de mange ugentlige træningspas:

Ud af hele mit hold var det kun fire af pigerne, som kunne snakke engelsk. I starten var det svært at komme ind på holdet, men efter kort tid begyndte jeg at kunne forstå en del fransk, og det gjorde det nemmere," fortæller Mathilde.
Ud af hele mit hold var det kun fire af pigerne, som kunne snakke engelsk. I starten var det svært at komme ind på holdet, men efter kort tid begyndte jeg at kunne forstå en del fransk, og det gjorde det nemmere,” fortæller Matilde.

“Fransk er et virkelig svært sprog”

”Jeg begyndte derfor på en fransk skole, men på en lille sektion af skolen, som er svensk. Da jeg kom til Paris, kunne jeg ikke noget fransk overhovedet, så det ville være for svært at starte på en skole med fransk undervisning. Samtidig skulle jeg træne inde midt i byen, så det skulle være en skole, som lå tæt på træningsbanerne – og det var der ikke nogen dansk skole, der gjorde.  I stedet lå der en fransk skole med en sektion, hvor undervisningen er på svensk. Den har jeg gået på gennem hele året og jeg har derfor lært at ’prata svenska. Nu forstår jeg også rigtig meget fransk, men det er et rigtig svært sprog at lære”

Matilde pointerer flere gange, at fransk er et virkelig svært sprog at lære, når man ikke kan sproget hjemmefra. Og især sprogbarrieren har gjort det svært at skabe nye relationer i Frankrig:

”Det har været meget udfordrende, for i Frankrig er de mega-dårlige til engelsk i forhold til i Danmark. Ud af hele mit hold var det kun fire af pigerne, som kunne snakke engelsk. I starten var det svært at komme ind på holdet, men efter kort tid begyndte jeg at kunne forstå en del fransk, og det gjorde det nemmere. Men jeg har fundet ud af, hvor vigtigt det sociale er på et fodboldhold.”

“Vildt at blive fransk mester”

I løbet af året fik Matilde tættere relationer på holdet, hvilket især skyldes, at der holdet var på mange ture sammen i forbindelse med kampene. Frankrigs geografiske størrelse betød fodboldkampe, hvor hold fra byer på tværs af landet mødtes:

”Det var især i den sidste del af mit ophold, at jeg kom tæt på de andre på holdet. Det første halve år spiller man i en række, hvor det er klubber tæt på hinanden, der mødes. Efter jul bliver alle rækker snævret ind til to rækker, som består af de bedste to hold fra hver række. Til sidst spiller 1’eren fra de to puljer mod hinanden i en finale, og vinderen af den kamp bliver så franske mestre. Det betød, at vi skulle på nogle rigtig lange ture kun for én kamp. F.eks. fløj vi af sted en fredag ned til den spanske grænse. Så spillede vi om lørdagen og fløj tilbage til Paris om søndagen. Alle de ture med holdet giver virkelig meget socialt”

De lange fodboldture gav pote i sidste ende, da Matilde sammen med resten af PSG U19-holdet spillede sig i finalen, som skulle spilles d. 6. Juni Lyon. Kampen endte 3-1 til PSG, som efterfølgende kunne kalde sig ’Champions de France U19 Féminin 2015/2016:

”Det var helt vildt at være en del af holdet det år, hvor vi blev mestre. Det er første gang i flere år det sker. Holdet har ellers tabt de sidste to år i finalen til Lyon, så det var super fedt endelig at vinde finalen. I år blev dameseniorholdet 2’er efter Lyon, så det gjorde det endnu mere vildt, at vi vandt.”

De franske U19-mestre.
De franske U19-mestre.

Fokus på teknisk træning

Matilde har gennem året trænet med U17-holdet, men spillet kampe med U19-holdet. Det skyldes, at U19-holdet ofte trænede sammen med dameseniorholdet – og det var bl.a. træningspas om morgenen, hvor Matilde gik i skole. Så for at det kunne passe med skolen, trænede Matilde med U17-holdet. Men i den første måned af hendes ophold, hvor skoleåret endnu ikke var begyndt, blev det også til nogle træningspas med PSG’s dameseniorhold:

”Det har været ret vildt at prøve at træne med førsteholdet. Det er professionelle spillere fra hele verden, og de er bare sindssygt gode. Generelt er niveauet bare højere i Frankrig, men det er også en meget anderledes form for fodbold, de spiller dernede. De er meget dygtige 1 mod 1, og træningen er derfor især med fokus på tekniske Der er masser af jongleringer og små drible-øvelser i træningspassene, hvor i Danmark er der mere spil frem og tilbage. Derfor er de virkelig også individualister, hvor i Danmark er der mere ’team-spirit’.”

Starter på gymnasiet i Danmark

Nu starter et nyt kapitel i Matildes liv. Hendes far fortsætter med at arbejde i Paris i et kort stykke tid endnu, men Matilde er igen vendt hjem til Århus. Hun er nu klar til at prøve kræfter med 3F-ligaen, hvor hun skal arbejde sig til en plads på Skovbakkens førstehold og U19-landsholdet. Det skal hun samtidig få til at hænge sammen med gymnasielivet:

”Jeg ville gerne hjem og starte på et dansk gymnasium. Det bliver på Favrskov Gymnasium, som ligger mellem Århus og Randers. Der har jeg valgt en Team Danmark linje, som desværre er uden morgentræning. Men jeg har valgt det gymnasium, fordi jeg gerne vil tilbage til min ’gamle’ tilværelse i Danmark, hvor jeg kan cykle i skole og hvor mine venner bor tæt på, hvor jeg bor”

Men det formentlig ikke sidste gang, at vi ser Matilde, som fast spiller på et udenlandsk hold. For Matilde afslutter interviewet med at fortælle, at hun godt kunne se sig selv spille i udlandet igen:

”Men jeg kunne godt tænke mig at spille i udlandet igen på et tidspunkt. Der er meget mere fokus på kvindefodbolden i Frankrig. I f.eks. metroen var der på et tidspunkt en kæmpe plakat med kvindelandsholdet. Der også bare mange flere tilskuere til kampene og generelt er kvindefodbolden bare nået meget længere end i Danmark”.