16-årig Aab-målmand: “Jeg vil leve af at spille fodbold”

0
2323

FODBOLD FOR PIGER indleder i denne uge en mindre artikelserie, hvor vi interviewer forskellige U18DM-målmænd og hører deres historie om at passe på målet i den bedste danske liga i deres årgang. Den målmand vi har snakket med er Astrid Holm Filtenborg Kitchen, der til daglig forsvarer netmaskerne i Aab.

Af Andrea Signe Trolle

Lige siden Astrid Holm Filtenborg Kitchen startede til fodbold RKG Klarup, har hun stået på mål. Den har derfor stået på mange timers gribe- og springtræning gennem hendes tid som fodboldspiller, men for Astrid er det ingen sag, for hendes passion er nemlig at passe på målet i Aalborg:

”Jeg har altid været målmand og har aldrig haft lyst til at spille i marken. Det er spændende at stå på mål, fordi jeg har en så afgørende rolle. Jeg er den sidste spiller og får derfor et lille adrenalinsus hver gang bolden nærmer sig målet. Det er også fedt at være målmand, fordi jeg har en så vigtig rolle for holdet, fordi det er så afgørende at jeg redder bolden hver gang.”

Allerede som U14-spiller tog hun et af livets store beslutninger for at fokusere på at blive en endnu bedre målmand. Hun skiftede den lokale klub ud med Aab, der havde specifikke træningstilbud til målmænd. De mange timer på træningsbanen har til gengæld givet sit afkast, da Astrid nu er målvogter for Aabs U18DM-hold:

”Jeg startede til fodbold som 5-årig i den lokale klub RKG Klarup, men skiftede til Aab som U14. Den største grund til at jeg skiftede var, at jeg i Aab kunne få målmandstræning flere gange om ugen. Jeg skiftede derfor for at udvikle mig, så jeg kunne tage fodbolden endnu mere seriøst”

Astrid i aktion ved et hjørnespark under en kamp mod BSF

Mental styrke og kommunikation med holdet  

Astrid påpeger blandt andet, at selvom hun ikke er den højeste i truppen, så forhindrer det hende ikke i at nå de bolde, der sidder øverst i et målet. Det er i hvert fald et af de områder, som Astrid ser som en af hendes styrker. Men det har også krævet mange år med intensiv målmandstræning:

”Min styrke er blandt andet, at jeg er rigtig god til at nå de høje bolde. Jeg fanger mange af dem og skubber dem over målet. Jeg er ikke engang vildt høj, faktisk kun 1 meter og 72 centimeter, så derfor har jeg trænet en del springtræning for at kunne nå de høje bolde. Så meget af målmandstræningen består især af springtræning og afsæt, fordi det er så vigtigt når jeg ikke er den højeste.”

Ifølge Astrid, så kræver det også mental styrke at være målmand, da man skal være i stand til at rejse sig, hvis man har lavet en fejl. Det unge målmandstalent fortæller, at hun ser det som en af de vigtigste kompetencer ved at være målmand:

”Jeg arbejder meget på, at hvis jeg har lavet en fejl, så skal jeg hurtigst muligt have lagt det bag mig. Det er vigtigt for at undgå at det sker igen, og så jeg på en måde ikke lader holdet i stikken. Det er meget vigtigt som målmand, at du er der for holdet, også selvom du har lavet en fejl. Der er derfor en del mental udfordring ved at være målmand.”

Men det er ikke kun en væsentlig opgave, at Astrid rejser sig igen, hvis hun selv har lavet en fejl. Hun er nemlig også et led til at få holdet op igen, hvis hele holdet møder modstand. For Astrid påpeger også, at når man som målmand har overblikket over hele banen, så kan kommunikationen bagfra være med til at skabe gejst på hele holdet. Det er derfor også et af de områder, som Astrid arbejder på at udvikle:

”Som målmand har du også nogle ekstra opgaver, fordi du har overblikket over hele banen. Det er vigtigt at snakke med holdet og så have en masse kommunikation med spillerne. Det er også vigtigt, at jeg hjælper til at få ro på holdet og få skabt en masse gejst, hvis vi er bagud. Det har derfor også været et vigtigt fokuspunkt for mig, at jeg skal snakke noget mere med holdet, fordi kommunikationen er så vigtig. Det er noget jeg fortsat arbejder meget på.”

Fremtid i fodboldens tegn

Når Astrid ikke har handskerne på og forsvarer målet for de rød-hvidstribede i Aab, så går hun i 1.g på Aalborghus Gymnasium. Og det er ikke altid lige let at få passet sammen med 4 ugentlige træningspas og kampe i weekenden. Men ifølge Astrid, så er det det hele værd, og hun drømmer derfor om en fremtid inden for fodboldens verden:

”Fodbolden fylder rigtig meget, så jeg har ikke så meget tid til andet end skole og fodbold. Men jeg planlægger selvfølgelig min tid, så jeg har tid til at se alle vennerne i weekenden. Jeg vil gerne kunne leve af at spille fodbold, men jeg ved også at det er svært som kvinde. Men jeg har selvfølgelig en klar drøm om, at jeg gerne vil spille 3F på et tidspunkt og hvis muligheden byder, så går har jeg selvfølgelig også en landsholdsdrøm”